Teatrul „Colibri” sărbătoreşte Ziua Internaţională a Marionetiştilor

0
981

După ce, ieri, a marcat Ziua Internaţională a Teatrului pentru Copii şi Tineret, astăzi Teatrul pentru Copii şi Tineret „Colibri” celebrează Ziua Mondială a Marionetiştilor şi Păpuşarilor, sărbătorită sub egida UNIMA (Uniunea Internaţională a Marionetiştilor), al cărei membru instituţia este. Cu acest prilej, înainte ca publicul să se bucure, de la ora 18.00, de minunata reprezentaţie „Fata babei şi fata moşneagului”, se va da citire mesajului aniversar transmis, la nivel mondial, cu acest prilej, de Behrooz Gharibpour – scriitor, regizor şi cercetător iranian. Mesajele Zilei Internaţionale a Teatrului pentru Copii şi Tineret, de ieri, au fost semnate de Malala Yousafzai – câştigătoarea Premiului Nobel pentru Pace în 2014, şi Guila Clara Kessous – artist  UNESCO pentru Pace.

„O marionetă are capacitatea de a trezi un element de copilărie în conştiinţa publicului, spărgând barierele de vârstă şi timp”

„Am convingerea profundă că descoperirea păpuşilor a avut un rol la fel de mare ca şi descoperirea roţii şi a fost cel puţin la fel de eficace în a ajuta la reducerea distanţelor şi fisurilor de comunicare între noi. Acest lucru s-a putut realiza pentru că, oricât de stilizată şi filozofică ar fi o marionetă, ea are capacitatea de a trezi un element de copilărie în conştiinţa publicului, spărgând barierele de vârstă şi timp, şi are puterea şi forţa de a te face sa descoperi o lume fantastică, unde obiectele din lemn şi alte materiale neînsufleţite prind viaţă.

Poate că cea mai mare responsabilitate a oricărui artist în domeniul teatrului de păpuşi, indiferent de limba pe care o vorbeşte, cetăţenie sau fond, este de a trezi „copilul” în inimile a milioane de fiinţe umane care au poluat lumea noastră cu sânge şi violenţă. Marionetele şi noi, admiratorii acestei relicve preţuite de strămoşii noştri, suntem responsabili în a ajuta la reducerea răului, a animozităţii în familia noastră umană, de a ajuta şi de a reaminti oamenilor de copilărie, cu bucuriile sale, cu visele sale minunate… Astăzi este, pentru cei care trezesc copilul din noi, cea mai importantă zi”, spune în mesajul său Behrooz Gharibpour.

Născut în Sanandadj (centrul Iranului, Kurdistan), la 19 septembrie 1950, acesta desfăşoară activităţi în teatru de la 14 ani. A studiat în Iran, la Facultatea de Artă-Teatru a Universităţii din Teheran (1970-1974), şi în Italia, la Accademia d’Arte Drammatica Silvio D’Amico (1977-1979).

Două reprezentaţii ce poartă semnătura regizorală a lui Todor Valov, din Bulgaria

Mesajul scriitorului, regizorului şi cercetătorului iranian va fi citit astăzi, 21 martie, la Teatrul pentru Copii şi Tineret „Colibri”, înaintea reprezentaţiei, de la ora 18.00, cu Fata babei şi fata moşneagului”, o dramatizare de Valentin Dobrescu după Ion Creangă, în regia lui Todor Valov, din Bulgaria. Scenografia este creată de Stefka Kyuvlieva, iar muzica de Alin Macovei-Moraru. Viaţă poveştii dau actorii Oana Stancu, Alis Ianoş, Rodica Prisăcaru, Ionica Dobrescu, Mugur Prisăcaru, Adriana Ioncu şi Daniel Mirea.

Duminică, 22 martie, la ora 11.00, va intra în scenă „Răţuşca cea urâtă”, de Hans Christian Andersen, în spectacolul ce poartă semnătura regizorală a lui Todor Valov, din Bulgaria. Scenografia este realizată de Stefka Kyuvlieva, iar muzica îi aparţine Elenei Metodieva. Îi distribuţie îi regăsim pe actorii Oana Stancu, Emanuel Popescu, Alla Cebotari, Ionica Dobrescu, Adriana Ioncu, Iulia Cârstea, Rodica Prisăcaru, Mugur Prisăcaru şi Daniel Mirea. Un bilet la oricare dintre cele două reprezentaţii costă 5 lei, 7 lei sau 10 lei, în funcţie de categoria locului. Biletele se pot procura de la Agenţia teatrului, de luni până sâmbătă, între orele 10.00-13.00 şi 16.00-19.00, iar duminica, în intervalul 10.00-13.00.

***

Evenimentele dedicate artelor scenei vor continua la Teatrul pentru Copii şi Tineret „Colibri” şi în perioada următoare, până pe 27 martie, când se sărbătoreşte Ziua Mondială a Teatrului. Şi cu acest prilej se va da citire mesajului unei personalităţi din lumea artistică mondială desemnate să reamintească la nivel planetar rolul special pe care teatrul îl are în educaţie, în cultură, în evoluţia spirituală a popoarelor lumii.


Prof. Raquel Barcena,
membru fondator şi onorific UNIMA Mexic:

«Sărbătorim Ziua Mondială a Marionetiştilor. Pe întreaga noastră planetă, unite în spiritul acestei minunate arte milenare, bat împreună inimile multor artişti: marionetişti, actori, muzicieni, pictori, dansatori, scenografi, artişti plastici, regizori, dramaturgi, promotori culturali şi toţi aceia care iubesc Arta Marionetei. UNIMA (Uniunea Internaţională a Marionetiştilor, filială a UNESCO) este organizaţia care îi uneşte şi înfrăţeşte pe toţi marionetiştii din lume şi pe toţi aceia care iubesc şi construiesc Pacea prin acest limbaj artistic.   Azi există în lume multă nedreptate, sărăcie, marginalizare, abuz, violenţă şi durere. Copiii şi tinerii noştri se înfruntă adesea cu situaţii foarte grele, chiar lipsite de speranţă uneori şi de aceea noi, artiştii şi educatorii, considerăm că este necesar să le oferim lor, care sunt cei mai importanţi şi necesari în munca noastră, precum şi publicului larg, bucuria, frumuseţea, imaginaţia şi speranţa pe care marionetele noastre le transmit prin spectacole pline de creativitate şi de iubire.   De aceea ne aflăm aici, sărbătorind cu parade, festivaluri, reprezentaţii, dans, muzică şi energie colectivă, bucuria de a face parte din această mare familie a marionetiştilor UNIMA care, din toate colţurile pământului, lucrează zi de zi pentru a construi o lume cât mai puţin nedreaptă, cât mai demnă şi cât mai iubitoare de Umanitate. Trăiască Marionetele!».