Dragoş Tiugan „săltat” din Spania în acelaşi dosar – Craioveni arestaţi pentru infracţiuni informatice comise în Italia

0
1293

Trei craioveni pe numele cărora autorităţile judiciare din Italia au emis mandate europene de arestare pentru infracţiuni informatice comise pe teritoriul acestui stat, au fost arestaţi preventiv în cursul zilei de ieri. Cei trei fac parte dintr-un grup infracţional mult mai mare, o parte din membri fiind arestaţi şi chiar trimişi în judecată pentru fapte similare comise în România, în timp ce autorităţile italiene acum lucrează la documentarea activităţii infracţionale a acestora. În acelaşi dosar, în urmă cu o săptămână, tot la cererea italienilor, care au emis şi pe numele lui mandat european de arestare, şi datorită anchetatorilor craioveni care au aflat unde îşi mutase „cuibul”, a fost prins, în Insulele Canare (Spania), Dragoş Tiugan, fiul medicului neurolog Alexandru Tiugan, tânărul fiind arestat şi la noi în 2010, apoi eliberat. Procesul în care acesta împreună cu alţi 10 inculpaţi sunt judecaţi pentru infracţiuni informatice este încă pe rolul Tribunalului Dolj. 

Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova, împreună cu lucrători ai Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Dolj, sprijiniţi de luptătorii SIR şi de jandarmi ai IJJ Dolj, sub coordonarea unui procuror din cadrul DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova au făcut, joi, 11 percheziţii domiciliare în Craiova, la locuinţele a nouă persoane date în urmărire internaţională de autorităţile judiciare din Italia. Acţiunea s-a desfăşurat la solicitarea italienilor, în baza unei comisii rogatorii, întrucât pe numele celor căutaţi au fost emise mandate europene de arestare pentru săvârşirea de infracţiuni informatice pe teritoriul acestui stat, din 2009 până în prezent, perioadă în care au creat un prejudiciu de aproximativ un milion de euro. În urma descinderilor au fost găsiţi doar trei dintre cei căutaţi, respectiv Florin Cătălin Amzolin, de 29 de ani, Marian Cristian Stepan, zis „Coiotul”, de 35 de ani, şi Alin Cristian Hetrancă, de 30 de ani, toţi din Craiova. Cei trei au fost duşi la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, unde li s-au emis ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore şi au petrecut noaptea în arest, iar ieri-dimineaţă au fost prezentaţi magistraţilor Curţii de Apel Craiova, care au dispus arestarea preventivă a craiovenilor pentru cinci zile, timp în care trebuie traduse şi prezentate instanţei documentele prin care Tribunalul de Mare Instanţă din Milano solicită extrădarea suspecţilor.

Dragoş Tiugan, „săltat” săptămâna trecută din Spania

Potrivit anchetatorilor, cei trei craioveni fac parte dintr-un grup infracţional mult mai mare, cu ramificaţii şi în alte oraşe din ţară, motiv pentru care, în cursul zilei de joi, s-au făcut descinderi şi la locuinţele altor suspecţi. Unii dintre cei pe numele cărora autorităţile italiene au emis mandate europene de arestare au fost cercetaţi, arestaţi şi chiar trimişi în judecată pentru infracţiuni din sfera criminalităţii informatice comise pe teritoriul României, fiind ulterior eliberaţi pe parcursul judecăţii. Este cazul grupării de carderi coordonate de Dragoş Tiugan, fiul medicului neurolog craiovean Alexandru Tiugan, care a fost destructurată în urma unei acţiuni de amploare desfăşurate la sfârşitul lunii mai 2010. În noiembrie 2010, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova au trimis în judecată 11 persoane în acest dosar: Andrei Cercelaru, zis „Raţă” (26 de ani), din Craiova, Eugen Stan, zis „Kinder” sau „Randu” (35 de ani), din Caracal-Olt, Leonard Vasile, zis „Lony” (29 de ani), din Craiova, Dragoş Tiugan (32 de ani), din Craiova, Narcis Cîţă (31 de ani), din Craiova, Marian Badea, zis „Pisic” sau „Masică” (30 de ani), din Craiova, Mihai-Traian Neacşu (23 de ani), din Bucureşti, Horia Sorin Hangu (34 de ani), din Craiova, Doru Stan (39 de ani), din Craiova, Ion Cătălin Vrancea, zis „Iulică” (30 de ani), din Craiova, Claudiu Naciu, zis „Ciumac” (34 de ani), din Craiova. Infracţiunile reţinute în sarcina lor au fost constituire a unui grup infracţional organizat, acces fără drept la un sistem informatic, punerea la dispoziţie fără drept a unor date informatice, deţinerea de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică, dar şi falsificarea unor instrumente de plată electronică şi punerea în circulaţie a acestora. La aproape doi ani de la trimiterea în judecată a „lotului Tiugan”, dosarul este tot la prima instanţă, la Tribunalul Dolj, cei şapte inculpaţi care au fost arestaţi la început au fost eliberaţi după aproximativ şase luni, iar procesul continuă, următorul termen fiind stabilit pentru 6 septembrie a.c. În acest timp, italienii şi-au desfăşurat propria anchetă, sprijiniţi şi de informaţiile strânse de poliţiştii şi procurorii de crimă organizată craioveni, care au aflat că, de vreo opt luni, Dragoş Tiugan se stabilise în Insulele Canare (Spania). Craioveanul figura pe lista persoanelor date în urmărire în baza mandatelor emise de Tribunalul Milano pentru fraude informatice, iar în baza informaţiilor furnizate de anchetatorii craioveni, vinerea trecută, pe 13 iulie a.c., s-a reuşit localizarea şi prinderea acestuia, urmând să fie extrădat din Spania în Italia, după cum a precizat procurorul şef al DIICOT Craiova, Adrian Glugă.

Aparatura ridicată la percheziţii, trimisă în Italia

„Într-adevăr, toţi membrii grupului infracţional organizat pe numele cărora autorităţile italiene au emis mandate europene de arestare, din care fac parte şi cei trei reţinuţi joi, au mai fost cercetaţi în anii anteriori de poliţiştii Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice din cadrul Brigăzii, împreună cu procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, pentru comiterea de infracţiuni din sfera criminalităţii informatice. Cu ocazia celor 11 percheziţii domiciliare efectuate la locuinţele membrilor grupului infracţional organizat, au fost ridicate în vederea cercetărilor 36 de carduri blank, 15 carduri bancare emise de instituţii financiare din România şi Italia şi înscrisuri referitoare la conturi bancare, 12 laptop-uri şi hard-diskuri, 80 de CD/DVD-uri, 5 carduri de memorie, 7 telefoane mobile şi cartele SIM, dar şi părţi componente ale unor dispozitive de tip skimming, între care şi o gură de bancomat, percheziţia sistemelor informatice urmând să fie făcută în Italia, unde vor fi trimise toate mijloacele de probă ridicate de noi. La una dintre locuinţe au fost identificate urme vegetale de cannabis, precum şi râşniţe pentru măcinare”, ne-a declarat comisar-şef Silviu Văcaru, comandantul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova.

Faţă de cei trei arestaţi preventiv, dar şi faţă de ceilalţi membri ai grupului infracţional organizat, autorităţile judiciare italiene au efectuat cercetări pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, falsificare de instrumente de plată electronică, deţinere de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică, efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos şi acces fără drept la un sistem informatic.