Începe Bacalaureatul de toamnă

0
489

Astăzi, începe sesiunea de toamnă a Bacalaureatului, cu proba la Limba şi literatura română. Ieri, la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj a avut tragerea la sorţi a vicepreşedinţilor Comisiilor judeţene de examinare şi a Centrului zonal de evaluare, preşedinţii fiind stabiliţi ceva mai devreme, în cadrul unei videoconferinţe cu titularul portofoliului Ministerului Educaţiei Naţionale. În judeţul nostru sunt trei Centre de examinare şi unul de evaluare, toate în Craiova, peste 1.100 de candidaţi optând pentru susţinerea „Maturităţii”.

bacÎn sesiunea actuală, s-au putut înscrie atât absolvenţii de liceu care nu au promovat în vară, cât şi cei din promoţiile anterioare, la care s-au adăugat cei care şi-au definitivat situaţia şcolară după susţinerea corigenţelor. Sunt înscrişi 1.170 de candidaţi, pentru prima dată susţinerea examenelor scrise având loc înaintea celor de competenţe orale şi digitale, iar la Limba şi literatura română sunt pe liste 580 de pretendenţi.

În ceea ce priveşte proba obligatorie a profilului, avem 749 de candidaţi, cei mai mulţi – 600 fiind la Matematică. La ultima testare, cea din curricula profilului, sunt 707 de cereri, 381 optând pentru Biologie. În Dolj sunt trei Centre de examen: Liceul „Matei Basarab”, Colegiul Tehnic „C.D. Neniţescu” şi Liceul Tehnologic de Transporturi Auto, toate din Craiova, Centrul zonal de evaluare fiind la Liceul de Arte „Marin Sorescu”.

Pe primele locuri, în ceea ce priveşte solicitările, sunt Colegiul Naţional Economic „Gheorghe Chiţu” (116), Liceul „Traian Vuia” (92). Sunt înscrişi şi tineri de la unităţi şcolare care, în vară, au avut procentaj zero la promovabilitate – Liceul „Ing. Aurelian Ionete” din Malu Mare (cinci), Liceul Tehnologic Special „Beethoven” din Craiova (trei) şi Liceul Tehnologic „Constantin Ianculescu” din Cârcea (unul).

Comisiile au fost precizate

Ieri, în Amfiteatrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj a avut loc tragerea la sorţi a vicepreşedinţilor, membrilor, secretarilor celor trei centre de examen şi ai centrului zonal de evaluare, precum şi a profesorilor evaluatori la prima probă scrisă. «Mulţumesc celor care participă la acest examen şi sunt alături de noi. La ora 10:00, în cadrul unei video-conferinţe, s-au extras şi preşedinţii celor trei centre de examen din Dolj şi centrului de evaluare.

Astfel, prof  Atia Fodor este la Liceul „Matei Basarab”, prof. Laura Duţescu la Liceul Tehnologic de Transporturi Auto, iar prof.  Irina Petre  la Colegiul Tehnologic „C.D. Neniţescu”, în timp ce la Liceul de Arte „Marin Sorescu” a fost stabilit prof.  Liviu Cotfasă. Din partea Ministerului Educaţiei Naţionale este prof.  Mircea Ardeiu.  Toate condiţiile de susţinere a examenului sunt asigurate», a precizat prof.  Monica Leontina Sună, inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj şi preşedinte al Comisiei Judeţene de Bacalaureat.

Au fost stabilite şi remuneraţiile

Anterior, a fost stabilită şi remuneraţia cadrelor didactice care participă la acest examen, diferenţiat în funcţie de locul pe care îl ocupă, conform normelor stabilite de Ministerul Educaţiei Naţionale. Astfel, un preşedinte de comisie, în centrul de examen, primeşte 771 de lei, dacă are maximum 450 de candidaţi, şi 821 de lei dacă are mai mulţi. Vicepreşedintele, secretarul şi membrii comisiilor vor fi răsplătiţi cu câte 529 de lei. Cadrele didactice care asistă în săli vor fi recompensate cu 46 de lei/zi.

Situaţia se schimbă în centrele zonale de evaluare: un preşedinte al unui astfel de centru unde nu sunt mai mult de 1.000 de candidaţi primeşte 1.172 de lei, iar acolo unde numărul este mai mare recompensa este de 1.214 de lei. Pentru ceilalţi membri nu este luat în considerare numărul solicitanţilor, astfel că vicepreşedintele, secretarul şi informaticianul vor beneficia de câte 578 de lei, iar fiecare membru va fi plătit cu 529 de lei.

Normaţi sunt şi profesorii care corectează lucrările (7,6 lei/lucrare), iar pentru cei de la probele de competenţe sumele scad: 3,6 lei / candidat la limba română şi digitală, cuantumul fiind ceva mai mare la limba de circulaţie internaţională (6 lei/candidat). Pentru contestaţii, tariful stabilit de Ministerul Educaţiei Naţionale este de 3 lei/lucrare recorectată.