Colegiul „Carol I”: 185 de ani de excelenţă

0
635

Cu un palmares de 50 de premii internaţionale, din care 17 medalii de aur, 23 medalii de argint şi 13 medalii de bronz, Colegiul Naţional „Carol I” din Craiova a aniversat, ieri, alături de foşti şi actuali elevi şi profesori, 185 de ani de istorie şi performanţă. Înfiinţat la 20 mai 1826, în chiliile fostei Mănăstiri Obedeanu, cu o singură clasă de elevi, avându-i ca dascăli pe Stanciu Căpătâneanu şi Grigore Pleşoianu, fiind la acea vreme a doua şcoală în Limba română din Principate, a devenit, în timp, una din cele mai galonate unităţi de învăţământ din ţară. Medaliile şi premiile elevilor îl poziţionează în acest moment ca lider în Oltenia şi pe locul al V-lea la nivel naţional.

Aşa cum era de aşteptat, aniversarea a atras profesori din mai multe unităţi şcolare din Dolj, care au venit să felicite echipa Colegiului. Nu au lipsit însă nici invitaţii speciali, la această festivitate fiind prezent şi prefectul de Dolj, prof. univ. dr. Nicolae Giugea, cât şi inspectorul şcolar general Mihaela Moţăţeanu, chiar absolventă a acestei şcoli.

Programul a fost deschis de managerul Dănuţ Mic, care a făcut apel la trecutul istoricul înfiinţării şi denumirii acestei unităţi de învăţământ. «În anul 1885, prin decret regal, şcoala primeşte denumirea de Liceul „Carol I”, regele Carol aşezând personal un cilindru metalic cu documentul oficial al ctitoririi acestei clădiri, care va deveni clădire de patrimoniu. În 1948, cu ocazia centenarului revoluţiei paşoptiste, liceul primeşte numele de Colegiul Popular „Nicolae Bălcescu”. Din anul 1997 va reveni la numele vechi Carol care se păstrează şi astăzi. Întreaga istorie a şcolii se regăseşte în cărţile temeinic documentate ale profesorului emerit Nicolae Andrei, care a şi ocupat funcţia de director al acestei unităţi de învăţământ timp 26 de ani», a precizat directorul Dănuţ Mic.

Preţuire pentru profesori

La Colegiul „Carol I” au studiat şi multe personalităţi ale culturii române, precum Theodor Aman, Alexandru Macedonski, Nicolae Titulescu, Gheorghe Ţiţeica, Nicolae Coculescu, Ion Ţuculescu, Corneliu Baba. Prin dăruire şi pasiune 50 dintre elevii şcolii au devenit membri ai Academiei Române. Rezultatele se datorează muncii depuse de generaţiile de dascăli, care au predat aici. «Miilor de învăţători şi profesori care demonstrând pasiune şi dăruire, s-au străduit şi au şi izbutit de la înălţimea catedrei să le transmită elevilor colegiului cunoştinţe ştiinţifice, să-i educe în spiritul dragostei de viaţă, al cinstei şi dreptăţii, al marilor idealuri ale umanităţii, le adresăm cuvinte de preţuire de mulţumire şi de laudă. Al 185-lea an de existenţă găseşte Colegiul Naţional „Carol I” din Craiova în poziţia de lider local, dar şi în topul celor mai bune şcoli din România», a mai precizat directorul Dănuţ Mic.

Nostalgie pentru viaţa de liceu

A face parte din corpul profesoral sau a fi elev la Colegiul „Carol I” constituie motiv de mândrie pentru oricine. Nostalgic după anii de liceu, şi prefectul de Dolj, Nicolae Giugea a mărturisit că şi-ar dori să schimbe rolurile. «Constantin Noica spunea că fiecare om ar trebui să mai facă o dată liceul la maturitate. Vă rog să mă credeţi că de multe ori în aceşti ani mi-am amintit cu nostalgie de perioada liceului, iar dacă acum aş avea posibilitatea aş schimba, măcar pentru câteva clipe, locul de prefect de Dolj cu cel de licean la Colegiul Naţional „Carol I”, cu riscul de a da şi o lucrare de control la Fizică sau la Chimie», a declarat acesta.

Generaţia „Nicolae Titulescu” a predat cheia succesului

Să rămână liceeni şi-au dorit însă şi elevii de clasa a XII-a, denumiţi generaţia „Nicolae Titulescu” care, obligaţi de trecerea timpului, au înmânat, cu lacrimi în ochi, cheia succesului colegilor de clasa a IX-a. Încărcat de emoţie, momentul a deschis programul artistic al festivităţii, cu muzică hip-hop, folk şi dansuri de societate. Momentele artistice au fost inspirate şi din repertoriul absolvenţilor. Elevii au interpretat din repertoriul lui Ion Vasilescu şi Tudor Gheorghe.