Volumul „Diplomaţia Panda”, prezentat la Craiova

0
381

Astăzi, ora 12.00, la Universitatea din Craiova, Facultatea de Drept şi Ştiinţe Sociale, va avea loc prezentarea volumului “Diplomaţia Panda”, ediţia a II-a, în cadrul unor dezbateri pe tema cooperărilor bilaterale România-China. După Craiova, urmează Bucureşti şi Sibiu. Evenimentele de prezentare a volumului sunt prevăzute în cadrul unor dezbateri-discuţii libere pe tema relaţiilor bilaterale România-China, la acestea fiind invitaţi profesori, studenţi, diplomaţi români şi chinezi, reprezentanţi ai administraţiei locale, ai Institutelor Confucius şi comunităţii de chinezi din România, români pasionaţi de cultura şi realităţile chineze. Totodată, evenimentele vor atrage atenţia asupra realităţilor care domină parteneriatul România-China, dar mai ales vor evidenţia aspecte relevante din realitatea Chinei, unul din liderii mondiali ai secolului XXI. Proiectul “Diplomaţia Panda”, apărut la Editura Corint, semnat de Dan Tomozei, este inclus într-un program editorial al R.P. Chineze, finanţat de Radio China Internaţional, post de radio care emite de la Beijing în 65 de limbi, între care şi limba română. Invitat, alături de autor va fi prof.univ.dr Sorin Liviu Damean, Universitatea din Craiova. “Mulţi dintre chinezii care iubesc atât de frumos şi exemplar România mă întreabă frecvent: „Ce se întâmplă cu voi, cu România?”, după ce mulţi ani, România a reprezentat un reper cultural şi economic. Fie şi numai pentru aceste motive, cred că România trebuie să aibă curajul să se privească în oglindă, chiar şi într-o oglindă desprinsă de rigorile diplomatice, o oglindă personală în care sunt reflectate, cu modestie şi reţinere, momente, situaţii şi evenimente care acoperă o perioadă de profunde schimbări în România, China şi Republica Moldova, 2011 – 2014″, spune autorul Dan Tomozei, pe bloggul personal.

***

Ambasador Viorel Isticioaia-Budura :

“Conectat în virtutea poziţiei de jurnalist la actualitatea raporturilor româno-chineze şi urmărind-o prin imediatul agendei derulate la Beijing, autorul analizează cu atenţie, cu acut simţ critic şi cu fulminante interogaţii, frecvent legitime, derularea evenimentelor. Fără ezitări, el pledează în multe din paginile sale în favoarea raporturilor româno-chineze de o manieră corectă, uneori pe tonuri justiţiare, dar mereu încrezător în valoarea acestor legături”.

***

Şeful Secţiei de limba română, Radio China Internaţional, Wu Min :

“Ca bun prieten al autorului, îl felicit pentru publicarea acestei cărţi. Sunt sigur că are o anumită valoare din care cititorii, chiar şi din comentariile uneori critice, în special cu privire la contactele româno-chineze, vor putea înţelege mai bine relaţiile dintre China şi România, dintre China şi Europa. Admir totodată efortul depus de autor pentru prezentarea unei Chine reale, pentru promovarea relaţiilor de prietenie dintre diferite ţări”.

***

Doctor în economie Emil David :

“După ştiinţa noastră, singur, jurnalistul sibian Dan Tomozei a dedicat în ultimii ani, cu subtilă înţelegere şi profundă analiză comparativă, trei volume de scrieri realităţilor în mijlocul cărora trăieşte China de azi. Să scrii temeinic, neostenit şi obiectiv despre o ţară în care trăieşti efectiv şi afectiv de câţiva ani de zile – iată o dovadă de probitate profesională!”.

***

Jurnalistul Dan Tomozei :

  • În perioada 1992-2010 a fost jurnalist în România, în presa locală şi naţională, unde a fost corespondent, redactor,  redactor-şef, producător la: Tribuna din Sibiu, Mediafax, revista Dacii liberi, PRO TV, Jurnalul Naţional. A fost desemnat în mai multe rânduri jurnalistul anului în presa locală şi naţională, recompensat cu premii şi burse naţionale şi europene pentru activitatea jurnalistică.
  • În anul 2010, în România, a lansat volumul Iluzia Democraţiei. Din octombrie 2010 este expert al secţiei române a Radio China Internaţional. În anul 2012, în România, a lansat volumul Descoperind China – Beijing. În anul 2013, la Bucureşti, Sibiu, Chişinău şi Shanghai a lansat volumul Dialoguri la Beijing, dedicat relaţiilor  româno-moldo-chineze.
  • În 2014 a lansat, în România, volumul Diplomaţia Panda, prima ediţie. Cea de-a doua ediţie a volumului, apărută la Editura Corint, este completată cu alte articole interesante şi de ultimă oră.