Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Dolj, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Dolj, a organizat, în perioada martie-aprilie 2025, etapa județeană a concursului național „Știu și aplic – Securitatea și sănătatea în muncă se deprind de pe băncile școlii”.
Ajuns la ediţia cu numărul XIV la nivel județean, concursul a avut ca obiective principale promovarea Securității și Sănătății în Muncă (SSM), precum și formarea unei culturi de prevenire în rândul tinerilor din licee și școli profesionale. Etapa județeană de anul acesta a fost organizată la Colegiul Național “Frații Buzești”, unde cei 76 de elevi înscriși la concurs au susținut proba teoretică și proba practică, organizate pe trei secțiuni (profile): învățământ profesional, tehnologic/tehnic și profil teoretic. Etapa națională a concursului se va organiza , în perioada 23 – 25 mai 2025, la Colegiul Tehnic „Gheorge Asachi” din Iași, în colaborare cu specialiștii din cadrul Inspecției Muncii, Inspectoratelor Teritoriale de Muncă și Inspectoratelor Școlare Județene. Cei 10 elevi care vor reprezenta județul Dolj la etapa națională provin de la Liceul Traian Vuia, Colegiul “Ștefan Odobleja” și Liceul Tehnologic Auto, toate din Craiova.
Vizite în mediul industrial
Pentru a veni în sprijinul elevilor cu exemple de bune practici în domeniul SSM, ITM Dolj a organizat vizite în unități reprezentative din județul Dolj: Ford Otosan Romania, Eti European Food Industries și Durbis Prod (Pan Group). În cadrul acestor vizite, elevii au beneficiat de explicații și exemplificări practice din partea specialiștilor de la locurile de muncă, conștientizând cât de importantă este evaluarea riscurilor la locul de muncă, identificarea echipamentului individual de protecție corespunzător pentru lucrători dar și importanța sistemelor de siguranță ale echipamentelor de muncă. “Dorim să transmitem felicitări tuturor participanților la acest concurs. În contextul în care statisticile actuale din Uniunea Europeană au tras un semnal de alarmă asupra faptului că tinerii lucrători au o rata de accidentare mai mare decât alte categorii de angajaţi, din diferite cauze: lipsa de informare, lipsa de experienta, lipsa de cunoștințe în domeniul SSM, etc., ne dorim ca participarea la acest concurs să motiveze elevii, viitorii lucrători, să-și aleagă drumul profesional înțelegând implicațiile şi importanța SSM. Ne bucurăm ca în fiecare an să descoperim implicarea elevilor în studiul bibliografiei, cu entuziasm si curiozitate și le dorim mult succes în continuare. Mulțumim factorilor angrenați în buna organizare și desfășurare a concursului și apreciem implicarea cadrelor didactice în pregătirea participanților. În parteneriat cu ISJ Dolj ne vom implica și în viitor în activități educative din domeniul SSM, pentru a dezvolta tânăra generație de lucrători prin conştientizarea comportamentului preventiv în mediul de muncă”, a precizat Cătălin Mohora, inspector – şef al ITM Dolj .