Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a demisionat ieri dimineaţă din funcţie, după o nouă discuţie cu premierul Emil Boc, în care acesta i-a sugerat renunţarea la funcţie. Copleşit de emoţii, Ioan Nelu Botis a ţinut să le ceară scuze pentru scandalul în care a fost implicat tuturor celor care l-au susţinut: „În primul rând, vreau să-mi cer scuze pentru întârzierea de o zi a prezentării demisiei mele. Astăzi, cu această mică întârziere şi cu scuzele de rigoare, îmi prezint demisia. La baza demisiei stau motive de moralitate. Consider că este o demisie de onoare. Hotărârea mea era luată de ieri, dar am aşteptat să pot discuta şi cu domnul preşedinte, care este plecat în Azerbaidjan. Aş dori să cer scuze colegilor din Guvern. Este o situaţie neplăcută pentru mulţi. Dar nu aş vrea ca ei să fie puşi în situaţia de a da explicaţii asupra activităţii unui coleg de-al lor. Am să o fac eu şi cred că această procedură este cea mai corectă, să-mi anunţ demisia şi să-mi rezolv problemele personal”. Premierul Emil Boc a confimat informaţia referitoare la demisia lui Botiş încă de dimineaţă, însă numele înlocuitorului acestuia a fost anunţat abia la prânz. „Conducerea Ministerului Muncii va fi asigurată interimar de către secretarul de stat Nicolae Ivăşchescu, acesta urmând să gestioneze doar problemele curente ale instituţiei până la nominalizarea, în zilele următoare, a unui nou ministru”, a spus premierul. El a arătat că are în analiză mai multe persoane pentru postul de ministru al Muncii, dar că va formula o propunere în zilele următoare, după ce se va consulta atât cu colegii de partid, cât şi cu preşedintele Traian Băsescu. Înainte să-şi ia postul în primire Nicolae Ivăşchescu a şi intrat „în focurile” presei, care a scris despre el că a absolvit Facultatea de Inginerie şi Management Agroturistic a Universităţii Bioterra din Capitală, una dintre cele mai slabe instituţii de învăţământ superior, însă abia în 2001, la 15 ani după liceu.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, consideră că este de salutat gestul lui Ioan Botiş, adăugând totuşi că discuţia pe care acesta a precizat că a trebuit să o poarte cu Traian Băsescu înainte de a pleca de la Ministerul Muncii reduce din onorabilitatea gestului. „Faptul că domnul Botiş a trebuit să aibă întrevederi cu preşedintele până să ia decizia demisiei reduce din onorabilitatea gestului său”.
„Botiş îşi încheie cariera la fel de jenanat cum a avut-o. Cred că Emil Boc ar fi trebuit să reacţioneze imediat, când a aflat ce s-a întâmpat cu Botiş. Ţine de lipsa totală de răspundere că Emil Boc l-a apărat când a fost prins că încălca regulile de bază ale funcţiei de ministru”, este de părere liderul PSD Victor Ponta.