Grecia şi creditorii săi internaţionali au acceptat ca o echipă de experţi să elaboreze noile reforme din domeniul pieţei forţei de muncă, a sistemului de pensii şi impozitului pe venit, pentru a permite deblocarea noilor tranşe necesare ca statul elen să nu intre în faliment, transmit AP şi Reuters.
Miniştrii de Finanţe din zona euro (Eurogrup) s-au întâlnit luni la Bruxelles pentru a evalua progresele realizate de Grecia în ceea ce priveşte îndeplinirea reformelor incluse în al treilea program de asistenţă financiară, în valoare de 86 de miliarde de euro (91 de miliarde de dolari).
Un oficial al Guvernului elen a declarat că reformele suplimentare vor fi neutre din punct de vedere fiscal şi vor avea efect începând din 2019, în condiţiile în care asistenţa financiară se încheie în 2018.
Experţi de la Comisia Europeană, Fondul Monetar Internaţional, Banca Centrală Europeană, Mecanismul European de Stabilitate (ESM) — fondul de salvare al zonei euro — vor ajunge curând la Atena, a anunţat luni şeful Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem.
”Va fi o schimbare în evaluarea situaţiei Greciei, vom renunţa la măsurile de austeritate şi ne vom concentra pe reformele profunde, care sunt de asemenea un element cheie pentru FMI”, a explicat oficialul european.