Legenda Sfinților Împărați Constantin și Elena

0
4145

Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena sunt cunoscuți drept cei care au eliberat creștinismul și au interzis jertfele sângeroase. Constantin și mama sa au stabilit în perioada Imperiului Roman ca ziua de duminică să fie declarată liberă, fiind cinstiți cu mare fast pe 21 mai. Această sărbătoare mai este numită și Constandinu Puilor sau Constantin Graur deoarece se crede că în această zi, păsările îşi învaţă puii să zboare, fiind o sărbătoare a păsărilor de pădure.

Legenda Sfinților Împărați Constantin și Elena

Printre meritele lui Constantin cel Mare se numără convocarea primului Sinod Ecumenic. Sinodul s-a petrecut la Niceea, aproape de locul pe care împă­ratul a ridicat cetatea care îi poartă nu­mele, Constantinopol, în anul 325. Constantin le-a restituit averile creştinilor persecutaţi şi a creat cadru legal pentru a fi îngrijiţi bătrânii, orfanii şi săracii, a dat legi care întăreau căsă­to­ria şi pedepseau adulterul şi violul, a in­terzis practica uciderii copiilor, care era una răspândită printre romanii păgâni în sacrificiile către zei.

Mama sa, Elena, poate fi considerată modelul de mamă care îşi educă fiii în credinţa şi dragostea lui Hristos, călăuzită de puterea crucii. Existenţa crucii a marcat-o şi pe ea, la propriu, ca şi pe fiul ei. Sfânta Elena a ridicat multe bi­serici, iar Sfinţii împăraţi Constantin şi Elena sunt reprezentaţi totdeauna în iconografie alături de cruce, ca semn al importanţei acesteia în viaţa lor, simbol al jertfei şi al iubirii pentru Mântuitorul.