Violonistul Ştefan Tarara, câștigătorul Concursului Internațional „George Enescu” 2014 la secţiunea Vioară, va susține un recital la Craiova

0
797

Violonistul de origine română Ştefan Tarara, actualmente stabilit în Germania, a câştigat Concursul Internaţional „George Enescu” – secţiunea Vioară, primind ropote de aplauze din partea publicului prezent joi seara la Ateneul Român din Capitală, după ce a interpretat „Concertul pentru Vioară” de Piotr Ilici Ceaikovski.

Peste o săptămână, mai precis vineri, 26 septembrie, de la ora 19.00, tânărul muzician se va afla pe scena Filarmonicii „Oltenia”, undeva va susține un recital împreună cu pianista Lora-Evelin Vakova-Tarara. Programul va cuprinde Romanţa nr. 2 în Fa major, op. 50, de Ludwig van Beethoven, Sonata nr. 3 în Re minor, op. 108, de Johannes Brahms, și Sonata nr. 3 în La minor, op. 25, „în caracter popular românesc”, de George Enescu.

Biletele s-au pus în vânzare la Agenția Filarmonicii craiovene: costă 10 lei, cu reducere la jumătate pentru elevi, studenţi și pensionari.

Câştigătorul Concursului Internaţional „George Enescu” la secţiunea Vioară a fost desemnat joi seara, în urma unei serii de trei concerte extraordinare alături de Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, desfăşurate pe scena Ateneului Român. Astfel, Premiul I i-a revenit violonistului Ştefan Tarara (Germania), Premiul al II-lea – violonistului Fedor Roudine (Franţa), iar Premiul al III-lea a fost câştigat de violonista Wonhee Bae (Coreea de Sud). Rezultatele au fost anunţate la finalul unei seri în care s-au interpretat „Concertul pentru Vioară şi Orchestră în Re Major Op. 35”, de Piotr Ilici Ceaikovski, şi „Concertul în re minor op. 47 pentru vioară şi orchestră”, de Jean Sibelius, informează organizatorii evenimentului.

Laureaţii Concursului „Enescu” 2014 la secţiunea Vioară au fost desemnaţi de juriul internaţional, la ceremonia de gală, care a avut loc în Sala Mare a Ateneului Român, cu participarea extraordinară a Orchestrei Filarmonicii „George Enescu”. Publicul prezent la Ateneul Român a aplaudat intens când Pierre Amoyal, preşedintele juriului secţiunii de Vioară, a anunţat numele câştigătorului, Ştefan Tarara, violonist de origine română stabilit în Germania. Următoarele finale ale Concursului Enescu se vor desfăşura pe 21 septembrie – secţiunea Violoncel şi pe 27 septembrie – secţiunea Pian.

Lora Evelin Vakova Tarara

Concursul Internaţional „George Enescu” deschide drumul spre cariere internaţionale pentru tineri artişti. Mari nume ale muzicii clasice de astăzi, precum Radu Lupu, Alexandru Tomescu şi Elisabeth Leonskaja, au debutat ca laureaţi ai Concursului „Enescu”, dovedind că în muzica clasică internaţională România contează. „Acest concurs este dedicat lui George Enescu. Vă asigur că, pentru inima unui francez, Enescu este foarte important. Sunt atât de fericit că un asemenea concurs îi este dedicat compozitorului român”, a spus Pierre Amoyal. Premiile concursului au o valoare de peste 100.000 de euro, iar trofeele poartă semnătura artistei Iulia Năstase şi sunt realizate din sticlă. De asemenea, Ştefan Tarara va susţine un concert la Festivalul de la Ravello, Italia, în 2015, Fedor Roudine va beneficia de un masterclass oferit de Kronberg Academy, iar Wonhee Bae, de un masterclass la Academia din Viena.

Concursul Internaţional „George Enescu” este construit ca o prelungire firească a Festivalului „George Enescu”, cel mai important eveniment cultural internaţional organizat de România. La fel cum George Enescu îi sprijinea în timpul vieţii pe tinerii muzicieni (în calitate de director onorific al Asociaţiei Muzicale Române, compozitorul român a făcut donaţii substanţiale pentru a plăti bursele acordate muzicienilor, iar în anul 1912 a susţinut un turneu în România, strângând peste o mie de lire sterline pentru a înfiinţa şi acorda un premiu naţional de compoziţie), Concursul „Enescu” descoperă, susţine şi promovează tinerele talente din întreaga lume.

Ştefan Tarara, violonist de origine română stabilit în Germania, s-a născut pe 2 mai 1986. A absolvit în 2012 masteratul în interpretare specializată pentru solişti, cu note maxime, la Universitatea de Muzică din Zurich. A concertat, în calitate de solist, alături de orchestre precum SWR Radio Orchestra, Munchner Rundfunkorchester, RTV Symphony Orchestra Ljubljana. Pe lângă cursurile de măiestrie pe care le susţine în Europa, din 2014, Ştefan Tarara este asistentul lui Zakhar Bron în Interlaken, Elveţia, iar din 2010 este concertmaestru în Orchestra Filarmonicii din Mannheim. Prin bursa germană Musikleben a obţinut privilegiul de a cânta pe o vioară de Nicolo Gagliano. Printre cele mai importante distincţii obţinute de artist până în prezent se numără Premiul al III-lea la Concursul Internaţional „H. Wieniawski” (Poznan, 2011), Premiul I la Concursul Internaţional de Vioară „R. Lipizer” (Italia, 2011) şi Premiul al II-lea la Concursul Internaţional „Tibor Varga” (2008).