O platformă de consultare prin care copiii şi tinerii sunt încurajaţi să îşi spună părerea asupra unor teme de interes, iar pe baza informaţiilor oferite de ei să se dezvolte politici publice care să vină în sprijinul lor a fost lansată, astăzi, de UNICEF.
Platforma U-Report este un mecanism inspirat din Convenţia Naţiunilor Unite privind drepturile copilului, care promovează dreptul tuturor copiilor de a-şi exprima liber opinia asupra oricărui subiect care îi priveşte.
“Consultarea şi participarea copiilor şi a tinerilor sunt principii generale ale Convenţiei cu privire la Drepturile Copilului. Prin programele şi acţiunile sale, UNICEF promovează dreptul copiilor de a participa la procesele decizionale care sunt relevante în viaţa lor – în cadrul familiei, al şcolii sau al comunităţii. U-Report este o platformă ce încurajează participarea copiilor şi a tinerilor, oferindu-le un mijloc prin care ei îşi pot spune părerea pe subiecte de interes pentru ei, iar informaţiile colectate pe platformă de la un număr relevant de copii pot sta la dezvoltarea unor programe şi politici publice care să răspundă mai bine nevoilor”, a declarat reprezentantul UNICEF în România, Pieter Bult, prezent la evenimentul de lansare, care a avut loc la Colegiul “I.L. Caragiale”.
La rândul său, ambasadorul naţional pentru UNICEF în România, Andrei Tiberiu Maria – Smiley, a îndemnat tinerii prezenţi la eveniment să se exprime liber, fără teamă. “Sunt convins că sunteţi conştienţi de câte probleme are ţara în care trăim (…), ne confruntăm cu micile probleme sau câteodată şi cu marile probleme ale ţării şi le observăm, le simţim, ne e teamă că viitorul nostru este incert. (…) Noi putem să facem schimbarea”, a afirmat Smiley.
Vicepreşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, Tasnim Chazli, a subliniat că o consultare a tinerilor este foarte importantă, dar a evidenţiat că procesul de consultare este absent în România.
“Comunicarea asta dintre copil şi părinte, dintre elev şi profesori, dintre tânăr şi autoritate publică ajunge să fie o componentă principală în procesul de consultare, care, din păcate, este atât de absent în România. Salutăm iniţiativa UNICEF de a lansa un astfel de mecanism de consultare – U-Report. Dragi oameni mari, vă rugăm să nu uitaţi că în democraţie până şi copii au dreptul să vorbească”, a spus vicepreşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, Tasnim Chazli.
Înregistrarea, mesajele şi sondajele U-Report sunt trimise prin mesaje directe, prin Facebook messenger. Informaţiile despre copiii şi tinerii înregistraţi ca U-Reporteri sunt anonime. Răspunsurile obţinute sunt vizibile în timp real pe site-ul U-Report: https://romania.ureport.in, iar acest lucru permite ca oricine să poată accesa detalii generale despre comunitatea de U-Reporteri şi despre părerile lor. Rezultatele sunt grupate după vârstă, gen şi regiune şi sunt utilizate pentru a creşte gradul de conştientizare a cetăţenilor cu privire la părerile copiilor şi tinerilor, problemele şi soluţiile propuse de aceştia.
În acelaşi timp, U-Reporterii primesc mesaje şi informaţii despre importanţa participării lor, află care sunt rezultatele sondajelor, modul în care informaţiile au fost folosite, felul în care vocile lor au ajuns la factorii de decizie şi care au fost rezultatele contribuţiei lor. (Sursa: Agerpres)