Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu: „Merg cu fruntea sus pentru această teză de doctorat: este 100% originală!”

0
805

Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a reacţionat, ieri, într-o conferinţă de presă, la suspiciunile de plagiat aduse tezei sale de doctorat de către Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti. Folosindu-se şi de o platformă web pentru detectarea pasajelor care ar fi putut fi preluate de pe Internet, Lia Olguţa Vasilescu a arătat că lucrarea îi aparţine în totalitate, fiind „100% originală”. Pentru a îndepărta suspiciunile legate de faptul că nu ar fi autorul traducerilor din Vilfredo Pareto, Olguţa Vasilescu a adus ca probă şi agendele cu adnotările sale. Primarul Craiovei a spus că va da în judecată pentru calomnie pe sociologul care i-a verificat lucrarea şi i-a pus eticheta de plagiat.

Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti a sesizat, ieri, Consiliul Naţional de Etică, din subordinea Ministerului Educaţiei, cu privire la teza de doctorat a primarului Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu. Comisia a solicitat un referat de expertiză privind suspiciunea de plagiat în cazul lucrării „Contribuţia lui Vilfredo Pareto la dezvoltarea sociologiei moderne”, susţinută de Lia Olguţa Olguţa Vasilescu în anul 2007, la Facultatea de Sociologie a Universităţii din Bucureşti. În solicitarea Universităţii din Bucureşti se arată că suspiciunile sunt legate de faptul că „mai multe pasaje sunt neatribuite conform normelor academice”, iar capitolul al 7-lea „este preluat integral de pe Internet”.

Plagiatul, detectat în direct

La prânz, primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a organizat o conferinţă de presă la Primăria Craiova pentru a demonstra că aceste lucruri nu sunt adevărate şi că nu este vorba de nici un plagiat în teza sa de doctorat. „Îmi cer scuze că nu am reacţionat imediat, dar am vrut să vă fac o demonstraţie în direct şi de asta a durat ceva mai mult. A trebuit să îmi caut acasă tot ce aveam vizavi de lucrarea mea de doctorat şi de traducerea pe care am făcut-o din Vilfredo Pareto. O parte din materiale sunt încă la Bucureşti, dar o să vă daţi seama din ce este aici că totul este în regulă”, a spus primarul, care a anunţat apoi o demonstraţie în direct „despre cum se poate distruge imaginea unui om politic, dar cu o acţiune demnă de un Gâgă”.

„Plagiatul de 7% îmi aparţine tot mie”

Ajutându-se de un laptop, primarul Craiovei a accesat un program de detectare a plagiatului – www.detectareplagiat.ro şi a arătat că partea de 7% din lucrare, pe care programul o arată ca fiind plagiată – îi aparţine, de fapt, tot ei. „Am accesat acest program şi ce am constatat? Raport de originalitate pe teza mea de doctorat: 7% plagiat. Numai că aceşti 7% te duc la un link. Ce credeţi că este acest link? Este rezumatul tezei mele de doctorat, care este scris întâmplător tot de mine, împreună cu domnul Otovescu (n.r. – cadrul universitar Dumitru Otovescu). Cei care v-aţi dat doctoratul ştiţi probabil că după ce se face lucrarea se scrie şi un rezumat. Rezumatul este parte a lucrării respective. Cu alte cuvinte, cei 7% pe care doamna (n.r. – sociolog Cosmina Rughiniş) îi invocă că ar fi plagiat în lucrarea mea, îmi aparţin tot mie”.

Autorul explică de ce nu a putut să copieze

Al doilea argument al primarului Craiovei este că nici nu ar fi avut pe cine să plagieze în teza de doctorat, deoarece nu există o bibliografie bogată despre sociologul italian Vilfredo Pareto. „Vă spun că merg cu fruntea sus pentru această teză de doctorat. Nu ştiu câte lucrări atât de originale există în România. Nu am avut surse de inspiraţie, practic nu am făcut altceva decât să traduc această carte şi să scriu despre ea, să o prezint. (…) Şi este 100% originală, credeţi-mă, pentru că nu s-a scris despre Vilfredo Pareto. (…) Nici nu aş fi avut de unde să copiez, pentru că nu s-a scris. Am mai luat câteva citate din Ilie Bădescu, Cătălin Bordeianu de la Iaşi şi din Dumitru Otovescu. Dar era tratat la capitolul şi alţii, scris foarte puţin despre el, în nici un caz o lucrare de peste 100 de pagini, din care aş fi putut să mă inspir”, a subliniat Olguţa Vasilescu.

S-ar fi aşteaptat la recunoaştere din partea sociologilor

Olguţa Vasilescu a explicat că a lucrat patru ani la teza de doctorat şi că a plecat de la „Tratatul de sociologie generală” al lui Vilfredo Pareto, pe care l-a tradus chiar ea din limba italiană. Legat de această traducere, primarul a demontat alte două acuzaţii care i se aduc. Pe de o parte, Olguţa Vasilescu a spus că nu a făcut nici o „gafă” de traducere, fiind vorba doar de interpretări de texte diferite. „Sunt diferenţe între textul din italiană şi cel din franceză. Şi atunci este normal ca varianta pe care eu am tradus-o, din italiană, să nu bată cu cea din franceză”.

Pentru a demonstra că traducerile sunt făcute chiar de ea, Lia Olguţa Vasilescu a adus ca dovadă mai multe agende, toate paginile fiind scrise de ea, de mână. „Vreau să vă arăt scrisul meu în aceste agende, care au sute de pagini. Cei care îmi cunoaşteţi scrisul puteţi să garantaţi că este scrisul meu. Nu sunt toate, unele dintre ele sunt la Bucureşti, nu le-am luat încă, dar aceasta este traducerea. Sunt mii de pagini pe care le-am tradus, într-o muncă asiduă, pentru care poate că aş fi meritat, din partea sociologilor, o recunoaştere. Pentru că, dacă până acum nu au putut să cerceteze pe Pareto, acum pot să o facă datorită muncii mele. Muncă recunoscută, de altfel, la nivelul unor sociologi foarte importanţi din România”.

„Această acţiune este 100% politică”

Primarul Craiovei a spus că o va da în judecată pe Cosmina Rughiniş, de la Universitatea din Bucureşti, pentru că a calomniat-o şi pentru că a provocat suferinţe familiei sale. „Tatăl meu este profesor de filozofie şi astăzi a suferit foarte mult. Peste mine vin şi trec toate chestiunile acestea, sunt om politic şi mi le-am asumat până la urmă, dar pentru durerea pe care i-a pricinuit-o tatălui meu, care are două preinfarcturi până acum şi operat cu patru by-pass-uri pe inimă, eu cred că această doamnă ar trebui totuşi să răspundă”, a spus Olguţa Vasilescu. Primarul Craiovei susţine că respectivul cercetător ori a făcut o „gafă de Gâgă”, ori este rău intenţionată în ceea ce o priveşte. „Această acţiune este 100% politică, mai ales că ştiu că această doamnă are simpatii către anumite personaje din politică. Dar sunt chestiuni pe care le voi expune comisiei respective şi instanţei”, a spus primarul Craiovei, care a plecat de la conferinţă cu un braţ de cărţi.