Comisia Europeană : 7,9 miliarde de euro pentru garantarea finalizării infrastructurii UE de navigare prin satelit

0
368

Sistemul European de Navigare prin Satelit (GNSS/SENS): Galileo şi EGNOS 

Comisia pentru industrie, cercetare şi energie (ITRE) a Parlamentului European a adoptat cadrul legislativ referitor la regimul de finanţare şi coordonarea celor două programe europene de navigare prin satelit –  Galileo (Sitemul European de Sateliti) şi EGNOS (potenţarea semnalului GPS) pentru perioada 2014-2020. Obiectivul programului Galileo este acela de a crea primul sistem european cu acoperire mondială pentru navigare prin satelit, construit sub control civil şi nu militar. Sistemul în ansamblu va consta în 30 de sateliţi şi infrastructură asociată de la sol. EGNOS furnizează deja semnal GPS îmbunătăţit în Europa începând de la 1 octombrie 2009. “Acest cadru pentru perioada 2014-2020 este de o importanţă crucială, deoarece primele servicii ale sistemului Galileo vor începe să fie furnizate din 2014 în 2020 sistemul va fi complet operaţional”, a declarat Marian-Jean Marinescu, vice-preşedinte al Grupului PPE, în calitate de raportor.

 „Trebuie să dezvoltam aplicaţiile acestui sistem european”

Comisia Europeana propune alocarea a 7,9 miliarde € pentru a garanta finalizarea infrastructurii UE de navigare prin satelit. Raportorul a propus defalcarea bugetului pe fiecare categorie de programe pentru eficientizarea cheltuielilor şi pentru transparentizarea procesului. Tehnologiile oferite de Sistemul Global de Navigare prin Satelit (GNSS) sunt  esenţiale pentru îmbunătăţirea eficienţei în numeroase sectoare ale economiei şi în multe domenii ale vieţii de zi cu zi a cetăţenilor, prin capacitatea lor de a furniza măsurători precise şi extrem de fiabile ale poziţiei, vitezei şi timpului.

Marian-Jean Marinescu

Numeroase locuri de muncă

“Parlamentul European a transmis un semnal important. Trebuie să dezvoltam aplicaţiile acestui sistem european. Siguranţa rutieră, colectarea taxelor, managementul traficului si al parcarilor, managementul flotelor de mijloace de transport, apelurile de urgenţă, localizarea şi urmărirea bunurilor aflate în circulaţie, corelarea achiziţiionării de bunuri şi servicii online,  siguranţa transportului maritim, tahografele digitale, transportul animalelor, utilizarea durabilă a terenurilor, planificarea în agricultură, gestionarea resurselor şi protecţia mediului – toate aceste sectoare vor putea utiliza serviciile oferite de Galileo şi EGNOS. Se vor crea numeroase locuri de muncă.  Serviciile oferite de Galileo şi EGNOS vor crea locuri de muncă în numeroase industrii. Se estimează ca aceste sisteme vor genera aproximativ  70 de milioane de euro anual”, a mai declarat eurodeputatul Marian-Jean Marinescu, adăugând că “este esenţial să ne asigurăm ca întregul teritoriu al fiecărui Stat membru al UE este acoperit de semnalul EGNOS. Ar fi necesar, de asemenea, să extindem acoperirea oferită de acest sistem şi pentru teritoriile Statelor candidate, pentru statele terţe aflate în blocurile aerospaţiale ale Cerului Unic European şi pentru statele din Politica Europeană de Vecinatate.


Pentru unele dintre serviciile pe care le va oferi, Galileo va fi compatibil şi interoperabil cu alte sisteme similare, cum ar fi GPS-ul american şi sistemul Glonass (corespondentul rusesc al GPS-ului), însă va fi independent de acestea. La sfârşitul anului 2011 au fost deja lansaţi 2 sateliţi iar o a doua lansare este prevăzuta pentru 10 octombrie 2012. EGNOS acţionează pentru îmbunătăţirea sistemului american GPS pentru aplicaţii siguranţă critică în aviaţie şi marină.

Raportul a fost adoptat în Comisia ITRE a Parlamentului European, cu 49 de voturi pentru, 2 împotrivă şi 1 abţinere. Deputaţii europeni au conferit astfel raportorului mandat pentru a începe negocierile cu Consiliul Uniunii Europene. Rezoluţia legislativă va fi votată în plenul Parlamentului European după finalizarea acestor negocieri.