Reuniune decisivă pe tema Greciei

0
331
Angela Merkel

Miniştrii de finanţe din zona euro s-au reunit, ieri, la Bruxelles, pentru a decide soarta Greciei, urmând, în principiu, să îşi dea acordul pentru un plan de asistenţă financiară fără precedent, ce include un ajutor public de 130 miliarde de euro şi ştergerea parţială a datoriei deţinute de creditorii privaţi, la nivelul a 100 miliarde de euro, care să evite intrarea acestei ţări în incapacitate de plată, transmite AFP. Reuniunea are loc într-un climat de urgenţă, în contextul în care Atena trebuie să ramburseze, la 20 martie, 14,5 miliarde de euro. Pentru evitarea unui scenariu catastrofic, planul de ştergere parţială a datoriei, operaţiune care ar urma să dureze mai multe săptămâni, trebuie lansat astăzi.

După numeroase incertitudini, situaţia pare a se fi lămurit, mai multe voci din zona euro, inclusiv cea a cancelarului german, Angela Merkel, lăsând să se înţeleagă, în ultimele zile, că rezultatul reuniunii va fi pozitiv. Ministrul francez al economiei, François Baroin, a declarat, la rândul său, că sunt reunite „toate elementele” pentru un acord care să evite intrarea Greciei în incapacitate de plată: „Avem toate elementele pentru un acord. Voi pleda în acest sens ca ministru de finanţe în această seară. (…) Doresc să putem ţine cont unii şi ceilalţi, membri ai Eurogrup, de tot ceea ce s-a făcut de mai multe săptămâni, chiar de mai multe luni, din partea guvernului grec şi a formaţiunilor politice ale coaliţiei de guvernare de la Atena”. Grecia, care face eforturi disperate pentru a evita falimentul, „nu este o ameninţare pentru economia mondială”, a dat asigurări, într-un interviu publicat ieri, Jorg Asmussen, unul dintre directorii Băncii Centrale Europene, transmite AFP.

Rămân, însă, mai multe necunoscute, pe lângă reticenţa anumitor state de a contribui financiar la salvarea Atenei. Un raport al principalilor creditori internaţionali (troica UE, BCE şi FMI) a evidenţiat că planul de salvare nu ar permite reducerea datoriei publice a Greciei la nivelul prevăzut, făcând necesară acoperirea acestui decalaj. O altă problemă este o suplimentare a asistenţei financiare din partea zonei euro, care pare necesară ţinând cont de degradarea situaţiei economice a Greciei în ultimele luni. A fost identificat un necesar de 5,5 miliarde de euro, dar suma ar putea fi reevaluată în creştere.