Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) , în judeţul Dolj nu s-au semnalat cazuri de meningită. Cu toate acestea, medicii recomandă populaţiei să respecte regulile de igienă pentru a preveni, în această perioadă, apariţia unor focare ale bolii.
După ce în ţară s-au înregistat mai multe cazuri de meningită, autorităţile sanitare le recomandă doljenilor, pentru a preîntâmpina apariţia unor astfel de cazuri, să asculte sfatul medicilor şi să respecte regulile de igienă individuală. Specialiaştii spun că este foarte important spălatul pe mâini înainte de masă şi spălarea riguroasă a fructelor şi legumelor înainte de consum. Recomandată este, mai ales în această perioadă cu temperaturi ridicate, evitarea scăldatului în locuri neamenajate şi necontrolate, consumul de apă numai din surse sigure, colectarea corespunzătoare şi evacuarea zilnică a gunoiului menajer. „Nu avem cazuri de meningită virală în judeţul Dolj. Supravegherea a început din luna mai şi, până în acest moment, nu au fost diagnosticate persoane cu această afecţiune”, a declarat dr. Ştefan Popescu, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Dolj.
Atenţie la simptome!
În ceea ce priveşte simptomele, potrivit specialiştilor, cele mai frecvente semne ale meningitei includ febra, durerea de cap severă şi persistentă, vărsăturile, confuzia şi un nivel scăzut de luciditate. Alte simptome ale meningitei includ oboseala şi durerile musculare, sensibilitatea ochilor şi dureri la lumină puternică, erupţia cutanată şi senzaţia de ameţeală. Evoluţia meningitei depinde de o serie de factori cum ar fi vârsta pacientului, starea generală de sănătate şi microorganismul care a cauzat infecţia. Afecţiunea poate evolua de la o formă uşoară la una gravă.