Poliţia locală a „curăţat” traficul rutier de căruţe

0
690

Poliţiştii locali din Craiova i-au „vânat”, ieri, pe căruţaşii care au circulat prin municipiu afectând traficul rutier şi aşa aglomerat din Craiova şi încălcând hotărârea Consiliului Local nr. 319/2009. Au fost aplicate opt sancţiuni contravenţionale pentru conducătorii de căruţe, în valoare totală de 4.000 lei, şase căruţe fiind ridicate şi transportate pe platforma special amenajată, din cadrul Regiei Autonome de Transport Craiova, de unde pot fi ridicate de către proprietari, în schimbul unei taxe de 150 lei.

În cursul zilei de ieri, între orele 7.00 şi 10.00, poliţişti locali cu atribuţii în domeniul circulaţiei şi ordinii publice, împreună cu salariaţi ai Regiei Autonome de Transport Craiova şi salariaţi ai Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public şi Fond Locativ Craiova, au organizat o acţiune privind aplicarea prevederilor Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Craiova nr. 319/2009 pentru aprobarea Regulamentului privind stabilirea unor măsuri pentru gospodărirea municipiului Craiova, modificată şi completată prin Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Craiova nr. 233/25 iunie 2015, având ca obiect depistarea vehiculelor cu tracţiune animală care se deplasează pe raza municipiului Craiova, cu încălcarea prevederilor legale în vigoare.

 «Au fost depistate opt vehicule cu tracţiune animală, dispunându-se aplicarea a opt sancţiuni contravenţionale pentru conducătorii acestora, în valoare totală de 4.000 lei, iar asupra a şase vehicule, s-a dispus şi măsura tehnico – administrativă de ridicare a vehiculelor (art. 29 din H.C.L. nr. 319/2009 modificat prin HCL nr. 233/2015). De asemenea, au fost aplicate şi două sancţiuni contravenţionale, în valoare de 400 lei, în baza Legii nr. 61/1991 republicată, pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice. Animalele de tracţiune au rămas în posesia deţinătorilor», a precizat Octavian Mateescu, şeful Poliţiei locale a municipiului Craiova.

Vehiculele cu tracţiune animală au fost transportate şi depozitate pe platforma special amenajată, din cadrul Regiei Autonome de Transport Craiova, de unde pot fi ridicate de către proprietari, în schimbul unei taxe de 150 lei. Astfel de acţiuni vor continua şi în zilele următoare.

Prevederile legale vizând căruţele

Redăm textul integral al art. 29 din HCL nr. 319/2009, aşa cum a fost modificat şi completat prin HCL nr. 233/2015: art. 29 se modifică şi se completează, având următorul conţinut: ”Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 500 – 1.000 lei, precum şi aplicarea măsurilor tehnico – administrative de ridicare a vehiculului (după caz):

a). accesul şi deplasarea în municipiul Craiova cu vehicule cu tracţiune animală, cu animale de povară, de tracţiune sau de călărie, precum şi cu animale izolate sau în turmă (cu excepţia celor care sunt destinate unor manifestări aprobate în prealabil, în condiţiile legii);

b). în cazul în care, conducătorul vehiculului cu tracţiune animală  nu are asupra lui certificatul de înregistrare sau vehiculele depistate pe raza municipiului Craiova, nu îndeplinesc condiţiile legale pentru a circula pe drumurile publice (vehiculul să fie înregistrat; să aibă montate plăcuţele cu numărul de înregistrare care să fie amplasate vizibil, una pe partea stângă şi una pe partea din spate; să aibă aplicate pe harnaşamentul animalului trăgător materiale reflectorizante; pe timpul nopţii, când plouă torenţial, ninge abundent sau este ceaţă densă ori în alte condiţii meteorologice care reduc vizibilitatea, să fie dotate cu cel puţin o lumină de culoare albă sau galbenă, montată în partea laterală stânga), pe lângă sancţiunea contravenţională, poliţiştii locali pot dispune şi aplicarea măsurii tehnico – administrativă de ridicare a vehiculelor.

c). ridicarea, transportarea, depozitarea precum şi predarea vehiculului către proprietar, deţinător sau conducător, se vor face de către angajaţii Regiei Autonome de Transport Craiova, în aceleaşi condiţii ca şi în cazul autovehiculelor asupra cărora s-a dispus ridicarea în condiţiile Legii nr. 155/2010 republicată, a poliţiei locale.

d). pentru intrarea în posesia vehiculului cu tracţiune animală, din locul special de depozitare amenajat de R.A.T. Craiova, proprietarul, deţinătorul sau conducătorul va achita aceleaşi taxe care se aplică şi pentru autovehicule.

e). dovada deţinerii/proprietăţii asupra vehiculului cu tracţiune animală se va face prin orice mijloc de probă legal, certificat de înregistrare sau prin declaraţie pe proprie răspundere (legalizata de un notar public) că vehiculul îi aparţine, care este înregistrată de angajaţii R.A.T. Craiova.

f). măsura tehnico-administrativă de ridicare se aplică doar asupra vehiculului, nu şi pentru animalele de tracţiune sau încărcătura din vehicul, care rămân  proprietarului, deţinătorului sau conducătorului, înainte de ridicarea vehiculului.

g). în vederea punerii în executare a prezentului Regulament, Regia Autonomă de Transport Craiova, Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Fond Locativ Craiova şi Poliţia Locală a Municipiului Craiova, pot organiza acţiuni  specifice comune în baza unui plan de acţiune întocmit de către poliţiştii locali (poliţiştii locali dispun ridicarea şi aplică sancţiunile contravenţionale, angajaţii R.A.T. Craiova execută procedurile de ridicare şi transport, iar angajaţii R.A.A.D.P.F.L. Craiova înlătură animalul de tracţiune de la vehicul şi încărcătura din acesta)”.