Primarul din Ţuglui, la judecată pentru infracţiuni de corupţie

1
569
Paulică Neagoe

Primarul comunei Ţuglui, Paulică Neagoe, a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, pentru infracțiuni de corupție. Dosarul, în care au mai fost trimise în judecată alte patru persoane – administratori de societăți comerciale –, a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Craiova pe 13 august a.c., dată la care instanța a menținut arestarea primarului și a celorlalți trei inculpați împreună cu care a fost arestat pe 19 iulie. Toți patru au făcut recurs împotriva menținerii arestării, recurs programat să se judece azi la Tribunalul Dolj. Procurorii au reținut în rechizitoriu faptul că primarul a creat un prejudiciu bugetului local de 473.000 de lei prin achiziționarea directă a unor bunuri, cu încălcarea prevederilor legale.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au finalizat cercetările și l-au trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pe Paulică Neagoe, de 58 de ani, primarul comunei Țuglui, pentru fapte de corupție. În același dosar au mai fost trimiși în judecată Iulian Mihai, Constantin Coman, Zaga Radu (tot în stare de arest preventiv) și Luciana Mihai (în stare de libertate), cei patru fiind administratorii firmelor de la care primarul a achiziționat direct bunuri supraevaluate și chiar bunuri pe care nu avea voie să le cumpere.

Potrivit rechizitoriului întocmit în cauză de procurori, „în perioada mai 2008 – octombrie 2012, Paulică Neagoe, în calitate de primar și ordonator de credite al unității administrativ-teritoriale Țuglui, prin folosirea procedurii de achiziţii directe de produse, cu încălcarea prevederilor legale, a acceptat la plată facturi pentru o serie de bunuri, achizițiile făcându-se la prețuri supraevaluate sau fără să se justifice din punctul de vedere al legalității, oportunității sau necesității acestora. În acest fel, a avizat plăți nelegale în valoare de aproximativ 473.000 de lei, sumă cu care a fost prejudiciat bugetul local. În sarcina primarului s-au reținut 22 de acte materiale de abuz în serviciu contra intereselor publice”.

Bunuri inutile sau supraevaluate în valoare de 473.000 lei

Mai exact, deși Primăria sau localitatea nu aveau nevoie, Paulică Neagoe a achiziționat un complex de joacă pentru copii, balansoare, leagăne (care au fost amplasate în câmp), tobogane, indicatoare rutiere şi de intrare/ieşire localitate, pichete PSI, stingătoare PSI, băncuțe, coșuri de gunoi, limitatoare de viteză și multe alte bunuri care au ajuns să zacă prin diverse cotloane, fără a fi folosite, dar pentru care au fost plătite sume de câteva ori mai mari față de valoarea lor de piață.

Potrivit anchetatorilor, cea mai bună „colaborare”, primarul a avut-o cu Iulian Mihai, administrator al societăților SC Comat Prescom SRL Olt și Total Tehno Company Olt, 16 dintre cele 22 de facturi decontate fiind pentru cele două firme, de unde s-au cumpărat bunuri în valoare de aproximativ 330.000 de lei. Până și anchetatorii au fost uimiți de unele din produsele plătite de la buget. Un exemplu ar fi o tabelă de afișaj electronică – obiect pe care Primăria nu avea voie să-l cumpere pentru că intră în categoria mijloacelor fixe și astfel de achiziții sunt interzise din anul 2009, după cum au precizat procurorii, tabelă pentru care s-au plătit 22.000 de lei. Achiziția s-a făcut în octombrie 2011, de la firma Total Tehno Company, iar tabela era abandonată într-o anexă a Primăriei, unde a fost găsită la percheziția făcută acolo luna trecută. În plus, se pare că oamenii au vrut să se pună la adăpost de o eventuală poluare chimică de amploare, întrucât s-au achiziționat și 30 de bucăți echipamente de protecție în acest sens, în valoare de aproximativ 70.000 de lei, în februarie 2012, tot de la una dintre firmele lui Iulian Mihai.

Pe 13 august a.c., când s-a înregistrat la Judecătoria Craiova dosarul în care Paulică Neagoe, Iulian Mihai, Constantin Coman, Zaga Radu și Luciana Mihai vor fi judecați pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, complicitate la abuz în serviciu, fals şi uz de fals, instanța a menținut arestarea preventivă a primilor patru inculpați (femeia fiind cercetată și trimisă în judecată în stare de libertate). Toți patru au declarat recurs împotriva acestei măsuri, recurs ce se va judeca astăzi, la Tribunalul Dolj.

Reamintim că, ofiţeri din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor Dolj, sprijiniţi de luptători ai Serviciului pentru Acţiuni Speciale din cadrul IPJ Dolj au efectuat, pe 18 iulie, trei percheziţii domiciliare în localităţile Potcoava, judeţul Olt, Băileşti şi Ţuglui, din judeţul Dolj, la locuinţele inculpaților. În urma probatoriului administrat, în aceeași zi s-a luat măsura reţinerii pe bază de ordonanţă de reţinere pe 24 ore a lui Paulică Neagoe, Iulian Mihai (39 de ani), Constantin Coman (54 de ani) şi Zaga Radu (38 de ani), care au fost introduşi în arestul IPJ Dolj. O zi mai târziu, pe 19 iulie, toți cei patru au fost arestați preventiv pe 29 de zile.

1 COMENTARIU

  1. Echipamentele pentru pichete, cumpărate cu doi ani înainte

    Prima firmă care pare să fi deschis drumul „sereleurilor” din Drăgăneşti este SC BRICOMAT SRL. Potrivit facturilor cu numerele 08 şi 35 din datele de 9 respectiv 15.12.2008, Primăria Calafat a cumpărat de 500 de milioane de lei echipamente necesare pentru staţii de autobuz (despre care înţelegem că valoarea finală a uneia ar fi la 200 de milioane de lei vechi), dar şi echipamente pentru pichetele PSI pe care Primăria urma să le cumpere peste doi ani.
    Într-un material electoral pe care îl împarte, primarul Mircea Guţă spune că „mandatul meu a fost unul de sacrificiu într-o perioadă de criză”. Lovit de recesiune, primarul a trebuit să îşi vândă chiar Chryslerul pe care îl achiziţionase… din salariul de edil? Gura lumii spune că ar fi fost o atenţie din partea colaboratorilor, mai exact de la firma Bricomat. Mai spun oamenii că primarul Mircea Guţă a făcut câteva excursii prin Orientul Mijlociu, dar şi prin ţări scandinave.
    Pe multe dintre facturile emise de firmele din Drăgăneşti Olt, Mircea Guţă a semnat ca… primarul, dându-şi „văzutul” pentru facturile de miliarde. Că doar nu dădea de la el din buzunar. Îl ajuta şeful de la DSUP (utilităţi publice), Pârvan Gheorghe. Semnăturile celor doi apar pe multe dintre facturi. De altfel, în urmă cu câteva zile, mai mulţi angajaţi ai Primăriei au dat cu subsemnatul în faţa celor de la DNA pentru cheltuielile exagerate ale conducerii. La o primă estimare, cel puţin un milion de euro s-au cheltuit în mandatul de criză al lui Guţă pentru roţi de pubele la 5 milioane bucata, cloramină la un milion kilogramul, coşuri de gunoi la 10 milioane bucata, staţii de autobuz la peste 200 de milioane bucata etc. Se putea face altceva cu aceşti bani? Răspunsul îl ştiţi doar dumneavoastră, calafetenii.

Comments are closed.