Nevoiţi să se deplaseze 35 de km pentru o ştampilă pe carnetul de şomaj

0
363

În oraşul Filiaşi, de-a lungul timpului, au tot fost probleme legate de punctul de lucru al Agenţie Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă. La un moment dat, angajata a lipsit câteva luni de la serviciu, oamenii fiind nevoiţi să ajungă lunar la Craiova pentru a depune documentele pentru şomaj. Nimeni nu a dat atunci nici o explicaţie pentru situaţia creată. În prezent, filişeni şomeri se plâng că punctul de lucru a fost desfiinţat şi au ajuns în aceeaşi situaţie în care erau în urmă cu aproximativ un an şi jumătate. Mai multe decât atât, sediul din Filiaşi a fost vizitat de hoţi, care au furat, printre altele, computerul în care se afla toată baza de date, cu informaţiile personale ale celor care primesc ajutor social în oraşul Filiaşi şi localităţile apropiate.

În luna decembrie 2011, punctul de lucru de la Filiaşi al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă încă funcţiona. După data de 3 ianuarie a.c., când oamenii s-au dus să îşi depună dosarele pentru ajutorul de şomaj, angajata de la Filiaşi nu le-a mai primit şi i-a trimis la Craiova, pe motiv că nu le poate înregistra pentru că sediul a fost spart de hoţi şi au furat calculatorul. În luna februarie a.c., lucrurile s-au rezolvat în totalitate, la modul că angajata de la Filiaşi a ieşit la pensie, iar punctul de lucru a fost închis, oamenii fiind nevoiţi să ajungă lunar la Craiova pentru a-şi semna documentele pentru şomaj.

„Am mers, la începutul lunii ianuarie a.c., cu mama pentru a-şi depune dosarul pentru şomaj. Angajata de la Forţele de Muncă din Filiaşi nu a dorit să ne primească dosarul, pe motiv că au spart hoţii sediul şi au furat calculatorul în care aveau baza de date. Ne-au trimis la Craiova. În luna februarie a.c., când ne-am dus să ni se pună pe carnetul de şomaj ştampila lunară, am observat că sediul este închis. Aşa că ne deplasăm lunar la Craiova pentru această ştampilă”, a declarat Elena Staicu, din Filiaşi.

Aneta Bădulescu

„Faceţi o solicitare către noi pentru a primi aceste informaţii”

De la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Dolj nu am putut afla exact care este situaţia din oraşul Filiaşi. Asta pentru că purtătoarea de cuvânt a instituţiei, Aneta Bădulescu, are nevoie de mai multe aprobări pentru a da aceste informaţii. Când am întrebat-o în câte ore putem reveni cu un telefon, pentru a ne informa cu privire la situaţia de la Filiaşi, Aneta Bădulescu ne-a recomandat să facem o solicitare în acest sens. „Nu vă pot da nici un fel de relaţie, trebuie să iau aprobare de la doamna director. Faceţi o solicitare către noi pentru a primii aceste informaţii”, a declarat Aneta Bădulescu. În cele din urmă, dar nu cu ajutorul celor de la Agenţia Judeţeană pentru ocuparea Forţelor de Muncă Dolj, am aflat că o dată pe săptămână, în fiecare joi, se deplasează cineva de la Craiova pentru a ridica documentele oamenilor. Însă neştiind acest lucru, şomerii filişeni vin personal, în continuare, la Craiova.

Drumul de la Filiaşi la Craiova îl costă pe un şomer valoarea a zece pâini

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţelor de Muncă Dolj este o instituţie publică şi ar trebui să fie mai transparentă în relaţiile cu cetăţenii, din ale căror taxe şi impozite îşi câştigă salariile. Conform unui raport întocmit de Direcţia Regională de Statistică Dolj, care vizează efectivul salariaţilor şi numărul şomerilor la nivelul Regiunii de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia, rata şomajului în această zonă, la sfârşitul lunii noiembrie 2011, a fost de 7,5%, peste cea înregistrată la nivel naţional (5,1%). În Oltenia, figurau în acea perioadă 69.131 de şomeri, din care 30.421 de femei. Dintre cele cinci judeţe, Doljul s-a dovedit lider detaşat în materie de şomeri, ponderea persoanelor fără un loc de muncă fiind de 38,2%, mai mult decât dublă faţă de Olt (17,1%), Gorj (16,1%), Mehedinţi (16,0%) şi Vâlcea (12,6%). O parte din aceşti şomeri sunt şi din oraşul Filiaşi şi nu ar trebui să facă drumul până la Craiova – care îi costă valoarea a zece pâini – pentru a-şi rezolva problemele. Unii dintre ei cu zece pâini au ce pune pe masă cinci zile…