Ştrandurile şi piscinele din Craiova, la control

0
1332

Căldura sufocantă din ultimele zile i-a obligat pe craioveni să caute un loc în care să se răcorească. Iar cea mai bună soluţie s-a dovedit a fi, pentru mulţi dintre ei, o baie la unul ştrandurile sau piscinele existente în oraş. Pentru a verifica în ce măsură sunt respectate condiţiile igienico-sanitare, inspectorii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj au demarat mai multe acţiuni de control ce vizează cele 15 ştranduri şi piscine care funcţionează atât pe raza municipiului Craiova, cât şi în alte localităţi din judeţ. 

Sezonul acesta, în evidenţele DSP Dolj figurează 15 piscine şi ştranduri care îşi desfăşoară activitatea în baza declaraţiei pe propria răspundere. Dintre acestea, 11 sunt piscine şi patru ştranduri, nouă dintre ele în Craiova, două la Beharca, unul la Gherceşti, unul la Işalniţa, unul la Pieleşti şi unul la Calafat.

Anual, în perioada sezonului estival, inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică Dolj efectuează controale igienico-sanitare care vizează verificarea calităţii apei de îmbăiere prin prelevarea de probe de apă şi verificarea autocontrolului calităţii prin monitorizarea zilnică a acesteia şi consemnarea valorilor obţinute într-un registru special – clorul rezidual liber şi PH-ul. De asemenea, pe parcursul controalelor, reprezentanţii DSP Dolj au în vedere păstrarea unui profil igienico-sanitar corespunzător. Se verifică, în plus, starea de sănătate şi instruirea în ceea ce priveşte noţiunile fundamentale de igienă a personalului angajat.

S-au recoltat probe din apa de îmbăiere

În perioada 5-17 iunie a.c. au fost verificate ştrandurile şi piscinele care s-au deschis, şi anume, Piscina „Valencia”, Ştrandul „Hanul Doctorului”, Piscina „Noa”, Piscina „Colosseum”, Piscina „La Izvoare”, Piscina „La carul din stele” şi Piscina „Sânziana”. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Dolj, toate acestea funcţionează legal din punct de vedere sanitar. „Cu ocazia primelor controale igienico-sanitare efectuate de DSP Dolj – Serviciul Control în Sănătate Publică –, s-au recoltat probe din apă de îmbăiere şi s-au făcut recomandări generale privind funcţionarea şi întreţinerea ştrandurilor şi piscinelor, în scopul prevenirii îmbolnăvirilor şi a protejării sănătăţii publice, condiţiile igienico sanitare fiind bune în toate unităţile controlate. Probele de apă sunt în lucru iar rezultatele pot fi comunicate începând cu data de 25 iunie”, a precizat dr. Ştefan Popescu, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Dolj.

Apa de îmbăiere şi plajele, primele pe lista inspectorilor

Condiţiile igienico-sanitare pe care bazele estivale de agrement trebuie să le îndeplinească nu se rezumă însă doar la apa de îmbăiere. În egală măsură, administratorii ştrandurilor şi ai piscinelor trebuie să asigure curăţarea permanentă a plajelor şi perimetrelor din jurul bazinelor. De asemenea, este obligatorie afişarea la loc vizibil a regulamentelor de utilizare şi funcţionare.

Pentru cei care trec pragul unor astfel de baze de agrement este bine de ştiut că şi ei trebuie să respecte anumite condiţii şi reguli. Majoritatea ştrandurilor şi piscinelor impun un set de reguli, aşa cum ar fi, spre exemplu, folosirea obligatorie a duşului înainte de a intra în bazin. Tot pentru a oferi condiţii de igienă corespunzătoare şi pentru a asigura un anumit grad de siguranţă, este interzis accesul în apropierea bazinelor cu ţigări, pahare sau sticle cu băuturi. De asemenea, celor cu afecţiuni dermatologice li se recomandă să evite ştrandurile sau bazinele publice.

Atenţie la locurile de scăldat neamenajate!

Pe de altă parte, pentru că a început sezonul, specialiştii îi atenţionează pe amatorii de scăldat cu privire la riscurile la care se expun atunci când fac baie în locuri neamenajate sau cunoscute cu probleme legate de igienă, de unde pot contacta diferite boli de piele contagioase. Lacurile sau alte bălţile din judeţ, neamenajate pentru scăldat, dar unde oamenii aleg să se răcorească în zilele toride, sunt contraindicate. Asta pentru că oamenii sunt predispuşi la afecţiuni dermatologice, infecţii sau tulburări digestive. În aceste condiţii, doljenii dornici să-şi petreacă o zi la plajă ar trebui să se gândească de două ori înainte să meargă într-un loc neautorizat pentru scăldat. Altfel, se pot trezi că au luat micoze cutanate sau infecţii cu fungi ale pielii şi unghiilor.