Cod galben de ninsori şi vânt în peste 20 de judeţe

0
385
Un barbat conduce un utilaj de deszapezire, pe strada Principala din comuna Smeeni, in judetul Buzau, marti, 28 ianuarie 2014. Administratia Nationala de Meteorologie a emis o avertizare cod portocaliu si cod galben de ninsori si viscol valabila de miercuri de la ora 06:00 pana joi la ora 10:00 in mai multe judete din tara. ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Meteorologii au emis atenţionare cod galben de ninsori şi vânt pentru mai multe judeţe din vestul, centrul, sudul şi estul ţării. Duminică, de la ora 20.00, până luni, la ora 11.00, în judeţele Caraş-Severin, Argeş, Teleorman, Olt, Dolj, Vâlcea, şi în zona de munte a judeţelor Mehedinţi, Gorj, Hunedoara, Sibiu, Alba, Braşov, Dâmboviţa şi Prahova vor predomina ninsorile, în general, însemnate cantitativ şi local se va depune strat consistent de zăpadă, fiind în vigoare un cod galben de ninsoare.

Azi, în intervalul 05.00 – 22.00, în judeţele Galaţi, Vrancea, Buzău, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa şi Tulcea, treptat vor predomina ninsorile, iar vântul va avea intensificări susţinute, cu viteze la rafală în general de 65…75 km/h, viscolind ninsoarea şi determinând scăderea vizibilităţii. De asemenea, de sâmbătă, de la ora 16.00, până astăzi, la ora 22.00, este în vigoare o avertizare de precipitaţii şi intensificări ale vântului. În intervalul menţionat, precipitaţiile vor fi în extindere treptată, începând cu regiunile vestice şi vor cuprinde cea mai mare parte a ţării. În jumătatea de sud a ţării şi în zona montană se vor cumula cantităţi de apă de 10…15 l/mp şi izolat, îndeosebi în Dobrogea, 30…35 l/mp, spun meteorologii.

Potrivit ANM, până în dimineaţa zilei de azi, în Dobrogea vor predomina ploile, iar în Banat, Crişana, sudul Olteniei, precum şi în sudul şi estul Munteniei vor fi precipitaţii mixte. În celelalte regiuni, iar în cursul zilei de luni (22 ianuarie) şi în sud şi sud-est vor fi mai ales ninsori şi se va depune strat nou de zăpadă. Temporar vântul va avea intensificări în vestul şi sudul teritoriului, cu viteze de 45…55 km/h, iar pe crestele montane, 60…70 km/h. În regiunile sud-estice vântul va continua să prezinte intensificări şi în noaptea de luni spre marţi (22/23 ianuarie) spulberând zăpada.

Ce recomandă CNAIR şoferilor

„Având în vedere informarea meteorologică emisă de ANM care anunţă Cod Galben de ninsori însemnate cantitativ şi intensificări susţinute ale vântului, ceea ce determină ninsori viscolite (vizibilitate redusă)”, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) recomandă conducătorilor auto să plece la drum doar în caz de strictă necesitate şi să adapteze viteza la condiţiile din trafic.

„Toate Direcţiile Regionale ale Companiei sunt mobilizate să intervină pentru a asigura traficul rutier în condiţii de siguranţă, acolo unde se impune. De asemenea, regionalele unde fenomenele meteo sunt moderate vor veni în ajutorul celor care se confruntă cu fenomene extreme, deplasând utilaje acolo unde va fi nevoie”, se precizează în comunicat.

 „Facem din nou apel la conducătorii auto să circule prudent, să adapteze viteza la condiţiile din trafic, să plece la drum doar dacă au autovehiculele echipate corespunzător pentru condiţii de iarnă şi să se informeze în prealabil cu privire la condiţiile de trafic din zonele tranzitate”, menţionează CNAIR.

Informaţii suplimentare privind starea reţelei de drumuri naţionale pot fi obţinute de la Dispeceratul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA, la numerele de telefon 021/264.33.33; 021/9360, 0800.800.301 şi pot accesa pe prima pagina în caseta din stânga: www.cnadnr.ro – DISPECERAT – Situaţia Drumurilor Naţionale, dar şi pagina de FB https://www.facebook.com/cnadnr/ şi de Twitter, @CNADNR.

Debitele pe unele râuri vor fi în creştere, dar fără depăşirea cotelor de atenţie

Debitele vor fi în creştere pe râurile din mai multe bazine hidrografice, dar nu vor fi depăşite cotele de atenţie, a informat, ieri, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor.

Potrivit situaţiei hidrologice emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, de ieri până azi-dimineaţă debitele râurile din bazinele hidrografice Barcău, Crişuri, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera şi Cerna, râurile din bazinele Jiu, Olt inferior, Vedea, Argeş, Ialomiţa şi cele din Dobrogea vor fi în creştere în urma precipitaţiilor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă şi a diminuării formaţiunilor de gheaţă.

Formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, năboi, pod de gheaţă) se vor menţine fără modificări importante, exceptând râurile din sudul ţării, unde vor fi în uşoară restrângere şi diminuare. Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa sub cotele de atenţie. Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere.