”Strategia Energetică lansată ieri spre dezbatere publică poate face din România un furnizor regional de securitate energetică ”

0
380

Deputat Ion Cupă, Președinte ALDE Dolj: ”Strategia Energetică lansată ieri spre dezbatere publică poate face din România un furnizor regional de securitate energetică ”

 Promisiunea făcută de ministrul ALDE al Energiei, Anton Anton privind realizarea Strategiei Energetice este îndeplinită prin lansarea acesteia spre dezbatere publică.

Obiectivele esențiale pe care Strategia le propune vizează modernizarea sistemului de guvernanță energetică, asigurarea accesului la energie electrică și termică la un preț corect pentru toți consumatorii, protecția consumatorului vulnerabil, creșterea calității învățământului în domeniul  energiei și formarea continuă a resursei umane în vederea obținerii unor înalte calificări profesionale.

Deasemenea Strategia urmărește eficiența energetică prin așezarea mizei pe energia curată, creșterea aportului energetic al României pe piețele regionale și europene prin valorificarea resurselor energetice primare naționale, stimularea unor piețe de energie competitive ca bază a unei economii competitive.

Strategia Energetică a României își propune cu prioritate finalizarea Grupurilor 3 și 4 de la CNE Cernavodă; Realizarea Hidrocentralei cu Acumulare  prin Pompaj de la Tarnița-Lăpustești; Realizarea Grupului de 600 MW de la Rovinari; Realizarea Complexului Hidrotehnic Turnu-Măgurele-Nicopole.

Strategia energetică va încuraja dezvoltarea capacităților consumatorilor casnici de producție a energiei prin noi scheme de sprijin pentru stimularea investiţiilor în domeniul energiilor regenerabile.  Se va pune un accent important pe dezvoltarea micilor centrale electrice alimentate exclusiv cu biomasă, biolichide, biogaz, deşeuri şi gaze de fermentare a deşeurilor şi nămolurilor. Până în anul 2020 vor fi elaborate reglementări complete privind utilizarea biomasei pentru producerea de energie electrică astfel încât să se prevină utilizarea neraţională a acestei resurse.

Prin Strategia propusă dezbaterii Energia nucleară va deveni cu adevărat o opțiune strategică pentru România. Realizarea la timp a prelungirii duratei de viață a Unității 1 de la Cernavodă va mobiliza expertiza nucleară din România. Proiectul Unităților 3 și 4 de la Cernavodă va fi cel mai mare proiect potențial în România în următoarele decenii.

Strategia Energetică va fi un document supus anual revizuirii și completării ținând cont că este vorba de un domeniu atât de dinamic la nivel regional și global.

 

BIROUL DE PRESĂ ALDE DOLJ