Aproape 200 de ani de istorie, sărbătoriţi, în aceeaşi zi, la „Elena Cuza” şi „Carol I”

0
2646

Ieri, a fost o zi importantă pentru învăţământul preuniversitar craiovean şi, în acelaşi timp, pentru cel naţional, cu reverberaţii şi în cel mondial. Două dintre cele mai prestigioase instituţii de învăţământ din Cetatea Băniei şi-au onorat, aşa cum se cuvine, istoria, au prezentat prezentul şi ne-au arătat viitorul. Este vorba despre Colegiul Naţional „Elena Cuza” şi Colegiul Naţional „Carol I” , ambele din Craiova.elena cuza (3)

S-a pornit la drum cu un pension de fete

În 1833, ca pension de fete al lui lui Lazaro – Otetelişanu, apare, în Craiova, prima şcoală de fete din acea vreme, Ţara Românească, mergându-se pe Regulamentul Organic, adoptat, după 1812, în Ţările Române. Urmează Unirea de la 1859, iar Pensionul merge mai departe, în 1860 intrând în îngrijirea statului. În 1883, se schimbă, încă o dată, denumirea, în „Institut pedagogic de fete” – „datorită scopului urmărit de autoritatea şcolară de a crea absolvente care să devină institutoare”. După 1891, i se adaugă „institutului şi o şcoală de aplicaţie (şcoala primară) care funcţiona pe lângă aceasta pe baza unei programe speciale în virtutea ordinelor ministeriale din acest an”. Din 1959, până în 1966 va fiinţa ca Şcoala Medie nr.3, fiind o şcoală mixtă (băieţi şi fete). Din 1966, timp de zece ani, va funcţiona ca „Liceul nr.3”, iar până în 1989 va fi „Liceul de Filologie – Istorie”. Din 1998, este titulatura prezentă – Colegiul Naţional „Elena Cuza”.elena cuza (2)

„Suntem mândri de ceea ce avem în spate …”

O istorie aproape de două secole a fost adusă, ieri, în actualitate, în faţa audienţei. „Suntem mândri de ceea ce avem în spate şi suntem convinşi că  putem duce mai departe tradiţia. Astăzi, avem lângă noi generaţii care au scris istoria, avem prezentul şi viitorul. Am încercat să cuprindem toată activitatea, atât cât ne stă în putinţă şi, cel mai bun lucru credem că este premierea elevilor care, în acest an şcolar, au obţinut premii la Olimpiadele Naţionale, pe diverse discipline de studiu. Ne putem lăuda cu 15 premii I, 20 de  pe locul al II-lea, 11, de pe ultima poziţie a podiumiului şi 26 de menţiuni. Bineînţeles, cele mai multe premii au fost obţinute, conform specificului instituţie noastre, la disciplinele în limbi moderne, la spaniolă fiind în frunte”, a precizat prof.  Mirela Genoiu, director al Colegiului „Elena Cuza”. După premiere, a urmat un spectacol arttistic, promovat de trupa de teatru („Cuza Art”) a instituţiei, coordonat de prof. Corina Andriescu şi prof. Luminiţa Pavel, echipă care a fost medaliată în mai multe rânduri la competiţii de profil, şi au fost prezentate reviste editate şi concepute de elevii şi cadrele didactice din unitatea şcolară. Nu în ultimul rând, au fost onoraţi doi eminenţi prof.  – Silvia Smadu şi Constantin Păun, precum şi  Elena Badea, care a fost specialista  întru-totul folositoare , denumită, de către Mirela Genoiu, „doamna profesor” , trei oameni care, de ieri, au ieşit la pensie. Nu sunt lipsite de importanţă nici mesajele transmise de primarul Craiovei şi de inspectorul general al Inspectoratului Şcolar General Dolj.elena cuza (1)

Totul a început în 1826

Numai câteva zeci de metri mai departe, o altă instituţie de anvergură a Craiovei, vorbim ca sediu, îşi celebra 190 de ani de existenţă – Colegiul Naţional „Carol I”. Într-un cadru mai larg, activităţile de sărbătoare au avut loc în sala Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova. În 1826, doi foşti elevi ai lui  Gheorghe Lazăr  şi  Ion Heliade Rădulescu , prof.  Stanciu Căpăţâneanu, respectiv învăţătorul Grigore Pleşoianu  au pus bazele Şcolii Naţionale Medii, a doua din Ţara Românească, după Colegiul „Sf. Sava” din Bucureşti. La început, Şcoala Centrală a funcţionat în chiliile de la Mânăstirea „Obedeanu”, apoi la Biserica „Madona Dudu”. În octombrie 1832, se cumpără actualul teren al Colegiului, cu 300 de galbeni donaţi de către vornicul  Iordache Otetelişanu, în 1842 fiind inaugurat primul local, cel imortalizat de  Theodor Aman, în tabloul „Hora Unirii la Craiova”. După înfrângerea Revoluţiei de la 1848, timp de trei ani şcoala se închide, pentru că nu existau dascălii necesari, iar trupele turceşti de ocupaţie transformă şcoala în cazarmă. Printr-un Decret Regal, din 1893, Majestatea Sa Carol I pune bazele actualului sediu, cu tot ceea ce ţine de acesta. Venirea Regimului comunist a schimbat denumirea unităţii, fiind denumit ba Colegiul Popular „Nicolae Bălcescu” , ba Liceul „Nicolae Bălcescu”, dar din 1990 a revenit la numele iniţial.  Din rândurile absolvenţilor, s-au ridicat 51 de personalităţi, care au intrat în Galeria Nemuritorilor – Academia Română. Cităm câteva nume şi ne cerem scuze posterităţii pentru omiterea celorlalţi:  Theodor Aman, Constantin Angelescu, Corneliu Baba, Gheorghe Chiţu, Traian Lalescu, Ion Gheorghe Maurer, C-tin Nicolăescu Plopşor, Simiona Stoilov, Nicolae Titulescu, Gheorghe Tătărăscu, Gheorghe Ţiţeica.carol (1)

Onoruri pentru înaintaşi, aprecieri pentru prezent şi credinţă în viitor

 Contemplând istoria, trăind prezentul şi privind viitorul, ieri actuala conducere a Colegiului Naţional „Carol I” a celebrat cum se cuvine aniversarea celor 190 de ani de existenţă, printr-o manifestare de marcă la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova. O sală plină, cu reprezentanţi ai mai multor generaţii , a fost martora unor momente de excepţie. „Nu pot deschide această manifestare fără să-l onorăm pe unul dintre cei care au contribuit la succesele acestei instituţii. Este vorba de domnul profesor, mentor al atâtor generaţii,  Nicolae Andrei, director timp de 27 de ani ai Colegiului nostru. Este cel care a marcat cariera tuturor celor care au absolvit aici. Nu putem să nu amintim, în aceste momente, de rezultatele obţinute de-a lungul anilor, unele cu rezinanţe mondiale: 57 de premii internaţionale, dintre care 17 au fost medalii de aur, 23 de argint şi 13 de bronz. În faţa înaintaşilor ne înclinăm cu onoruri, în faţa prezentului ne uităm cu admiraţie, iar în viitor privim cu speranţă ”, a declarat prof. Anca Pricină, director al Colegiului Naţional „Carol I”. Prefectul judeţului Dolj, Nicolae Sorin Răducan, a transmis mesajul său pentru această aniversare: “Este locul în care eu păşeam ca tânăr licean şi de unde am plecat ca absolvent. Se spunea că Liceul “Nicolae Bălcescu”, cum se numea atunci, nu era pentru oricine, ci doar pentru elite. Drept dovadă, 50 dintre foştii absolvenţi au fost primiţi în academia română. Elevii conştiincioşi, care învaţă astăzi aici, îndrumaţi de cei mai buni dascăli, depun tot efortul pentru a duce mai departe renumele instituţiei”. La aniversare, au fost prezenţi atât primarul municipiului Craiova, cât şi inspectorul general al ISJ Dolj, care au adresat mesaje tinerilor şi au promis că le vor acorda tot sprijinul în ducerea mai departe a tradiţiei.carol (2)

Elevii cu rezultate, premiaţi

Ca o punte peste ani, au fost premiaţi şi elevii, împreună cu profesorii îndrumători, care au obţinut rezultate notabile la fazele judeţene ale Olimpiadelor Naţionale, la diverse discipline, unele dintre ele aducând şi calificări naţionale şi, apoi, prezenţe în Loturile României. Astfel, au fost obţinute 27 de locuri I, două prezenţe pe cea de-a II-a poziţie a podiumului, şi trei ocupări ale locului al III –lea. Putem vorbi, precizând şi menţiunile şi premiile speciale, de 35 de tineri care au avut rezultate mai mult decât meritorii, iar unul dintre ei,  Andrei Ristea, este păstrat în lotul restâns al României pentru „International young physicists tournament”. De asemenea, cadrele didactice care şi-au încheiat activitatea, prin ieşirea la pensie, au fost onorate.