Tinerii, încurajați să se implice în dezvoltarea durabilă a României

0
398

Peste 70 de tineri reprezentanți din aproximativ 25 de organizații studențești și de tineret au participat astăzi la conferința „Contribuția asociațiilor de tineret la implementarea Strategiei naționale pentru dezvoltarea durabilă a României 2030”. Evenimentul a fost organizat la Palatul Victoria de către Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă.

A gândi durabil înseamnă să fim conștienți că deciziile pe care le luăm influențează viitorul generației tinere. De aici provine și necesitatea de a transforma lumea într-una sustenabilă, astfel încât generațiile care ne urmează să aibă o viață mai bună. E important să menținem un dialog cu tinerii și să-i încurajăm să fie parteneri pro-activi în demersul de implementare a Agendei 2030”, a declarat Consilierul de stat László Borbély.

În cadrul conferinței, tinerilor le-a fost prezentată Strategia națională pentru dezvoltarea durabilă a României 2030, dar și prioritățile Departamentului pentru dezvoltare durabilă în cadrul președinției României la Consiliul UE. Lőrincz Csilla, șef de birou al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, care coordonează în perioada președinției ședințele Grupului de lucru pentru Agenda 2030 de la nivelul Consiliului UE, a susținut că implicarea tineretului reprezintă una dintre cele mai importante teme promovate la nivel european:

În următoarele luni vom promova la nivel european două teme pe care le considerăm deosebit de importante pentru implementarea Agendei 2030: tineretul și parteneriatele. Chiar la prima întâlnire a Grupului de lucru a fost susținută o prezentare de către reprezentanții Forumului Tineretului European, apreciată în mod deosebit de statele membre.”

Prin astfel de evenimente, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă își propune să afle problemele specifice cu care se confruntă tânăra generație și să o implice în rezolvarea acestora.

„Vom organiza în continuare astfel de evenimente întrucât considerăm că este important să fim mereu  la curent cu nevoile noii generații. Suntem deschiși la colaborare și considerăm că putem aduce un plus prin capacitatea noastră de a fi un liant între instituții. Mai mult, dezvoltarea durabilă este un domeniu care creează oportunități de angajare, ceea ce poate ajuta tinerii să-și construiască o carieră în România. Înființarea profesiei „expert în dezvoltare durabilă” este unul dintre demersurile pe care le-am făcut în acest scop. De asemenea, ne dorim să sprijinim formarea unei Coaliții a societății civile din ONG-uri preocupate de dezvoltare durabilă, în care se pot implica și organizațiile de tineret.”, a adăugat László Borbély.

În cadrul  conferinței au mai ținut prezentări:  Ștefania Teodora Cojocariu, director în cadrul Ministerului Tineretului și Sportului, Ioana Dospinescu, președintele Asociației Tineretul ONU din România, Csilla Lőrincz, șef de birou al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă. La eveniment au fost prezenți și tinerii care constituie Delegațiile de tineret ale României de pe lângă ONU și UE.