„Christmas Songs” – colinde de pretutindeni, la Filarmonica „Oltenia”

0
574

Luna decembrie înseamnă, pentru melomanii de toate vârstele, iubitori ai unor genuri muzicale diverse, concerte-surpriză pe scena Filarmonicii „Oltenia”, din care nu puteau să lipsească colindele și cântecele de Crăciun, ce aduc craiovenilor atmosfera plină de farmec a sărbătorilor. Astăzi și mâine-seară, Corala Academică a instituției, condusă de Manuela Enache, vă invită la „Christmas Songs” – Colinde de pretutindeni, două concerte extraordinare dedicate, totodată, aniversării a 108 ani de la primul concert al Societăţii Filarmonice din Craiova şi 65 de ani de la înfiinţarea Filarmonicii de Stat „Oltenia”. Participă, de asemenea, Orchestra Simfonică, avându-l la pupitrul dirijoral pe maestrul Sabin Pautza (SUA), român de origine, din 1984 stabilit în SUA, a cărui evoluție pe această scenă publicul a putut-o urmări ultima dată într-un concert de muzică românească, susținut pe data de 20 ianuarie a.c. De altfel, aranjamentele şi orchestraţiile întregului program aparţin compozitorului Sabin Pautza. Soliști vor fi soprana Olga Șain și baritonul Laurențiu Goșnea, iar la pian va acompania Corina Stănescu. Concertele încep, în ambele seri, la ora 19.00, iar biletele costă 20 de lei.  

Născut la 8 februarie 1943, la Câlnic – Reşiţa, compozitorul, dirijorul şi profesorul Sabin Pautza a absolvit, în anul 1965, Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, unde s-a bucurat de îndrumarea unor dascăli reputaţi. S-a specializat apoi în compoziţie şi dirijat la Accademia Musicale Chigiana din Siena (Italia), cu Franco Donatoni, Franco Ferrara şi Bruno Maderna. Timp de 18 ani, a fost profesor de armonie şi dirijat la Conservatorul „George Enescu” din Iaşi. Aici a desfăşurat o bogată activitate ca fondator şi dirijor al Coralei „Animosi” şi al Orchestrei Simfonice a Conservatorului ieşean. Din anul 1984 s-a stabilit în SUA., fiind numit, prin concurs, director artistic şi prim-dirijor al celei mai vechi Filarmonici din New Jersey, Plainfield Symphony.

Sabin Pautza deţine numeroase premii şi distincţii româneşti şi internaţionale, printre care Premiul „George Enescu” al Academiei Române (1975), Premiul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România (1979), Marele Premiu al Televiziunii Române (1981), Premiul de Compoziţie la Concursul Internaţional din Salt Lake City (Utah), Premiul „Rudolph Nissim” al Uniunii Compozitorilor Americani (ASCAP) şi Marele Premiu „Dr. Martin Luther King Jr.” pentru compoziţie. A fost distins cu Titlul „Cetăţean de Onoare al Oraşului Plainfield” din New Jersey şi al municipiului Reşiţa. Prestigioasa sa activitate internaţională de dirijor şi compozitor i-a adus Titlul onorific de „Doctor in Music” decernat de London Institute for Applied Research şi Titlul de „Doctor în compoziţie” al Academiei „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.

Este membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, al Uniunii Compozitorilor Americani (ASCAP) şi al Biroului de Consilieri al American Biographical Institute. Compoziţiile sale sunt publicate în totalitate de San Nicobian Edition din New York, iar Casa de discuri „Swift Music Group” din New Jersey editează seria „Opera Omnia” a compozitorului, din care au apărut deja primele zece compact discuri.

«Dincolo de religie sau convingeri filosofice, Crăciunul rămâne cea mai aşteptată sărbătoare pentru toate ţările lumii. La noi, la români, e poate ceva mai mult că vine, odată cu speranţa unui An Nou mai bun, cu datinile şi cântările atât de frumoase pentru noi. Am ales în aceste concerte, pe lângă unele colinde româneşti, cizelate de zeci de generaţii, şi unele aparţinând altor culturi – englezeşti, franţuzeşti, germane, italiene, americane –, poate şi pentru a le putea compara cu ale noastre, care, oricum ar fi, rămân şi cele mai apropiate de sufletul nostru. Vă invităm să le cântaţi cu noi, dacă nu cu voce tare, măcar în gând. Sărbători fericite!». (Sabin Pautza)

 

În program:

  • Dumitru Georgescu-Kiriac: „O, ce veste minunată!”
  • Gheorghe Cucu: „Domn din Cer”
  • Francisc Hubic: „Floricica”
  • Mihail Bârcă: „Leagăn verde”; „Noi venim şi colindăm”
  • Mykola Leontovici: „Ring, Jingle Bells!”
  • Sabin Pautza: „Glorious Kingdom”; „Good News!”; „Junii buni, colindători!”; „Noi venim şi colindăm”; „Jericho”; „Gloria”
  • Tiberiu Brediceanu: Triptic („Iată, vin colindători”, „Sus în vârful muntelui”, „Gazde mari, nu mai dormiţi!”)
  • Franz Schubert: „Ave Maria”
  • Johann Abraham Peter Schultz: „Ihr Kinderlein, kommet”
  • Irving Berlin: „White Christmas”
  • Franz Xaver Gruber: „Stille Nacht”
  • Adolphe Adam: „Cantique de Noël”
  • Georg Friedrich Händel: „Joy to the World”
  • „Dors, Dors”; „Il est né” (tradiţionale franceze)
  • „My Lord, what a Morning!” (tradiţional englez)
  • „O, Sanctissima!” (tradiţional italian)
  • „O, Tannenbaum!” (tradiţional german)
  • „Go, tell it to the Mountain”; „We wish you a Merry Christmas” (tradiţionale americane)