Stoperul de 29 de ani de la Southampton a semnat un contract până în vară cu Universitatea Craiova
Până la urmă, Universitatea a dat două salve de tun în ultima zi a perioadei de transferuri, dar a ratat poate cel mai important transfer, cel al portarului portughez Mario Felgueiras. Ştiinţa avea nevoie cel mai mult de un portar în acest sezon, în care goal-keeperii din lot sunt practic nişte gafeuri şi nu oferă niciun dram de încredere coechipierilor, iar Felgueiras a demonstrat că este unul dintre cei mai buni portari care au apărat în Liga I în ultimele două decenii. Goal-keeper-ul de 31 de ani a dorit să ajungă în Bănie, dar clubul de care aparţine, Pacos Ferreira, nu a putut fi înduplecat. „Au fost nişte discuţii, dar din păcate nu am ajuns la un acord, clubul meu nu m-a lăsat să plec. Mai rămân cel puţin până în vară. În ultimele luni situaţia mea s-a schimbat, nu mai apăr, dar mai am trei ani de contract. Trebuie să le arăt respect pentru că ei au crezut în mine când nimeni nu a crezut şi trebuie să rămân să-mi ajut echipa, pentru că trecem printr-o perioadă mai delicată. Mi-aş dori să vin la Craiova din vară, dar până la vară se pot întâmpla multe. Echipa mea nu mai putea să mai facă transferuri şi m-au rugat să rămân pentru că mai aveau doar doi portari”, a declarat portughezul pentru Telekomsport.
E incredibil totuşi cum nu a izbutit Universitatea să-şi aducă un portar capabil în toată perioada de transferuri şi a rămas pe mâinile lui Mitrovic şi Calancea, probabil cei mai slabi goal-keeperi dintre cei care vor participa în play-off. Dacă în vara trecută a fost de înţeles lipsa de reacţie a conducătorilor clubului, deoarece moldoveanul Calancea ne păcălise pe toţi cu un sezon reuşit, modul cum s-au mişcat în iarnă oficialii din Bănie este inexplicabil.
Gardoş a jucat doar 3 meciuri în acest sezon, la echipa de rezerve
În schimb, Universitatea a rezolvat împrumutul până în vară al lui Florin Gardoş, de la Southampton, şi transferul lui Andre Santos, de la Arouca. Ca nume, aducerea lui Gardoş este o lovitură pentru Universitatea. Fundaşul de 29 de ani este cel mai titrat jucător din lot, iar Craiovei îi lipsesc jucătorii care au experienţa unor competiţii câştigate, numai Zlatinski având în palmares trofee, câştigate cu Ludogoreţ. Gardoş vine să acopere şi un post care a ridicat probleme în acest campionat. Problema este că nimeni nu ştie însă în ce formă este stoperul de 29 de ani, care în acest sezon a disputat doar 3 meciuri, şi acelea pentru formaţia secundă a lui Southampton, în campionatul rezervelor. În stagiunea 2016-2017, Gardoş a jucat numai 11 meciuri, dar niciunul în Premier League şi numai două jocuri la prima echipă. După operaţia de ligamente încrucişate, suferită în 2015, practic Gardoş nu şi-a mai revenit la forma de odinioară. În cazul în care Gardoş confirmă la Craiova, atât din punct de vedere al formei fizice, cât şi ca formă sportivă, şi este acel jucător de la care toţi fanii aşteaptă să ofere siguranţă defensivei, atunci ar trebui să existe o clauză de prelungire a înţelegerii perfectate doar până în vară. Universitatea mai are în acest sezon de disputat minim 12 meciuri şi maxim 15. Dacă Gardoş redevine jucătorul de acum 4-5 ani, atunci ar fi o prostie să nu i se poată prlungi contractul, asta dacă nu cumva Gardoş nu va fi cumva esenţial pentru câştigarea unui trofeu, iar astfel ar fi justificată şi aducerea lui pentru doar câteva luni.
„Am venit la echipa care m-a dorit cel mai mult”
După parafarea contractului cu Universitatea, Florin Gardoş a scris pe pagina sa de facebook. „A fost un început de an stresant, cu discuţii telefonice interminabile şi mulţi nervi, dar în final am ales să merg acolo unde am fost dorit cel mai mult. Aşa că, atâta timp cât pasul este spre teren, nu poate fi un pas înapoi. Şi atâta timp cât atmosfera e ca-n Anglia, te simţi fotbalist. Liga 1, m-am întors! Universitatea Craiova, bine te-am găsit!” Jucătorul are şi un mesaj în engleză, pentru fanii din Albion: „After a stressful beginning of the year I’m happy to announce that I’ve reached an agreement with Romanian side Universitatea Craiova for a loan until the end of the season! Best of luck to my teammates for the rest of the season!”, care s-ar traduce astfel: „După un început de an plin de stres, sunt fericit să vă anunţ că am ajuns la o înţelegere cu echipa din România, Universitatea Craiova, pentru un împrumut până la finalul sezonului. Mult noroc coechipierilor mei pentru restul acestui sezon!”
Ieri, Gardoş a efectuat primul antrenament alături de noii colegi, de la Universitatea Craiova, şedinţa de pregătire având loc la cantonamentul din Lunca Jiului.
Îl scoate din primul 11 pe Kelic?
Rămâne de văzut ce post în defensivă îi va fi conferit lui Gardoş de către Devis Mangia. În mod normal, la calităţile şi experienţa sa, fostul internaţional ar trebui să fie plasat în centrul tripletei de apărători. Astfel, Renato Kelic ar putea sări din schemă, deşi croatului i s-a prelungit contractul recent pentru încă un an şi jumătate. Asta dacă nu cumva Kelic va fi mutat în dreapta, în locul lui Răzvan Popa, deşi această rocadă e greu de anticipat, fiindcă Popa este jucătorul under 21, iar un alt „junior” e greu de intercalat în primul 11. Astfel, lui Burlacu îi este greu să spargă tripleta „poneilor” din atac, în timp ce pentru Screciu va fi şi mai dificil să joace acum la mijloc, după venirea lui Andre Santos.
În încercarea de a hiperboliza transferul făcut de şeful lor, băieţii la site-ul oficial al Universităţii precizează în descrierea făcută jucătorului că „Gardoş a fost transferat la titrata echipă din Premier League, FC Southampton”.„Sfinţii” au o tradiţie incontestabilă, însă cei de la Universitatea nu au aflat că echipa din sudul Angliei nu are nici măcar un titlu câştigat în toată istoria sa de peste 132 de ani, iar unicul trofeu este o Cupă a Angliei, adjudecată în 1976.
Duckadam a luat-o pe macadam
Pe de altă parte, Helmuth Duckadam, marioneta lui Becali, a dat cu bâta-n baltă încă o dată. Încercând să minimalizeze transferul reuşit de Universitatea, preşedintele de imagine al FCSB a declarat că: „Noi nu l-am dorit pe Gardoş, fiindcă avem altă politică, de a lua jucători tineri, pe care să-i vindem apoi”. Ori, în iarna aceasta, FCSB a adus un jucător din aceeaşi generaţie şi pe acelaşi post cu Gardoş: Valerică Găman, cei doi făcând, de altfel, cuplu de fundaşi centrali la naţionala de tineret, pe vremea când aceasta era condusă de Emil Săndoi. Mai plauzibilă este explicaţia lui Meme Stoica pentru dezinteresul FCSB: faptul că are deja 5 fundaşi centrali de valoare, precum şi declaraţia lui Gardoş din vara trecută, legată de dorinţa de a câştiga Viitorul titlul, în detrimentul FCSB.