Proiecte mai puţine, dar de calitate: Camera Agricolă Dolj îşi încheie socotelile înainte de reorganizare

0
371

Pentru prima dată de la deschiderea Măsurilor de dezvoltare rurală, anul acesta două dintre sesiunile de depunere a proiectelor – Măsurile 1.4.1. şi 1.1.2. – s-au suprapus, fapt care a determinat o scădere a numărului de dosare. Doljenii au depus 455 de proiecte pentru sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenţă şi 97 pentru tinerii fermieri.

În 2012, la Camera Agricolă Dolj au fost înregistrate 455 de dosare pe Măsura 1.4.1. “Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenţă”, faţă de 622 câte au fost depuse anul trecut. În ceea ce priveşte Măsura 1.1.2. “Instalarea tinerilor fermieri”, numărul dosarelor a ajuns, în 2012, la 97, aproape la jumătate comparativ cu sesiunea de depunere din anul 2011. “Numărul de dosare a scăzut faţă de 2011, deoarece, pentru prima data, sesiunile de depunere pentru cele două Măsuri 1.4.1. şi 1.1.2. s-au suprapus. Data-limită de depunere a cererilor pe Măsura 1.4.1. a fost 13 iulie a.c., iar cea pentru Măsura 1.1.2. – 6 iulie a.c.”, a menţionat, ieri, directorul Camerei Agricole Dolj, Aurel Stanciu (foto).

„A fost o decizie luată la începutul anului de cei de la Ministerul Agriculturii. Hotărârea a îngreunat foarte mult munca noastră, a celor din teren, problemele reflectându-se direct asupra numărului de dosare care au fost depuse. Cea mai mare parte a solicitanţilor a primit consultanţă din partea specialiştilor de la Cameră, o parte din fermieri fiind îndrumaţi către firmele de specialitate din domeniu”, a mai precizat reprezentantul instituţiei. Efecte negative asupra cifrei dosarelor a avut şi o altă decizie a celor de la Agricultură, întrucât şi anul acesta a fost menţinută condiţia ca deţinătorii exploataţiilor agricole să facă dovada preluării integrale a exploataţiilor de la cedenţi.

Potrivit conducerii Camerei Agricole Dolj, în cinci-şase luni se va face cunoscut şi numărul dosarelor care vor fi selectate pentru finanţare. “Sperăm ca cea mai mare parte dintre ele, deoarece solicitanţii au fost consiliaţi pentru a obţine un punctaj cât mai bun”, a mărturisit Aurel Stanciu, precizând totodată că, în acest timp, specialiştii din cadrul instituţiilor cu responsabilitate în acest sens vor verifica mai întâi condiţiile de eligibilitate ale dosarelor, iar apoi vor merge pe teren, în control. Pe Măsura 1.4.1. specialiştii de la Camera Agricolă Dolj estimează că un proiect poate atrage o finanţare de circa 30.000 de euro, iar cel pe Măsura 1.1.2. – 7.500 de euro.

Ce urmează?

Până la sfârşitul anului 2012, doljenii mai pot aplica pentru obţinerea de finanţări pe alte două Măsuri. Pentru modernizarea exploataţiilor agricole – Măsura 1.2.1., a cărei sesiune de depunere a proiectelor se va desfăşura în perioada 1-31 octombrie, suma alocată fiind de 60 de milioane euro. În cazul Măsurii 3.1.2. – “Crearea şi dezvoltarea microîntreprinderilor”, sesiunea de depunere proiecte va începe la 1 august a.c. şi se va derula până în ultima zi a lunii respective – 31 august, suma disponibilă ajungând la 134 de milioane de euro.

Trebuie însă ştiut că în perioada următoare, odată cu adoptarea noii Legi a Camerelor Agricole, aceste structuri ar trebui să iasă din subordinea Consiliilor Judeţene şi să devină instituţii private de interes public, nonprofit, cu personalitate juridică, având drept obiectiv reprezentarea şi promovarea intereselor fermierilor. Totodată, trebuie subliniat că este foarte posibil ca lucrurile să rămână totuşi neschimbate, cel puţin deocamdată, având în vedere că pentru reorganizarea camerelor trebuie organizate alegeri. Adică o cheltuială în plus, într-un an electoral garnisit cu un referendum.

Munciţi şi chibzuiţi!

În perioada cât a funcţionat în subordinea Consiliului Judeţean Dolj, Camera Agricolă s-a remarcat la nivelul ţării, prin numărul mare de dosare depuse şi rata de succes privind finanţarea lor. Spre exemplu, anul trecut, în Dolj, gradul de selecţie a proiectelor a fost de 95%. Astfel, în cei doi ani şi jumătate au fost depuse circa 2.000 de dosare pentru accesarea de fonduri europene în agricultură, cea mai mare parte dintre acestea fiind deja finanţate, 542 urmând a fi evaluate, până la sfârşitul anului. La o aşa activitate, cuvintele de mulţumire îşi au tot rostul: “Vreau să mulţumesc, pentru sprijinul acordat, preşedintelui Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, căruia i se datorează faptul că, în ultimele 14 luni, peste 1.000 de mici fermieri au beneficiat de întocmirea gratuită a dosarelor pentru accesarea fondurilor europene. De asemenea, ţin să mulţumesc actualului vicepreşedinte al CJ Dolj, Laurenţiu Ivanovici, care a fost director executiv al Camerei Agricole, până în lună aprilie 2012. Ţin să evidenţiez că meritul acestor succese este în primul rând al specialiştilor din cadrul instituţiei”, a afirmat directorul Aurel Stanciu.

„Din punct de vedere financiar, Camera Agricolă Dolj are o poziţie foarte bună, asigurându-şi deja din venituri proprii finanţarea până la sfârşitul anului şi pentru prima jumătate a anului viitor”, a adăugat acesta.