Dăbuleniul nu mai are nevoie de vreo prezentare, când este vorba de producţia de pepeni şi lubeniţă. Consacrarea e deplină. De la Alecu Gherlan, inspector la Registrul Agricol Dăbuleni, am aflat că lucrările premergătoare obţinerii răsadului de lubeniţă sunt în toi. Se seamănă în aceste zile în ghivece, lubeniţa din soiului extra-timpuriu „pată-neagră”, dar şi port-altoiul (tiuga, cum îi spun oamenii locului), pentru ca în jurul datei de 15 martie să înceapă procesul de altoire. Plantatul, în funcţie de evoluţia vremii, în spaţii protejate, este preconizat în jurul datei de 1 aprilie. Sunt circa de 800 de atestate de producători, la nivelul localităţii, estimându-se cultivarea a 700-800 hectare, repetăm, în spaţii protejate. În câmp deschis, suprafeţele cultivate s-au redus simţitor de la un an la altul, şi din cauza rigorilor tehnologiilor de cultură, care impun obligatoriu rotaţia culturilor. Producţia medie la hectar depăşeşte 50 tone, ajungându-se sistematic la 70-80 tone. La Dăbuleni, consacraţii bostănari sunt de acum în febrilitate deplină şi, faţă de anii precedenţi, se speră într-un reviriment în privinţa valorificării depline a producţiei.