Istoria din adâncul castrelor romane de la Sucidava-Celei şi Slăveni, în două volume

0
688

Muzeul Olteniei din Craiova a găzduit, vineri, lansarea a două cărţi de istorie-arheologie, care însumează rezultatele săpăturilor de la două castre romane de importanţă majoră din judeţul Olt, Sucidava-Celei şi Slăveni: „The Roman and Late Roman cemetery of Sucidava-Celei” (Craiova, 2012) –  autori Gheorghe Popilian şi Dorel Bondoc, şi “Castrul roman de la Slăveni” (Cluj-Napoca, 2012) –  autori Dumitru Tudor, Gheorghe Popilian, Dorel Bondoc şi Nicolae Gudea. Evenimentul a fost unul de interes pentru personalităţi ale arheologiei romane din Dacia: prof. univ. dr. Alexandru Barnea, de la Universitatea din Bucureşti, prof. univ. dr. Constantin C. Petolescu – Institutul Naţional de Arheologie şi prof. univ. dr. Nicolae Gudea –  Universitatea de la Cluj-Napoca.

Cele două lucrări au văzut lumina tiparului după câteva decenii de săpături arheologice şi cercetare şi ani de zile de prelucrare a materialul arheologic, după cum a mărturisit chiar unul dintre autori, arheologul  Dorel Bondoc, de la Muzeul Olteniei.

“Castrul roman de la Slăveni”, apărută la Editura „Mega” din Cluj, este cea de a doua monografie de castru din Oltenia, după cea de la Răcari. În paginile acestei cărţi, rezultatele cercetărilor mai vechi au fost coroborate cu cele recente, punându-se într-o altfel de lumină viaţa de zi cu zi a soldatului roman din Dacia, evidenţiind rolul acestui castru în procesul de romanizare de la nord de Dunăre. Informaţiile sunt însoţite de un bogat material ilustrat (fotografii, desene, schiţe, profile) dispus în planşe sau figuri separate, cu un rezumat în limba germană şi indici.

„Lucrarea împlineşte un mai vechi deziderat al profesorului Dumitru Tudor, care a făcut primele săpături în acest castru de pe limes Alutanus. Dimensiunile sale, alături de poziţia geostrategică îl recomandă ca pe unul dintre cele mai importante obiective de acest gen din fosta provincie romană Dacia Malvensis”, a precizat profesorul Alexandru Barnea, de la Universitatea din Bucureşti.

Rituri şi ritualuri din Oltenia

 „The Roman and Late Roman cemetery of Sucidava-Celei. The excavations from 1969-1983” este o lucrare 370 de pagini, tradusă integral în limba engleză şi însoţită de un generos material ilustrat cu desene şi fotografii de la săpăturile efectuate de-a lungul timpului în castrul roman de Sucidava-Celei.

Rezultatele cercetării evidenţiază rituri şi ritualuri funerare, date despre originea etnică, obiceiuri, modul de trai, durata de viaţă şi alte informaţii despre cultura materială şi spirituală a celor trecuţi în lumea de dincolo, care completează peisajul sărac al publicaţilor despre aceste obiceiuri din Oltenia romană.

„La Sucidava au fost găsite  morminte de inhumaţie şi de incineraţie din secolul al II-lea până în secolul al IV-lea. Mormintele din secolul al IV-lea nu sunt numai de soldaţi prezenţi castru, ci sunt şi morminte de femei şi copii, ceea ce arată că vechiul oraş era locuit de o populaţie sedentară. Lucrarea este valoroasă şi prin faptul că nu se adresează numai cercetării arheologice româneşti, ci şi cercetării arheologice europene ale epocii romano-bizantie, epocii migraţiilor, prin faptul că e publicată într-o limbă de circulaţie internaţională”, a precizat prof. univ. dr. Constantin C. Petolescu, de la Institutul Naţional de Arheologie.