Curtea de Apel Craiova a admis, marţi, apelul procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj împotriva sentinţei pronunţate anul trecut în cazul studentului la Teologie, care era şi barman în clubul „Medieval” din Craiova, care, împreună cu un prieten, falsificau whisky J&B şi îl vindeau în discoteci. Studentul primise doi ani de închisoare cu suspendare, pedeapsă menţinută şi la apel, în timp ce amicul său, care a primit, pe fond, un an şi 6 luni de închisoare, a ajuns acum la doi ani de închisoare, tot cu suspendare. În schimb, în urma apelului, cei doi au de plătit mai puţin, întrucât instanţa i-a scutit de achitarea unor despăgubiri materiale în valoare de 23.600 lei, rămânând să plătească părţii civile DIAGEO BRANDS BV MOLENWERF Olanda, producătorul băuturii originale, suma de 20.000 de lei cu daune morale. Atât inculpaţii, cât şi procurorii mai au drept la recurs.
Reamintim că în februarie 2010, poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor Dolj au aflat că Gabriel Miloteanu, care avea atunci 24 de ani, student la Facultatea de Teologie din Craiova şi barman în clubul “Medieval” din municipiu, falsifica whisky, îl îmbutelia în sticle originale de J&B şi îl vindea drept băutură originală, sub preţul pieţei. Pe 23 februarie 2010, poliţiştii au descins la locuinţa tânărului, din cartierul Valea Roşie, unde au găsit şi ridicat o instalaţie din inox artizanală, mai multe sticle goale de J&B cu banderole fiscale, 80 de litri de alcool dublu rafinat şi 20 de litri de esenţe, coloranţi şi arome folosite la producerea băuturilor alcoolice.
Anchetatorii au stabilit că tânărul fabrica acasă băuturi alcoolice pe care le îmbutelia în sticle de whisky J&B adunate de prin baruri, după care le vindea în discoteci sau le livra cunoscuţilor, pentru nunţi şi botezuri, cu 39 de lei sticla, iar la comenzi mai mari preţul cobora şi până la 20 de lei. Poliţiştii i-au întocmit dosar penal pentru punerea în circulaţie de produse contrafăcute, falsificarea de alimente şi producerea de produse accizabile în afara unui antrepozit fiscal autorizat.
Deşi cercetat, Miloteanu şi-a continuat „afacerea”, numai că a mutat producţia în casa unui prieten din comuna Afumaţi. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, tânărul şi-a procurat alt recipient pentru fabricarea băuturilor, a făcut rost de alcool şi de alte sticle goale, şi s-a pus pe treabă. Pe 19 martie 2010, Miloteanu a fost depistat în trafic cu maşina plină de sticle cu whisky J&B falsificat. În aceeaşi zi, în urma unei percheziţii, poliţiştii au găsit în casa lui Doru Ciobanu, din Afumaţi, noua instalaţie improvizată pentru contrafacerea băuturilor. Miloteanu a stat după gratii 11 zile, după care a fost eliberat.
În iulie 2010 procurorii i-au trimis în judecată pe cei doi, iar pe 28 martie 2012 Tribunalul Dolj l-a condamnat pe Miloteanu la doi ani de închisoare cu suspendare, iar pe Ciobanu la un an şi şase luni, tot cu suspendare. În plus, instanţa i-a obligat pe cei doi să achite societăţii DIAGEO BRANDS BV MOLENWERF Olanda, producătorul şi distribuitorul J&B, 23.600 de lei despăgubiri materiale şi 20.000 de lei daune morale. Procurorii au făcut apel, soluţionat marţi de Curtea de Apel Craiova. Instanţa a dispus ca ambii inculpaţi să fie condamnaţi la câte doi ani de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 4 ani, însă le-a înlăturat obligaţia de achitare a despăgubirilor materiale, rămânând să plătească doar cei 20.000 lei cu titlu de daune morale producătorului băuturii. Sentinţa nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.