Grădina Zoologică din Craiova va fi reamenajată din temelii

0
370

Primăria Craiova intenţionează să ridice de la zero Grădina Zoologică din Parcul „Romanescu”. Autorităţile au refăcut calculele şi a reieşit că este nevoie de suma de 3,4 milioane de lei pentru reamenajarea peisagistică a zonei. Pe lângă lărgirea şi modernizarea cuştilor va fi construit şi un Aquarium, în care vor fi expuse mai multe specii de reptile.   

În 2007, când s-a vorbit pentru prima dată de reabilitarea punctului zoologic din Parcul „Romanescu”, lucrarea a fost estimată la suma de 2,5 milioane de lei. Proiectul a fost întocmit şi a fost trimis la Ministerul Mediului, care, conform Hotărârii de Guvern nr. 1500/2007, ar fi trebui să asigure 75% din finanţare. În ciuda faptului că mai multe grădini zoologice din ţară, unele de dimensiuni chiar mai mici decât cea din Bănie, au primit banii necesari cu care au şi reuşit să schimbe condiţiile de habitat pentru animale, la Grădina Zoologică din Craiova nu s-a văzut nici o schimbare.

Autorităţile din mandatul trecut au explicat atunci că dosarul cu toată documentaţia s-a rătăcit printre alte acte la minister, fapt care a pecetluit definitiv soarta proiectului. „Nu este adevărat, dosarul nici măcar nu a fost trimis. Când l-am preluat noi avea praful de câţiva centimetri pe el”, susţine acum noul director al RAADPFL Craiova, Radu Preda, explicând şi de ce administraţia din mandatul trecut nu s-a implicat mai mult: pentru a evita să plătească o cotă de co-finanţare pe care ar fi trebuit să o suporte.

În 5 ani execuţia a sărit la 3,5 milioane de lei

Primarul Lia Olguţa Vasilescu a susţinut din nou cauza reabilitării Grădinii Zoologice în faţa ministrului Mediului, Rovana Plumb, declarând, la sfârşitul lunii trecute, că a reuşit să obţină o nouă promisiune pentru finanţare în cadrul proiectului de reabilitare a grădinilor zoologice din ţară, care se află în continuare în vigoare. Pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local Municipal de astăzi se află un proiect de hotărâre care prevede, printre altele, mandatarea expresă a primarului Lia Olguţa Vasilescu de a semna o convenţie de finanţare ce urmează să fie încheiată între Ministerul Mediului şi Pădurilor şi Primăria Craiova. Pentru că au trecut 5 ani de la scrierea primului proiect, autorităţile locale au reactualizat şi datele financiare. A reieşit că reabilitarea Grădinii zoologice costă 3,5 milioane de lei, faţă de 2,5 milioane de lei cât se calculase iniţial, diferenţa de bani provenind din creşterea valorii TVA, de la 19% la 24%, a cursului valutar şi a indicelui inflaţiei.

Lucrarea va fi gata în 18 luni

Ca şi în cazul primului proiect, Primăria Craiova trebuie să suporte 25% din această finanţare, revenindu-i o sumă de 840.181 de lei. O altă schimbare s-a făcut la durata de execuţie a lucrării. Dacă în proiectul iniţial municipalitatea precizase că va finaliza execuţia în termen de 24 de luni, de această dată se ia în calcul o perioadă de 18 luni pentru reabilitare. Potrivit directorului RAADPFL Craiova, Radu Preda, Grădina Zoologică va fi schimbată total faţă de cum este acum. „În primul rând vor fi mărite cuştile în care sunt ţinute animalele. Vor fi mai mari şi vor fi dotate cu tot ce trebuie pentru a avea un habitat conform normelor europene. În plus, vom face tot felul de modificări astfel încât spaţiul să fie mai atractiv pentru vizitatori”. Una dintre surprize îi va viza pe urşii carpatini. Pentru aceştia va fi amenajat un spaţiu de recreere în aer liber, de mari dimensiuni. Grota, care acum nu mai este funcţională, va fi reamenajată şi transformată într-un punct comercial, de unde se vor putea cumpăra suveniruri şi se vor servi băuturi răcoritoare.

Crocodili şi şerpi, printre exponatele-surpriză

Grădina zoologică va intra în reabilitare începând de anul viitor. Autorităţile susţin că procedurile de licitaţie în vederea execuţiei vor fi demarate chiar în această toamnă, astfel încât, în primăvara anului viitor, să se poată începe lucrările de amenajare. „Având în vedere faptul că am rămas cam codaşi în ţară la obţinerea acestor fonduri, avem promisiunea că vom primi foarte repede banii. După ce vom avea şi un constructor, vom începe să lucrăm în plin, cel mai probabil din primăvara viitoare”, a precizat Radu Preda.

Noua Grădină Zoologică va avea şi un punct de atracţie nou. Autorităţile spun că au inclus în proiect şi un sediu administrativ, la parterul căruia se va amenaja un Aquarium, în care vor fi expuse specii exotice, printre care crocodili şi mai mulţi şerpi. „Când o să avem spaţiile gata, vom începe o colaborare cu alte grădini zoologice din ţară cu care vom încerca să facem schimburi de animale. Noi le putem dona animale ierbivore, iar ei să ne dea îndeosebi reptile”.

În pericol de desfiinţare

Deşi are în spate o tradiţie de mulţi ani, fiind înfiinţat cam în aceeaşi perioadă cu Parcul „Romanescu”, punctul zoologic de la Craiova este considerat unul de clasă medie. Ceea ce îl trage în jos sunt condiţiile precare în care sunt ţinute animalele, motiv pentru care a rămas şi fără autorizaţie sanitar-veterinară. „Din cauza cuştilor, care sunt foarte mici, nu am putut să obţinem autorizaţia sanitar-veterinară”, recunoaşte directorul RAADPFL Craiova. Mai mult decât atât, dacă nu s-ar fi reuşit să se repună pe tapet modernizarea, punctul zoologic ar fi trebuit să fie închis la jumătatea lunii decembrie.

„Am ştiut toate aceste lucruri şi am luat decizia de a păstra această grădină, motiv pentru care am insistat să ne asigurăm o finanţare încă de pe acum. Dacă nu reuşeam să reintrăm în acest program, eram nevoiţi să punem lacătul la cuşti. Animalele le-am fi donat, nu se întâmpla nimic cu ele, dar am considerat că nu e un lucru bun pentru un oraş aşa de mare precum este Craiova”. În punctul zoologic din Parcul „Romanescu” se găsesc 227 de exemplare de animale, din 48 de specii, printre care jaguari, lei, tigri, lupi, cerbi, ponei, porci mistreţi şi vietnamezi, struţi, fazani, păuni.