„Castaniul de Craiova”, vedeta expoziţiei de porumbei şi păsări de agrement

0
1923

Porumbei care zboară peste 1.000 de kilometri, ajungând la destinaţia stabilită, şi care valorează chiar şi 25.000 de euro, porumbei cu un penaj deosebit de frumos, de decor, dar şi găini cu talii gigantice, cum sunt rasele Brahma sau Cochinchina, şi foarte micuţe, cum sunt cele din rasa Serama – într-un cuvânt, o colecţie spectaculoasă de păsări pe care craiovenii au putut să o admire la Expoziţia Naţională de Columbofilie, organizată, la sfârşitul acestei săptămâni, la Centrul Multifuncţional. Şi columbofilia, şi creşterea găinilor de rasă constituie un hobby, dar nu numai atât, pentru mulţi craioveni. Deţinem chiar o tradiţie, demnă de toată lauda, în acest domeniu, cu participări la expoziţii şi concursuri internaţionale. Ar merita subliniat un detaliu: strădania crescătorilor de a păstra liniile genetice autentice ale speciilor de porumbei şi găini de rasă, ceea ce nu este tocmai uşor. Cu toate acestea, Craiova, şi chiar Doljul, are veritabili columbofili, din tată în fiu, dar şi crescători de păsări de agrement, din toate speciile. A fost şi un motiv de mândrie locală, vizitatorii având ocazia să vadă mai multe exemplare de porumbei din rasa „Castaniu de Craiova”, singura omologată şi cu performanţe notabile în zona noastră, dar şi „florii”, breji, viorii, înfoiaţi şi, bineînţeles, rase de zbor, cu exemplare capabile să vină de la mare distanţă „acasă”.

Cea de-a patra ediţiei a expoziţiei „Zilele Columbofiliei Olteneşti” a fost organizată de Asociaţia Columbofilă a judeţului Dolj “Ioan Gelu Gătejescu”, care a expus porumbei voiajori, cu cele mai bune rezultate obţinute la Campionatul Columbofil al Doljului, aferent anului competiţional 2017.

În acelaşi cadru, s-a desfăşurat şi Expoziţia Judeţeană, aflată la ediţia cu numărul 13, a Asociaţiei Crescătorilor de Păsări şi Porumbei de Agrement din Craiova „Fauna Băniei”, care a venit cu 550 porumbei de agrement, găini de rasă, păsări de apă şi păsări exotice. „Din partea Asociaţiei columbofililor participă, cu exponate, circa 20 de crescători de top, care au obţinut şi titluri de campioni, la nivelul Olteniei, dar şi la nivel naţional. Evenimentul a fost reuşit, a fost un număr destul de mare de vizitatori, la peste 600 de vizitatori. în opinia mea, oamenii au fost satisfăcuţi de calitatea exemplarelor expuse de crescătorii noştri şi de performanţele porumbeilor voiajori, pentru că aici este vorba strict de performanţă”, a declarat Florin Gătejescu, preşedintele Asociaţiei Columbofile a Judeţului Dolj „Ioan Gelu Gătejescu”.

Distanţă-record parcursă de un porumbel din Craiova

Porumbelul care a reuşit cea mai bună performanţă, în acest an, este un exemplar voiajor care, pe data de 11 august, a zburat de la Harkov (Ucraina) până la Craiova, parcurgând o distanţă de 1.200 de kilometri. „Porumbeii voiajori este un fenomen în creştere, la nivelul Olteniei fiind peste 1.200 de membri. La nivelul păsărilor de agrement, sunt mai puţini crescători. Oricum, asociaţia noastră este una dintre primele în ţară, cu peste 60 de membri cotizanţi. România este pe locul II, în 2017, la olimpiada din Belgia. Ţările de top sunt Belgia, Olanda şi Germania, oricum noi suntem în top 10 de mai mult, ceea ce este un lucru extraordinar. Porumbeii voiajori, în principal cei care obţin performanţe, se vând la nişte preţuri mari”, a explicat Florin Gătejescu.

Singura rasă de porumbel omologată din Bănie

La expoziţia de păsări de agrement, au participat şi 55 de crescători de porumbei de agrement, găini de rasă, păsări exotice şi păsări de apă. Printre aceştia şi craioveanul Constantin Nicola, care este şi arbitru internaţional, având o experienţă îndelungată în columbofilie. ”Am această pasiune de 60 de ani. Am crescut şi porumbei voiajori şi porumbei de ornament. În cadrul acestei expoziţii judeţene avem ambele categorii. La porumbeii de agrement se cere să fie cât mai frumoşi: formă, culoare. La cel de sport trebuie să fie inteligent, să aibă musculatură şi puţin noroc pentru a scăpa de ulii, pisici, etc”, a detaliat crescătorul de porumbei.

Craiova este recunoscută pe plan naţional şi nu numai, cu „Castaniu de Craiova”, o rasă care s-a format aici. „Caractericile sunt: culoarea de castană, gulerul de jur-împrejur, penele de la coadă şi de la aripi se termină într-un chenar – oglinda penei, cum îi spunem noi. Este o rasă foarte elegantă, măruntă, mică, cu un cap foarte frumos. Este singura rasă omologată din Craiova şi, indiferent că vă aflaţi la Oradea, la Iaşi sau la Cluj-Napoca, toată lumea o să recunoască că acesta este cel mai frumos porumbel de agrement”, apreciază finul cunoscător columbofil. O a doua rasă ca frumuseţe este „Negru trenat de Bucureşti”, care s-ar dezvoltat, potrivit specialiştilor, tot aici la noi, la Craiova.

La nivel mondial, există circa 800 de rase de porumbei, iar românii îşi revendică 50 dintre acestea, toate foarte bine cotate pe plan internaţional.

Peste 200 de exemplare de găini de rasă au fost expuse

Vizitatorii au putut admira şi o frumoasă colecţie de găini. Au fost prezente rase grele: Brahma – cu mai multe varietăţi de culoare, Cochinchina, rasele mixte Orpington, Rhode Island, Playmount Rock, Wyandotte, New Hampshire, rase de decor – Paduana, Serama, Moţată olandeză, Mătase japoneză. De asemenea, au fost şi găini pitice, dar şi fazani, raţe şi lebede negre.

Craioveanul Nelu Dumitrescu este unul dintre cei mai apreciaţi crescători din zonă, având o experienţă de peste 20 de ani. În cadrul expoziţiei, acestea a expus 20 de exemplare – 8 din rasa Brahma Herminat şi 12 din rasa Cochinchina galben. „În principiu, toate rasele sunt apreciate, dar în mod deosebit Brahma Herminat deschis, care este numită şi «regina găinilor». De vreo 20 de ani mă ocup de acest hobby, iar înainte era foarte greu să ai o astfel de pasiune. Nu puteai să aduci matcă din străinătate, de obicei din Germania, unde sunt foarte mulţi crescători care îşi permit să facă şi muncă de cercetare”, a mărturisit crescătorul de păsări, care a participat şi la expoziţii în străinătate, în oraşul francez Metz, dar şi în Germania, fiind, în prezent, campion judeţean cu rasa Brahma Herminat deschis.

RADU ILICEANU şi LAURA MOŢÎRLICHE