Un transport de 20.000 de măşti FFP2, în Lituania

0
498

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a pus la dispoziţia Lituaniei un transport de 20.000 măşti de protecţie FFP2, în sprijinul echipajelor care intervin în lupta împotriva pandemiei generate de COVID-19, în cadrul unei misiuni umanitare derulate în sprijinul ţărilor care se confruntă cu noul tip de coronavirus.

“Acestea sunt parte din rezerva de contramăsuri medicale pentru epidemia de COVID-19, constituită în România, achiziţionate de către ţara noastră pe baza unui grant în valoare de 10 milioane euro, semnat de DSU/IGSU cu Comisia Europeană prin Direcţia Generală Protecţie Civilă şi Operaţiuni Umanitare Europene – DGECHO”, informează Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

Transportul măştilor de protecţie va fi realizat cu un microbuz al IGSU.

Decizia nr. 1.313/2013/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 17 decembrie 2013 privind un mecanism de protecţie civilă al Uniunii stabileşte cadrul juridic de constituire a rescEU – rezerva de capacităţi a Uniunii Europene, ce vizează oferirea de asistenţă în situaţii în care capacităţile existente la nivel naţional şi cele angajate de statele membre nu sunt în măsură să asigure un răspuns eficace în caz de dezastre naturale şi provocate de om.

“Răspândirea globală a noului coronavirus a determinat iniţierea de măsuri suplimentare la nivelul statelor membre pentru a evita escaladarea situaţiei de urgenţă în întreaga Uniune. Astfel, pentru a răspunde acestor provocări, prin Decizia de punere în aplicare (UE) 2020/414 a Comisiei din 19 martie 2020, printre capacităţile rezervei rescEU a fost inclusă şi stocarea de contramăsuri medicale, de echipamente medicale de terapie intensivă şi de echipamente individuale de protecţie destinate combaterii ameninţărilor transfrontaliere grave pentru sănătate”, arată sursa citată.

Comisia a propus alocarea unui grant direct în valoare de până la 10 milioane euro pentru constituirea unei rezerve iniţiale de contramăsuri medicale, care vor consta în primă fază în măşti de protecţie individuală şi ventilatoare medicale pentru terapie intensivă. Acestea urmează a fi achiziţionate de autorităţile române responsabile, în regim de urgenţă, în funcţie de ofertele disponibile pe piaţa internaţională şi depozitate prin grija IGSU în depozitele proprii.

Grantul alocat va acoperi costurile de achiziţie de echipament medical, costuri de întreţinere, inclusiv costuri de reparaţie, costuri de asigurare, costuri de personal, inclusiv de instruire a personalului la nevoie, costuri de depozitare, de transport şi livrare a produselor de la depozit la beneficiari.