În Dolj – Evaluarea Naţională s-a finalizat fără tentative de fraudă

0
299

Emoţii, ieri, atât pentru absolvenţii de gimnaziu, cât şi pentru părinţii lor. S-a desfăşurat prima probă a Evaluării Naţionale la disciplina Limba şi literatura română. La nivelul judeţului Dolj au fost înscrişi 7.431 de candidaţi, 18 fiind de la Penitenciarul de Maximă Siguranţă şi de la  Penitenciarul de Minori şi Tineri Craiova. Examenul s-a derulat în 157 de centre şi nu a fost înregistrată nici o tentativă de fraudă.

Media de la Evaluarea Naţională va reprezenta 50% din media de admitere la liceu. Prin urmare, elevii, care şi-au ales să-şi continue studiile la o unitate de învăţământ de prestigiu, s-au pregătit corespunzător pentru examen şi nu au fost lipsiţi de emoţii. Aceştia s-au prezentat în faţa centrelor de evaluare încă de la 8.00 dimineaţa. Alături de ei au fost şi părinţii, care nu s-au dezlipit de porţile şcolilor timp de două ore. „Am emoţii foarte mari pentru că ei sunt încă mici şi au mai puţină inspiraţie şi imaginaţie la un examen şi s-ar putea bloca”, a declarat Ileana Moţcanu, una din mămicile care aşteptau în faţa centrului de examen de la Colegiul Naţional „Elena Cuza” din Craiova.

A fost extrasă varianta 7

Odată ce au ieşit din săli, elevii au mai spulberat temerile părinţilor prin verdictul dat: „subiectele au fost mai uşoare decât la simulare”. Varianta de examen primită de candidaţi a fost cea cu numărul şapte, din cele 10 pregătite de Centrul Naţional de Evaluare. La primul subiect, aceştia au avut de analizat un fragment din basmul lui Ioan Slavici „Rodul tainic”, dar şi de realizat o compunere de 15 rânduri despre specia literară din care face parte textul citat. La subiectul al II-lea a fost dat un text din „Enciclopedia lumii vii” a lui Tudor Opriş pe marginea căruia au avut de răspuns la mai multe întrebări. Tot la acest subiect au avut de redactat şi o compunere în care să descrie un tablou impresionant din natură.

„Subiectele au fost mai uşoare decât la simularea din timpul anului şcolar. Am avut emoţii mari când am văzut că una din cerinţe era despre basm cu referire la textul dat, pe care nu l-am studiat la clasă, dar m-am descurcat pentru că era vorba doar de enunţat basmul şi caracteristicile sale”, a apreciat candidata Ana Andrei. Răspunsurile corecte, dar şi baremele de punctaj au fost publicate ieri pe site-ul Ministerului Educaţiei. Candidaţii îşi pot estima, altfel, nota pe care o vor primi la această probă.

Absolvenţii de gimnaziu vor mai avea de susţinut şi proba la Matematică, mâine, 22 iunie, iar primele rezultate ale evaluării vor fi afişate pe 24 iunie a.c.

Elevii corigenţi nu au dreptul să participe la acest examen, dar vor putea deveni liceeni la cea de a treia etapă de repartizare computerizată, pe locurile rămase libere, după primele două sesiuni de admitere.

 

Din cauza problemelor de sănătate, un elev din comuna doljeană, Cetate a susţinut proba de Limba şi literatura română la domiciliu. Pentru acest caz, Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj a constituit o comisie specială de examen.