Portul Bechet, loc de refugiu pentru navele de mare tonaj

0
539

Debitul din ce în ce mai scăzut al Dunării continuă să pună probleme navelor care tranzitează canalul navigabil al fluviul, cei mai mulţi dintre căpitanii vaselor luând decizia de a ancora. 25 de nave erau, ieri, staţionate în portul Bechet din cauza cotelor scăzute ale apei, iar veştile de la Administraţia Bazinală de Apă şi cea de Meteorologie nu sunt dintre cele mai bune.

Deşi, spun autorităţile, în prezent se circulă „normal” pe Dunăre, tot mai multe vase sunt ancorate în porturi. Doar o manevră greşită sau ghinionul de a intra într-un banc de nisip poate bloca vehiculele de navigaţie de mare tonaj, fără prea mari şanse de redresare. Deocamdată, doar ambarcaţiunile şi vasele libere de încărcătură se deplasează fără probleme. „În prezent nu este nici o problemă, se circulă normal pe Dunăre. În portul Bechet sunt ancorate 25 de vase, nouă cu propulsie şi 16 fără propulsie, dar precizăm că aceste nave au ancorat din proprie iniţiativă, întrucât sunt foarte grele, iar nivelul Dunării se menţine scăzut”, a precizat, ieri, purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Dolj, insp. Veronica Constantin.

În 2003, Dunărea a atins cel mai scăzut debit: 1.600 mc/s

Reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) „Jiu” spun că debitele Dunării la intrarea în ţară îşi vor menţine tendinţa de scădere, ajungând, până la data de 25 septembrie a.c., la un debit de 2.250 mc/s. Potrivit Cameliei Bărbuţu, purtătorul de cuvânt al ABA „Jiu”, „ieri, la staţia hidro de la Calafat, s-a înregistrat un debit de 2.320 mc/s şi o cotă de –40 cm, adică un nivel scăzut sub 0, în condiţiile în care, la Calafat, la un debit normal al lunii septembrie, de 3.700 mc/s, nivelul (cota) Dunării ar trebui să fie de 90 cm. De asemenea, la staţia hidro de la Bechet cota măsura la bornă 6 cm, la un debit de 2.429 mc/s”. Conform statisticilor ABA „Jiu”, cel mai scăzut debit din ultimii 50 de ani a fost înregistrat în anul 2003, când Dunărea, la intrarea în ţară, a avut un debit de 1600 mc/s.

Nu se impun restricţii pentru rezervele de apă destinate populaţiei

În ceea ce priveşte rezervele de apă pentru populaţie, reprezentanţii Administraţiei Naţionale (A.N.) „Apele Române” precizează că situaţia lacurilor de acumulare sunt zilnic monitorizate, atât la nivelul A.N. „Apele Române”, cât şi la nivelul S.C. Hidroelectrica S.A., în vederea asigurării unei rezerve de apă suficiente pentru o lungă perioadă de timp. „La această oră, în toate secţiunile de control, debitele sunt suficiente pentru asigurarea cerinţelor de apă pentru toate folosinţele, atât pentru populaţie, cât şi pentru industrie (…). În perioada imediat următoare, nu sunt estimate restricţii pentru sistemele de alimentare cu apă în regim centralizat”, se arată într-o informare transmisă de A.N. „Apele Române”.

Prognoza meteorologică pentru intervalul 19-28 septembrie a.c. estimează precipitaţii slabe, în special în sud-vestul ţării. În aceste condiţii, spun meteorologii, şi fenomenul de secetă pedologică se va extinde şi accentua în intensitate, îndeosebi în zonele agricole din sud-estul, sudul, vestul şi estul ţării, în lipsa condiţiilor optime de umiditate fiind afectată şi campania însămânţărilor la culturile de toamnă (rapiţă, orz şi grâu).