Şcolile din Dolj, premiate pentru proiectele europene

0
381

Inspectoratul Şcolar judeţean Dolj a găzduit, vineri, faza judeţeană a concursului Made for Europe. Competiţia a reunit şi a premiat unităţile şcolare din judeţul Dolj care au fost implicate în proiecte finanţate din fonduri europene. 

Majoritatea proiectelor prezentate au fost finanţate prin programul Comenius, care presupune înfrăţirea cu şcoli din mai multe ţări europene pentru desfăşurarea unor obiective comune. În cadrul acestui program, atât profesorii cât şi elevii au experienţa unor lecţii desfăşurate în ţările partenere, ce au fost expuse şi în cadrul concursului. Au fost prezentate, de asemenea, produsele finale ale proiectelor, realizate în colaborare cu partenerii europeni, printre care s-au regăsit site-uri, reviste, cărţi sau filme.

Premiul I – obţinut de Liceul „Petrache Trişcu”

Premiul I a fost câştigat de Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trişcu”, cu dvd-ul prezentând spectacole artistice susţinute trei ţări europene, în cadrul proiectului multilateral Comenius MitEu. Premiul al doilea a fost obţinut tot de un produs final al unui proiect Comenius, desfăşurat de Liceul Adventist, reprezentat de un DVD al unui film educativ: „The second chance”, având ca protagonişti şi realizatori elevii acestei unităţi şcolare. Menţiuni au obţinut grupul Şcolar „Matei Basarab”, Grupul Şcolar „Charles Laugier” şi Colegiul Naţional „Gheorghe Chiţu” din Craiova. O altă linie de finanţare care s-a regăsit prezentată a fost cea a proiectelor Leonardo da Vinci, prin intermediul cărora grupuri mari de elevi de la filiere tehnologice au oportunitatea de a-şi desfăşura practica în firme din alte ţări. Experienţa câştigată de elevi în cadrul pieţei europene a fost exemplificată prin imagini şi produse sugestive.

Premiul al treilea a revenit unui proiect de acest tip, organizat de Grupul Şcolar Transporturi Auto, prin intermediul căruia 30 de elevi au desfăşurat timp de o lună practică în mai multe firme din Spania.

Preşcolarii de la Grădiniţa 21 au luat premiul special al juriului

Proiectele digitale E-Twinning au fost reprezentate de cei mai mici participanţi, preşcolarii de la Grădiniţa Nr. 21 Craiova, conduşi de managerul Mihaela Rusu şi îndrumaţi de prof. Silvia Pătru. Proiectul prezentat de ei a fost un calendar intercultural, cu imagini realizate de copii, care propunea respectarea unor valori europene ca toleranţa şi cooperarea. Cei mici au fost foarte convingători în pledoaria lor pentru cunoaştere reciprocă şi acceptare, motiv pentru care au şi câştigat premiul special al juriului. „Toate aceste proiecte sunt realizate de profesori în timpul lor liber, de la faza de concepţie, până la desfăşurare şi evaluare, uneori cu cheltuieli personale. Este o mare satisfacţie să mi se confirme că mai există încă dascăli pasionaţi de meseria lor, care reuşesc să insufle elevilor din interesul lor”, a precizat Cristina Ungureanu, inspector şcolar pentru programe europene în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.

Susţinătorii fiecărui proiect au avut oportunitatea de a vota, în sală, cel mai bun proiect, pentru acordarea premiului de popularitate, obţinut de Şcoala Ghindeni, la care s-a adăugat şi o menţiune din partea juriului.