Un proiect de reinserţie profesională încheiat cu succes

0
1078

A început în primăvară şi se apropie de sfârşit. Este vorba despre Proiectul „Creşterea gradului de ocupare pentru zone foste industrializate, prin implementarea de măsuri active educaţionale şi de formare profesională”, program finanţat prin fonduri europene, beneficiar fiind Universitatea „Spiru Haret”, iar partener „TOPGES Consulting” SRL. Ieri, într-un cadru festiv, a avut loc o şedinţă de informare cu privire la rezultatele obţinute şi obiectivele care sunt urmărite.

 În februarie 2015, debutau acţiunile din proiectul destinat incluziunii pe piaţa muncii a persoanelor inactive şi îndeosebi a şomerilor de lungă durată, cu precădere a celor din zonele rurale. Regiunile alese pentru proiect au fostSud-Vest Oltenia(judeţul Dolj) şi Vest( judeţul Caraş-Severin),comunităţile selectate fiind cele în care rata şomajului depăşeşte cu 20% media naţională. Din Dolj au fost 73 de localităţi, iar din cealaltă zonă nouă comunităţi, grupul-ţintă fiind constituit din 500 de persoane.

„Au fost acordate subvenţii participanţilor la cursuri, diferenţiat, în funcţie de durata acestora, cu sume între 1.000-2.500 de lei. Întreaga valoare a proiectului a fost de cca.1,3 milioane de euro. De asemenea, în fiecare zi de curs, participanţii au primit o masă gratuită, iar pentru cei care se deplasau din alte localităţi  s-a decontat transportul. În cadrul programului, au fost şase cursuri de formare (competenţe informatice, comunicare în limba engleză, expert achiziţii publice, lucrător în comerţ, competenţe antreprenoriale şi manager de proiect), toţi participanţii primind diplome acreditate. Au fost 500 de persoane în program, 385 fiind şomeri de lungă durată, iar 193 au fost femei. Au fost acordate şi 125 de premii, de câte 10.000 de lei de persoană, pentru cei mai merituoşi. S-a tins unul dintre indicii de obiectiv, 7% dintre cursanţi să fie angajaţi, în speţă 36, chiar s-a şi depăşit, dar mai multe date vă va oferi coordonatorul din partea partenerului. Oricum, s-a observat o preocupare a celor din mediul rural pentru recalificarea profesională şi acest lucru ne bucură. Trebuie să ne pliem pe cerinţele pieţei muncii, de aceea realizăm aceste proiecte de reinserţie”, a declarat prof.univ.dr. Gheorghe Bică, manager de proiect.

Peste 50 de persoane şi-au găsit, deja, licuri de muncă

Despre statistică a vorbit şi coordonatorul de proiect, din partea TOPGES, George Staicu: „Am fost foarte bucuroşi de rezultatele obţinute şi vă putem spune că numărul celor care au fost angajaţi a depăşit 50 şi, după cele două Burse ale Locurilor de Muncă, organizate în perioada imediat următoare, suntem convinşi că vor fi şi mai mulţi. Am găsit deschidere din partea beneficiarilor, care, suntem convinşi, au învăţat ceva din aceste acţiuni de instruire şi pregătire”. Lucrurile nu se vor opri aici, deoarece este nevoie de atragerea fondurilor europene, „pe exerciţiul bugetar 2014-2020, România având de accesat aproximativ 41 de miliarde de euro din fondurile europene şi ar fi păcat să le pierdem, aşa cum a fost în perioada 2007-2013. Deja am început să lucrăm şi la alte proiecte, pe care  dorim să le depunem în 2016. Vrem să formăm forţă de muncă bine pregătită, care să creeze plusvaloare, iar cetăţeanul este principalul beneficiar. Trebuie să ridicăm standardele de viaţă în mediul rural”, a conchis Gheorghe Bică.