Declarația politică a senatorului de Dolj, Ion Prioteasa: PSD a deschis consultările pe noile Legi ale educației

0
3532

PSD consideră că viitorul Educației din România este mult prea important pentru a fi decis în spatele ușilor închise, mai ales că în ultimele trei decenii legislația din acest domeniu s-a modificat de prea multe ori, fără rezultate spectaculoase. România nu își permite încă o reformă superficială în acest domeniu. PSD susține participarea tuturor părților interesate la o dezbatere aprofundată și transparentă asupra modificărilor legislative propuse de Guvern.

Alături de colegii mei de la PSD am pledat tot timpul pentru consultare publică și transparentă, pentru că această reformă este mult prea importantă pentru a fi decisă în spatele ușilor închise. Până acum Ministerul Educației nu a dorit să facă publice aceste proiecte. Odată cu intrarea proiectelor pe circuitul de avizare, PSD a decis să deschidă dezbaterea publică pentru toți cei interesați de acest subiect. Obiecțiile și propunerile acestora vor fi integrate într-un set de amendamente care vor fi promovate de PSD în Parlament.

PSD a stabilit un calendar de dezbateri și consultări, cu toți factorii din educație: sindicate, profesorii și rectorii, elevii, studenții și părinții, asociațiile aleșilor locali, ONG- uri, parlamentari și specialiștii social-democrați din organizațiile județene. Întâlnirile și dezbaterile se vor desfășura până pe 31 martie, astfel încât PSD să strângă cât mai multe opinii din societatea civilă, pe care să le transpună apoi sub forma unor amendamente pe care le va susține în Coaliție și în comisiile parlamentare de specialitate.

În ceea ce privește prevederile din proiectul Legii Educației care oferă posibilitatea unor tunuri imobiliare cu infrastructura școlară poziția PSD este clară. Infrastructura școlară existentă trebuie să servească la educația elevilor. Dacă în anumite situații, cum ar fi scăderea numărului de elevi dintr-o comunitate, o parte din această infrastructură ar putea fi folosită în alte scopuri, în interesul comunității, atunci schimbarea destinației terenurilor și clădirilor trebuie să se facă doar cu avizul Ministerului Educației, care are competența de a evalua dacă obiectivele educaționale mai pot fi realizate în urma unei astfel de modificări.

De asemenea, în legătură cu prevederea din proiectul legii învățământului preuniversitar ca educatoarele să aibă facultate, PSD nu poate susține așa ceva pentru că ar adânci grav criza de grădinițe și de personal calificat și ar afecta puternic accesul egal al copiilor la formele primare de educație.

În ceea ce privește salarizarea cadrelor didactice, PSD susține o creștere a salariilor profesorilor debutanți, pentru a atrage absolvenții bine pregătiți. Dacă vrem ca noile generații să aibă profesori competenți atunci trebuie asigurat un nivel de salarizare atractiv.

Prin urmare, în dezbaterile din Parlament, PSD va face amendamentele corespunzătoare și va susține asigurarea accesului egal la educație al tuturor copiilor, fără niciun fel de discriminare, soluții concrete pentru asigurarea transportului gratuit al elevilor care învață în alte localități decât cele în care locuiesc, creșterea investițiilor în baza materială și umană în domeniul învățământului dual și profesional, adaptarea programei școlare la realitățiile economice actuale și viitoare, dezvoltarea sistemului școală după școală, promovarea de programe permanente pentru formarea cadrelor didactice și creșterea salariilor pentru profesorii aflați la început de carieră și pentru cei care lucrează în mediul rural. Pentru a asigura accesul egal la educație în toate zonele, este necesar să fie introduse stimulente semnificative care să-i determine pe profesori să se deplaseze sau să se stabilească în zonele rurale deficitare.

Scopul consultărilor este de a prelua din partea societății civile toate observațiile și completările pentru îmbunătățirea proiectelor de lege.