Europarlamentarul Marian Jean Marinescu: „Plăţile pentru agricultori sunt vitale!”

0
79

Parlamentul European, Consiliul de Miniştri ai Uniunii Europene şi Comisia Europeană au reuşit să ajungă de curând  la un acord în vederea finalizării reformei Politicii Agricole Comune (PAC) pentru perioada după 2013. Europarlamentarul Marian Jean Marinescu a precizat că repartizarea anvelopei Politicii Agricole Comune, ce absoarbe circa 38% din bugetul european va asigura ca niciun stat să nu primească mai puţin de 75% din media comunitară până în 2019″, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene. “Va fi încurajată puternic implicarea tinerilor, urmând să le fie alocată o subvenţie suplimentară de 25% în primii cinci ani”, mai afirmă comunicatul. În plus, statele membre vor putea acorda subvenţii mai mari zonelor defavorizate”, a spus Marinescu.

S-a păstrat sistemul cu plăţi directe

Vicepreşedintele EPP a mai consemnat şi faptul că în privinţa noutăţilor pe care le aduce pentru România acest proiect, sunt câteva elemente care preiau şi nevoile agriculturii româneşti. „În primul rând s-a păstrat sistemul cu plăţi directe pentru susţinerea financiară a agricultorilor, cu precizarea că, până în 2019, pentru România aceste plăţi vor creşte de la un an la altul, în timp ce pentru celelalte ţări o să scadă. Ca şi element de noutate legat de acordarea acestor subvenţii, se va introduce o schemă simplificată de plată pentru fermele mici, prin reducerea birocraţiei, atât pentru producători, cât şi pentru administraţia publică. De asemenea, va exista o măsură specifică pentru tinerii fermieri care vor primi prin plăţi directe o subvenţie complementară în primii cinci ani după implicarea în agricultură”, a mai spus Marian Jean Marinescu.

Acordul la care s-a ajuns confirmă liniile generale ale noii PAC

Grupul PPE consideră că este esenţial ca această reforma agricolă să reprezinte un pas înainte în promovarea unor politici agricole puternice, durabile, competitive şi echitabile, care să ajute agricultorii şi consumatorii europeni să promoveze dezvoltarea rurală şi, de asemenea, să protejeze, mediul înconjurător. Marinescu arată că “acordul la care s-a ajuns confirmă liniile generale ale noii Politici Agricole Comune, convenite în vară. El permite adoptarea oficială a reformei de catre Uniunea Europeană până la sfârşitul anului, conform calendarului stabilit anterior”.

Se va asigura securitatea alimentară

Marian Jean Marinescu subliniază că “trebuie menţinut rolul multifuncţional al agriculturii. De aceea sunt convins că o politică agricolă comună puternică, susţinută de un buget bine structurat, reprezintă soluţia optimă în acest sens”. Vicepreşedintele EPP mai spune că este vital să se menţină plăţile directe în scopul de a garanta viabilitatea pe termen lung a activităţii agricole în întreaga Uniune Europeană şi pentru a asigura securitatea alimentară, conservarea resurselor naturale şi, bineînţeles, stimularea creşterii economice şi ocuparea forţei de muncă în zonele rurale mai puţin favorizate. „Este necesară reducerea poverii administrative prin simplificarea Politicii Agricole Comune. Vom permite astfel agricultorilor să facă ceea ce ştiu cel mai bine – agricultură”, a mai spus vicepreşedintele grupului PPE, Marian Jean Marinescu.