Ateliere de „împrietenire cu teatrul” şi de confecţionat păpuşi, în Săptămâna Internaţională a Teatrului

0
394

Asociaţia Culturală „GAG” din Craiova organizează, în perioada 21-27 martie, ediţia a IV-a a Săptămânii Internaţionale a Teatrului. Astfel, între 21 martie – Ziua Internaţională a Marionetiştilor şi 27 martie – Ziua Mondială a Teatrului, se deschid din nou porţile spre joacă, joc şi teatru printr-o serie de ateliere. „Am ales să celebrăm teatrul prin stimularea imaginaţiei, a îndemânării, a pasiunii pentru teatru (pentru unii încă nedescoperită), a libertăţii pe care numai fantezia şi poveştile o pot oferi”, spune Adriana Teodorescu, reprezentant al Asociaţiei Culturale „GAG”. Primul atelier, de „împrietenire cu teatrul”, are loc astăzi, între orele 10.00 şi 12.00, la Casa de Cultură „Traian Demetrescu”, iar următoarele, „de confecţionat păpuşi din linguri de lemn”, se vor desfăşura pe parcursul zilelor de 22 şi 23 martie, la Casa Băniei, fiind organizate împreună cu Muzeul Olteniei. Participarea este liberă pentru toţi micii şi marii iubitori ai teatrului.

Muzeul Păpuşilor, deschis la Casa Băniei

Teatrele de animaţie din întreaga lume sărbătoresc, astăzi, Ziua Internaţională a Teatrelor de Păpuşi şi Marionete. Evenimentul este celebrat şi în România, împreună cu Uniunea Internaţională a Artiştilor Marionetişti. Ziua festivă de 21 martie reprezintă o ocazie de a focaliza atenţia comunităţii artistice internaţionale, a tuturor instituţiilor şi a publicului, în general, asupra marionetei, a creativităţii şi inventivităţii ei. Ziua Teatrelor de Păpuşi şi Marionete a început să fie sărbătorită în urma deciziei Consiliului General UNIMA (Organizaţia Mondială a Marionetiştilor), reunit în iunie 2002, la Atlanta. A fost marcată, pentru prima dată, în India, în anul 2003, acum devenind o tradiţie ca instituţiile de gen din întreaga lume să o celebreze prin diverse manifestări culturale.

Ziua este marcată şi la Craiova, de Asociaţia Culturală „GAG”, care organizează astăzi, între orele 10.00 şi 12.00, la Casa de Cultură „Traian Demetrescu”, sub genericul „Jocul de-a joaca”, un atelier „de împrietenire cu teatrul”, la care şi-au anunţat participarea elevii clasei de II-a de la Grupul Şcolar „Matei Basarab” (coordonator: prof. Anca Suciu). De asemenea, sub genericul „Arta trasului de sfori”, are loc proiecţia spectacolului „Respiraţii” al Teatrului „Ariel” din Târgu Mureş.

Şi pentru că vorbim de Săptămâna Internaţională a Teatrului, atelierele „de împrietenire cu teatrul” vor continua la Casa de Cultură şi pe parcursul zilelor de 22, 23 şi 26 martie, între orele 10.00 şi 12.00. La cel de mâine vor participa elevii clasei a II-a B de la Colegiul Naţional „Elena Cuza” (coord.: învăţătoare Cristina Diaconescu), iar la cel de vineri – copii de Şcoala nr. 18 „Sf. Dumitru” (coord.: Adriana Teodorescu).

Ziua Mondială a Teatrului – creată în 1961, de Institutul Internaţional de Teatru, evenimentul fiind marcat anual, la data de 27 martie, de Centrele ITI şi de comunitatea teatrală internaţională – va fi sărbătorită marţi, 27 martie, cum altfel decât printr-un spectacol: „La bulivar, birjar! La bulivar!”, inspirat din schiţele lui I.L Caragiale şi prezentat, între orele 10.00 şi 12.00, la Casa de Cultură „Traian Demetrescu”, de elevii clasei a V-a de la Şcoala nr. 18 „Sf. Dumitru” (coord. prof. Rodica Stovicek).


„Tradiţia lingurilor înveşmântate”

Muzeul Olteniei, în colaborare cu Asociaţia Culturală „GAG”, organizează în zilele de 22 şi 23 martie, la Casa Băniei, atelierele de confecţionat păpuşi din linguri de lemn „Tradiţia lingurilor înveşmântate”. «Cea de-a II-a ediţie a atelierelor de confecţionat păpuşi din linguri de lemn va fi în continuare o bucurie a exprimărilor „copilăreşti” şi se va desfăşura într-un cadru de poveste şi de tradiţie. Vor participa elevi de la şcolile din Craiova într-un ludens care va stârni pofta de meşteşug, pofta de imaginaţie. Păpuşa înveşmântată va deveni astfel, dincolo de candoarea exerciţiului meşteşugăresc, o formă naturală şi expresivă a recreării modelelor tradiţiei, dar şi semnele inovaţiei. Totul se învaţă, până la urmă!», spune Mihai Fifor, managerul Muzeului Olteniei. Atelierele „Tradiţia lingurilor înveşmântate” se vor desfăşura la Casa Băniei (Secţia de Etnografie a muzeului, din strada „Matei Basarab” nr. 16), între orele 10.00 şi 12.00.

  

Din mesajul pentru Ziua Mondială a Teatrului de Animaţie transmis, în acest an, de artistului spaniol Joan Baixas, pictor, dramaturg şi regizor: «Azi e zi de sărbătoare. Cu un gest dezinvolt, să punem deoparte ziarele, să ţinem din scurt răspândirea de vesti şi să propunem un toast pentru artă şi fraternitate, pentru că astăzi este sărbătoare, sărbătorim Ziua Mondială a Teatrului de Marionete. Noi nu putem uita de durere, de realitatea dureroasă a nenorocirilor şi dezastrelor care afectează lumea, dar, tocmai, pentru că nu putem uita, vom sărbători demnitatea umană, zel nestins în a glorifica viaţa în ciuda nenorocirilor şi a morţii. (…) Aşa lăudăm zeii care ne-au inspirat această profesie, mulţumim bunicilor noştri că au întemeiat UNIMA şi sărbătorim măreţia acestei arte a imaginarului ridicând paharul în cinstea Marionetei. Prieteni, să aveţi o sărbătoare frumoasă!».