Concert vocal-simfonic Rahmaninov-Fauré, vineri seara, la Filarmonica „Oltenia”

0
410

Seară vocal-simfonică la Filarmonica „Oltenia” vineri, 22 februarie, de la ora 19.00 , deschisă cu „Cântece populare rusești” pentru orchestră, op. 58, de Anatoly Lyadov. Melomanii se vor bucura apoi de muzica lui Serghei Rahmaninov din celebra Rapsodie pe o temă de Paganini pentru pian și orchestră, op. 43 şi a lui Gabriel Fauré din atipicul Requiem în Re minor pentru soliști, cor, orchestră și orgă, op. 48. Invitați: tânărul pianist Szocs Botond, soprana Renata Vari şi baritonul Ioan Emanuel Cherata, acompaniaţi de Orchestra Simfonică şi de Corala Academică ale Filarmonicii „Oltenia” (maestru de cor: Pavel Șopov), sub bagheta dirijorală a maestrului Alexandru Iosub. Biletele pentru concert s-au pus în vânzare la Agenția instituției, la prețurile de 40 lei și, pentru elevi, studenți, pensionari, 10 lei.

 

Alexandru Iosub a absolvit Academia de Muzică din Bucureşti (promoţia 1977), iar în domeniul dirijatului de orchestră s-a perfecţionat cu maestrul Constantin Bugeanu. În perioada 1977-1981 a activat ca violonist în Orchestra Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău, pentru ca începând cu anul 1981 să desfăşoare o multilaterală activitate muzicală în Craiova: între 1981-1989 şi din 2012 – dirijor al Operei Române Craiova; din 1989 – dirijor al Filarmonicii „Oltenia”; din 1995 – profesor de vioară asociat la Liceul de Artă „Marin Sorescu”. S-a făcut cunoscut şi în calitate de compozitor, scriind muzică de scenă pentru Opera Română Craiova şi Teatrul pentru Copii şi Tineret „Colibri”, și, de asemenea, a orchestrat lucrări pentru ansambluri diverse.

 

Pianistul Szőcs Botond, în vârstă de 23 de ani, s-a făcut remarcat în lumea muzicală graţie temperamentului energic inconfundabil, potenţat de intensitatea trăirilor artistice şi manifestat prin forţa persuasivă a interpretării. După câştigarea a peste 12 premii I, a Premiului UNIMIR (2012-2013, 2013-2014), a Premiului Fundației pentru comunitate (2013-2018), cea mai recentă recunoaștere (2017) este Premiul de Excelență în Muzică al Academiei Americano-Române pentru Ştiinţe şi Arte pentru cel mai bun interpret în calitate de solist, membru al unui ansamblu de muzică de cameră sau acompaniator.

 

Soprana Renata Vari este absolventă a Facultății de Muzică din Brașov. Imediat după terminarea studiilor, își începe cariera artistică prin numeroase colaborări pe importante scene lirice din Italia. Din 2013, după ce a fost laureată a Concursului Internațional de canto „Elena Teodorini”, este angajată a Operei Române Craiova, dar în paralel colaborează cu importante teatre și festivaluri din țară și străinătate.

 

Născut la Cluj-Napoca în anul 1976, baritonul Ioan Cherata a absolvit atât studiile de Licenţă, cât şi pe cele de Master la Academia de Muzică „Gheorghe Dima“ din oraşul de pe Someş. Este asistent universitar în cadrul Departamentului de Arte al Facultăţii de Litere, la Universitatea din Craiova, și doctor în muzică al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.