Acţiuni de igienizare, întreprinse de SGA Dolj

0
436

Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Dolj programează anual acţiuni de salubrizare a râurilor şi pârâurilor din judeţul Dolj. Aceste acţiuni s-au desfăşurat şi în intravilanul localităţilor, antrenând şi administraţiile locale.

În luna aprilie a.c., spre exemplu, au fost strânse de către angajaţii S.G.A Dolj, formaţiile Scaieşti, Robăneşti şi Brabova, 40 metri cubi de gunoi în urma igienizărilor efectuate pe pârâul Cârneşti, în zona localităţii Filiaşi, pe Amaradia în zona podului de la Işalniţa, pe Teslui în zona localităţii Pieleşti şi pe pârâul Brabova la Sfârcea. Sistemului de Gospodărire a Apelor îi revine sarcina de întreţinere a cursurilor de apă codificate în extravilanul localităţilor şi de realizare, pe intravilanul localităţilor, a lucrărilor hidrotehnice de apărare împotriva inundaţiilor, de asemenea pe cursurile de apă codificate.

          „Pentru anul 2013 s-au luat măsuri pentru desfiinţarea depozitelor de deşeuri din albiile şi de pe malurile cursurilor de apă, iar igienizările manuale şi mecanice au fost realizate de către formaţiile de lucru din componenţa Sistemului de Gospodărire al Apelor Dolj, fiind colectate resturi menajere, resturi vegetale, gunoi de grajd, moloz şi peturi într-o cantitate de peste 100 metri cubi în primele trei luni ale anului pe următoarele cursuri de apă: Amaradia, Cârneşti, Tejac, Teslui, Brabova. Acţiunile fac parte din Programul de Gospodărirea Apelor”, a explicat directorul S.G.A Dolj, Florinel Stancu.

Menţinerea curăţeniei pe malurile şi albiile cursurilor de apă rămăne o problemă

S.G.A Dolj a atenţionat consiliile locale urbane şi rurale cu privire la necesitatea demarării acţiunilor de salubrizare a malurilor şi a albiilor cursurilor de apă, dar şi asupra obligativităţii păstrării curăţeniei.

„Una din problemele majore este, după desfăşurarea acţiunilor de salubrizare a cursurilor de apă, menţinerea curăţeniei. Din acest punct de vedere se constată că la scurt timp pe cursurile de apă din intravilan apar depozite de deşeuri, gunoi menajer, gunoi de grajd şi resturi vegetale. Este necesar ca la nivelul fiecărei localităţi populaţia să fie informată cu privire la riscul pe care îl constituie neîntreţinerea albiilor cursurilor de apă, cât şi intensificarea campaniilor de conştientizare a cetăţenilor şi a agenţilor economici cu privire la regimul de depozitare a deşeurilor şi sancţionarea celor care nu respectă legea. De asemenea, trebuie monitorizate sursele de risc existente pe teritoriul localităţilor – poduri şi podeţe subdimensionate, zone lipsite de rigole şi şanţuri de scurgere, eroziuni de maluri – precum şi prevenirea poluării accidentale a surselor şi a cursurilor de apă, prin depozitarea necontrolată a deşeurilor de către agenţii economici sau de către populaţie”, susţine directorul Florinel Stancu.

Lucrările de amenajare, importante pentru prevenirea inundaţiilor

În cazul averselor, a precipitaţiilor torenţiale, din cauza gradului redus de împădurire a versanţilor, apa nu este reţinută, fiind favorizate scurgeri importante pe suprafaţa versanţilor. Aceste ape sunt colectate de văi şi torenţi care, la rândul lor, le transportă în cursuri de apă mai mari.

De o foarte mare importanţă este, aşadar, întreţinerea albiilor râurilor, a văilor şi torenţilor în special pe zonele de intravilan, în scopul asigurării capacităţii acestora de preluare a apelor scurse de pe versanţi şi de tranzitare a debitelor formate în perioadele cu precipitaţii de mare intensitate. Acestea se realizează prin lucrări de amenajare a albiei, prin decolmatări, prin defrişări de vegetaţie arborescentă, tufişuri, prin curăţirea de buruieni, prin eliminarea blocajelor, asigurarea secţiunilor de scurgere la poduri şi podeţe şi prin lucrări de salubrizare a albiilor şi malurilor, văilor şi torenţilor. Îndepărtarea depozitelor necontrolate de deşeuri, gunoaie şi resturi menajere de pe malurile şi din albiile cursurilor de apă se impune a fi realizată pentru evitarea obturării secţiunilor de scurgere în condiţii de ape mari, ce pot duce la importante pagube materiale şi chiar la pierderea de vieţi omeneşti.