Iarna se aproprie, iar ISU Dolj îşi ia măsuri de precauţie

0
299

În ultimele 48 de ore, echipajele de intervenție din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Oltenia” al județului Dolj, cu mijloacele tehnice destinate stingerii incendiilor, recuperării și salvării persoanelor din medii ostile vieții, precum și pentru acordarea primului ajutor calificat, au participat la un număr de 44 de evenimente. Demn de remarcat este că trei intervenţii au fost la incendii, cauzate la coşuri de fum. În acest sens , ISU Dolj vine cu precizări, în ceea ce priveşte măsurile de siguranţă care trebuie aplicate în sezonul rece.

Din numărul total de intervenții, 39 au fost ale paramedicilor SMURD pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave. Trei incendii au fost stinse de pompierii doljeni astfel:  Garda de Intervenție Pompieri Bechet a intervenit cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă și un echipaj de prim-ajutor pentru stingerea unui incendiu izbucnit la acoperișul unei locuințe, în comuna Gighera, sat Nedeia. La sosirea echipajelor de intervenție, incendiul se manifesta la acoperișul clădirii, cu posibilitate de propagare la întreaga construcție. În urma acestuia au ars aprox. 150 mp. acoperiș confecționat din lemn cu învelitoare de tablă.  Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost efectul termic (coș de fum amplasat sau neprotejat termic față de materiale combustibile);    Punctul de Lucru Filiași a intervenit cu o autospecială de lucru cu apă și spumă pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un coș de fum în orașul Filiași.  La sosirea echipajului de pompieri, incendiul se manifesta la izolația coșului de fum, cuposibilitate de propagare la acoperișul construcției. Incendiul a fost lichidat în limitele găsite. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului au fost scânteie (coș de fum deteriorat):  Detașamentul 1 Pompieri Craiova, în cooperare cu Detașamentul 2 de Pompieri Craiova,  a intervenit cu trei autospeciale de lucru cu apă și spumă și o ambulanță, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă de locuit din municipiul Craiova, str. “Cantonului”.  La sosirea echipajelor de pompieri, incendiul se manifesta la acoperișul casei, dar și la mobilierul din interior. În urma acestuia au ars electrocasnice, mobilier și acoperișul casei pe o suprafață de cca. 120 m.p. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost scurtcircuitul electric (cablu electric defect).

Măsuri de prevenire a incendiilor generate de coşurile de fum

Sezonul rece este aproape, dacă nu cumva a şi început. În acest sens, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia” al judeţului Dolj reaminteşte cetăţenilor principalele reguli şi măsuri de apărare împotriva incendiilor provocate de coșurile de fum: Coşurile de fum vor fi obligatoriu verificate, reparate şi curăţate periodic (în mod obligatoriu la începutul sezonului rece), de persoane specializate şi autorizate; în podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea intra scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lor sunt materiale combustibile; coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului cu 25 centimetri; în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile; La trecerea prin acoperiş se lasă o distanţă de cel putin 10 centimetri între faţa exterioară a zidăriei coşului şi elementele combustibile ale acoperişului; nu este permis ca în coşuri să fie încastrate elementele combustibile ale acoperişului, planşeului etc.; în podul clădirilor şi în încăperi nesupravegheate, pardoseala din dreptul uşiţei de la soba se protejează cu materiale incombustibile; Gurile de evacuare ale coşurilor de fum din clădirile cu învelitori combustibile se prevăd cu dispozitive de protecţie contra scânteilor (grătare din sârmă); se interzice folosirea improvizaţiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului cu coturi multiple, montate pe lângă pereţii combustibili sau în apropierea materialelor combustibile. “ISU Dolj atrage atenţia asupra măsurilor care trebuie aplicate pe perioada de iarnă. Instituţia va efectua controale în sensul respectării legislaţiei, în acest sens, iar, acolo, unde vor fi descoperite deficienţe, va aplica măsurile prevăzute de legislaţie”, a precizat col. Florin Cocoşilă, purtător de cuvânt al ISU Dolj.