Reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj au precizat, ieri, că până la sfârşitul lunii februarie a.c., cel puţin, finanţarea pentru tratamentul mai multor categorii de bolnavi, printre care cei cu HIV/SIDA, cancer sau tuberculoză este asigurată. Apoi, fiind vorba şi de bani care ar trebuie să sosească din partea Ministerului Sănătăţii, se aşteaptă alocarea diferenţei pentru restul anului.
În judeţul Dolj, până la sfârşitul perioadei de contractare din acest an s-au încheiat zece contracte de furnizare a serviciilor medicale pentru programele naţionale de sănătate cu spitalele şi un contract pentru hemodializă. În cadrul acestor programe, care se derulează prin intermediul CAS Dolj, primesc tratament şi sunt monitorizate persoanele cu infecţie HIV/SIDA, bolnavii de tuberculoză, pacienţii aflaţi în evidenţele medicale cu afecţiuni oncologice, bolnavii cu diabet zaharat sau cei care suferă de boli endocrine. Tot în această categorie figurează şi programul naţional de transplant de organe, ţesuturi şi celule de origine umană, programul naţional de diagnostic şi tratament pentru boli rare, programul naţional de ortopedie şi programul naţional de supleere a funcţiei renale la bolnavii cu insuficienţă renală cronică.
Numărul pacienţilor, în continuă creştere. La fel şi costurile
Pentru că numărul de bolnavi cu afecţiuni cronice este în continuă creştere de câţiva ani buni, specialiştii consideră bolile incluse în Programele Naţionale de Sănătate ca fiind o problemă majoră de sănătate publică. Mai ales că numărul tot mai mare de bolnavi impune şi o creştere semnificativă a fondurilor alocate pentru tratamentul lor. În aceste condiţii, prevederea bugetară repartizată pentru acest domeniu de asistenţă, adică 978.000 lei, asigură efectuarea de servicii medicale pentru primele două luni din acest an, urmând ca diferenţa să fie alocată ulterior.
„Pentru ca asiguraţii să poată beneficia de servicii medicale, de medicamente gratuite şi compensate fără întrerupere până la sfârşitul anului şi, în acelaşi timp, pentru respectarea obligaţiilor asumate prin contractele încheiate cu furnizorii, Casa de Asigurări de Sănătate Dolj va solicita, când va fi nevoie, suplimentarea bugetului pentru toate subdomeniile de asistenţă medicală”, a declarat Daniela Gheorghe, purtător de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate Dolj.
De asemenea, banii alocaţi pentru hemodializă, în total 3.838.000 lei, asigură efectuarea de servicii medicale de către Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova – cu care s-a încheiat contract pentru acest an – ţinând cont de faptul că aici se fac iniţierile bolnavilor din program naţional de supleere a funcţiei renale. Un număr destul de mare din aceştia efectuează apoi serviciile de hemodializă la cele două centre private din judeţ care au contract direct cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
Se aşteaptă o suplimentare a bugetului pe parcursul anului
Faţă de anul trecut, s-au alocat mai mulţi bani pentru asigurarea dispozitivelor medicale destinate recuperării unor deficienţe organice sau fiziologice, dar şi pentru asistenţa medicală ambulatorie stomatologică. De o finanţare asemănătoare cu cea din 2011 beneficiază medicina de familie, asistenţa medicală de specialitate pentru specialităţi clinice, asistenţa medicală de recuperare-reabilitare a sănătăţii, asistenţa medicală de urgenţă şi transport sanitar, respectiv cea pentru îngrijiri medicale la domiciliu.
Fondurile au scăzut, în schimb, la capitolul acordare a medicamentelor cu şi fără contribuţie personală în tratamentul ambulatoriu, hemodializă, asistenţă medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţile paraclinice şi asistenţa medicală spitalicească. „Pe parcursul anului 2011 bugetul a fost suplimentat de câteva ori, de exemplu de două ori pentru asistenţa medicală spitalicească şi de opt ori pentru acordarea medicamentelor cu şi fără contribuţie personală în tratamentul ambulatoriu. Pentru programele de sănătate, se aşteaptă prevederea bugetară pentru întreg anul”, a mai spus purtătorul de cuvânt al CAS Dolj.