„Caroliştii”, premiaţi, al treilea an consecutiv, pentru revista editată

0
537

Un nou succes pentru învăţământul doljean. Colectivul redacţional, format din cadre didactice şi elevi ai Colegiului Naţional „Carol I”, scoate de mai mulţi ani o revistă a instituţiei de învăţământ amintită şi se află la cea de-a treia premiere consecutivă, la nivel naţional, pentru un astfel de concurs.

carolRevista în limba engleză a Colegiului Naţional „Carol I”, „THE NEW CATCHER”, apare pentru prima dată în peisajul revistelor şcolare în anul 1994, la iniţiativa şi sub îndrumarea prof. Eduard Mossang, şi a avut în colectivul redacţional cu preponderenţă elevi de la „bilingv”. Publicaţia a apărut anual, până în anul 2000, şi a fost redactată în totalitate în limba engleză de elevii de la „Carol I”.

Pe 20 mai 2017, la sărbătorirea a 181 de existenţă a Colegiului Naţional „Carol I” – a doua şcoală cu predare în limba română din Ţara Românească, este lansat un număr dublu al publicaţiei la iniţiativa prof. Cristiana Coşoveanu, cu sprijinul unor elevi dedicaţi. «Renaşterea vechii publicaţii a devenit o necesitate, cât timp elevii câştigă premii la Olimpiada Naţională de Limba Engleză şi la Concursul de Discurs în Limba Engleză – cel din urmă organizat sub egida „English Speaking Union”, unde se editează şi revista. Proiectul de reînviere a început în 2006. Mai mulţi elevi, amintesc dintre ei – Eugen Iancu, Delia Radu, Theodor Vlădăşel, Oana Neagu, Georgiana Coşoveanu, Alina Malciu – dar au fost mulţi mai mulţi –, coordonaţi de profesori de specialitate de la „Carol I”, au scris despre problemele societăţii în care trăim, despre muzică, modă, sport… şi ne-au ţinut la curent cu tot ceea ce se întâmplă în viaţa instituţiei noastre, ne-au împărtăşit experienţa lor, ne-au îndemnat să citim sau să vizionăm un film prin recenziile lor», a precizat prof.  Cristiana Coşoveanu.

Adolescenţi din ce în ce mai ambiţioşi

 diplomaAdolescenţii au devenit tot mai ambiţioşi şi responsabili, propunându-şi, ca obiectiv clar participarea la Concursul naţional de „Reviste şcolare”. Regulile stricte s-au impus, conform regulamentului concursului, publicaţia a devenit bianuală, cu un număr aproximativ de 40 de pagini, şi se adresează publicului liceal, iar articolele trebuie să fie originale, creaţiile literare, în proză şi versuri fiind ale „caroliştilor”.

„Calitatea grafică a crescut, iar sprijinul acordat de Editura AIUS a fost de un real folos. Rezultatele nu au întârziat să apară: după premiile obţinute la faza judeţeană a Concursului de Reviste Şcolare, în iunie 2009 a venit primul premiu, la faza naţională. Colectivele de redacţie care s-au succedat au reuşit să aducă, fiecare, ceva nou, probabil asta a făcut posibilă câştigarea celui de-al doilea titlu naţional, în 2012. Totuşi, ceea ce leagă generaţie după generaţie este, în mod cert, spiritul nonconformist, dăruirea şi capacitatea elevilor de a se exprima lejer, elegant şi corect într-o limbă străină ce a devenit un fel de limbaj universal. „Caroliştii ”  scriu în „THE CATCHER” pentru că au un mesaj de transmis şi ştiu că o pot face aşa cum vor ei şi când vor ei pentru că sigur se vor face auziţi şi ascultaţi. Poate nota aceasta definitorie a fost sesizată şi de Comisiile Naţionale ale Concursului de Reviste Şcolare”, a mai spus prof. Cristiana Coşoveanu.

„Sunt convins că tradiţia va merge mai departe”

diploma 1]Concursul din acest an are, aşa cum am mai amintit o îndelungată activitate, iar „Carol I” are o participare consistentă de-a lungul anilor. „Suntem de foarte mulţi ani prezenţi în peisajul, dacă pot spune aşa, al publicaţiilor liceale. Avem trei titluri consecutive de „Laureat”, la care se mai adaugă unul, în ultimii cinci ani. Nu putem decât să mulţumim elevilor şi cadrelor didactice care au contribuit la aceste performanţe şi sunt convins că tradiţia va merge mai departe, chiar dacă unii dintre tineri au finalizat cursurile liceale, dar vor veni alţii la fel de bine pregătiţi”, a menţionat prof. Cristian Angel Stăiculescu, director al Colegiului Naţional „Carol I”.