Un examen de Titularizare departe de aşteptări

0
351

S-a terminat examenul de Titularizare, s-au afişat şi rezultatele, dar va fi, după cum se arată, un flux de depunere a contestaţiilor, mulţi candidaţi fiind nemulţumiţi de notele obţinute. Este, însă, un lucru cert: cei care şi-au dorit obţinerea unui post de titular în sistemul de învăţământ românesc nu au arătat o pregătire adecvată, iar datele statistice, până la corectarea contestaţiilor, sunt elocvente în acest sens. Nici în Dolj, situaţia nu stă diferit faţă de restul ţării, chiar dacă rezultatele sunt apropiate de media naţională.

Nu mai trebuie să mire pe nimeni rezultatele obţinute la examenele de Evaluare Naţională (clasaa VIII-a) şi de Bacalaureat, câtă vreme cei care ar trebui să-i înveţe pe copii materiile de studiu se dovedesc, din păcate, pe an ce trece, slab pregătiţi. După rezultatele, departe de aşteptări, obţinute la Definitivat, s-au afişat şi notele de la Titularizare. Aici, la fel de multe nemulţumiri. Conform statisticii, afişate pe site-ul Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, media naţională a celor care au obţinut medii peste 5 este de 73,85%, faţă de 79,88% în anul precedent, iar peste minimum 7, în acest an, 37,55% au „trecut”.

Nici o notă maximă

Din acest punct de vedere, al comparaţiei cu restul ţării, judeţul Dolj stă relativ bine. Astfel, din cei 1.070 de candidaţi, cu drept de participare la proba scrisă, pentru un număr de 39 de discipline, la examen s-au prezentat mai puţini: 182 de absenţi. De asemenea, în timpul probei, s-au retras 146 (137 din motive personale, 9 din afecţiuni medicale). Cei care au finalizat examenul scris, lucrările fiind corectate în  Centre de Evaluare, din alte judeţe, diferite de cele în care s-a susţinut lucrarea, au obţinut următoarele rezultate: cinci lucrări au fost anulate (două la Educaţie Fizică, şi câte unul la Filosofie, Cultură Civică, respectiv Religie ortodoxă); 297 de candidaţi (39,97%) au obţinut medii peste 7,00; 238 (32,03%) au luat între 5,00 şi 7,00; 203 (27,32%) nu au obţinut nici măcar „5-ul” salvator.

Per total, procentul de promovabilitate, în Dolj (cu minimum 5,00), este de 72%. Au fost şi patru candidaţi care au obţinut medii între 9,8 şi 9,9 (trei la Matematică şi unul la Istorie). În 2014, rezultatele la Dolj au fost următoarele: înscrişi iniţial – 1.302; cu drept de participare la proba scrisă – 1.210 (49 de discipline); prezenţi la examen – 1.015 (retraşi 90); o singură lucrare anulată; 451 de candidaţi cu note peste 7,00; 295 care au obţinut medii între 5,00 şi 7,00 şi 198 care nu au atins baremul minim de 5,00; două note maxime (Învăţători şi Educaţie Fizică şi Sport).

Nu s-a pus accent pe pregătirea psiho-pedagogică

Având în vedere rezultatele obţinute, am solicitat o poziţie oficială a conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj. „Din punct de vedere tehnic, examenul s-a desfăşurat în cele mai bune condiţii. Subiectele au fost uşoare, pentru cei care s-au pregătit, dificile pentru ceilalţi. Ne aşteptăm la un număr mare de contestaţii, pe care le vom primi, le vom bifa, în timp real, în baza naţională de date, acestea vor fi corectate tot în Centrele de Evaluare, iar pe 24 iulie vor fi afişate rezultatele, urmând ca, în 27-28 iulie, să urmeze repartiţia pe cele 25 de catedre titularizabile. Cred că rezultatele mai puţin bune sunt cauzate şi de faptul că nu se mai pune un accent deosebit pe pregătirea psiho-pedagogică şi pe cea didactică, având în vedere că acestea constituie două dintre disciplinele care sunt subiect de examen la titularizare”, a precizat prof. Janina Elena Vaşcu, inspector general adjunct al USJ Dolj. Menţionăm că cei care au obţinut între 5,00 şi 6,99 pot să fiesuplinitori, iar cei cu note peste 7,00 intră la repartizarea catedrelor.