Europarlamentarul Marian Jean Marinescu crede că pentru a avea succes, Strategia Dunării ar trebui coordonată de la nivelul Comisiei Europene. “Am fost unul dintre cei care împreună cu comisarul Johannes Hahn a lucrat la elaborarea Strategiei Dunării, și aceasta a fost una dintre propunerile mele: o coordonare europeană. Nu toate țările riverane Dunării sunt state membre UE. Pe de alta parte dacă un stat inclus în strategia Dunării nu investește, atunci obiectivele generale ale strategiei nu pot fi atinse. De aceea consider că este nevoie de o coordonare de la nivelul Comisiei Europene”, a explicat deputatul european în intervenția din cadrul conferinței ,,Valorificarea transportului pe Dunăre și Marea Neagră- soluție pentru comerțul internațional durabil”, organizată de Camera de Comerț și Industrie a României în parteneriat cu Reprezentanța Comisiei Europene în România.
Eurodeputatul PNL a mai spus că din păcate, pentru Dunăre s-au produs prea multe documente și foarte puține realizări în fapt. “Există o lentoare în procesul de armonizare a regulamentelor si standardelor, iar această armonizare este esențială pentru coordonarea investițiilor în canalul navigabil. Am depus un proiect pilot pentru realizarea unei guvernanțe a acestui mod de transport de la nivelul UE. Comisia Europeană l-a respins. Eu ce propun este o coordonare de la nivelul UE a navigației fluviale, care să îi permită Comisiei să negocieze cu toate Statele Membre și să finanțeze din fonduri europene proiecte în acest domeniu. Cred ca este nevoie de voință politică, iar asta se poate realiza doar prin coordonarea de la nivelul UE.
Sper ca viitorul să ne arate că Dunărea va contribui la Pactul Ecologic și la dezvoltarea Statelor Membre riverane Dunării”.