21 mai 2020: Sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena. Tradiții și obiceiuri

0
3531

Sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena este fixată pe data de 21 mai, sărbătoare ce îi evocă pe împăratul Constantin cel Mare și pe mama sa, Elena Augusta. Iată câteva dintre obiceiurile pe care bunicii noștri obișnuiau să le aibă:

În această zi, credincioșii respectă anumite tradiții și obiceiuri. Spre exemplu, femeile dau cu tămâie și stropesc cu aghiasmă. Asta pentru a ține la distanță duhurile rele. De asemenea, pentru a scăpa de duhurile malefice, sau pentru ca acestea să nu se apropie de ei, țăranii obișnuisc să aprindă un foc mare în această zi și să stea în jurul acestuia.

O tradiție veche spune că este bine să ai în locuință bujori îmbobociți și lămâiță pentru a avea voie bună și liniște în casă.

În unele zone ale țării se păstrează datina numită „Sperietoarea vrăjitoarelor” ceea ce înseamnă că oamenii se adună în mijlocul gospodăriei în jurul unui vas de lapte pentru ca duhurile rele să nu fure sporul laptelui. Oamenii bat cu linguri de lemn în vasele în care fierb de obicei laptele pentru a speria vrăjitoarea.

În popor se mai amintește de faptul că în ziua de Constantinul Puilor este ultima zi în care se semănă porumb, ovăz şi mei. Tot ce se seamănă după această zi se va usca.