TVR: Ramona Săseanu mai zăboveşte… ca interimar!

0
1102

Cum consiliile de administraţie de la Radio şi TVR –demise în primăvară- n-au fost reconfigurate, premierul Florin Cîţu s-a trezit cu expirarea mandatelor interimarilor. În consecinţă, luni fiind ultima zi de interimat a Ramonei Săseanu (preşedinte şi director general TVR) şi a lui Liviu Popescu (preşedinte şi director general SRR, instituţie cunoscută şi ca Radio România) premierul „a pleznit” lucrurile cu o ordonanţă de urgenţă pentru completarea articolului 46 al Legii 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune.

Deşi au fost numiţi pentru un interimat de 60 de zile la sfârşitul lui iunie, tensiunile din Coaliţie şi lipsa de coordonare au dus la apariţia unei situaţii de criză, în condiţiile în care dacă până luni nu există o nouă conducere, fie ea şi interimară, nu ar avea cine să semneze documente de bază pentru funcţionarea unei instituţii: aprobare de plăţi ale salariilor, aprobare de deplasări şi alte sarcini de muncă etc. În mod normal, Coaliţia şi Opoziţia ar fi trebuit să discute despre declanşarea unei proceduri de numire a unor noi Consilii de Administraţie, apoi să se aplece şi asupra stabilirii conducerii executive, adică oamenii care îndeplinesc simultan funcţii de preşedinţi şi directori-generali. Nu s-a întâmplat acest lucru pentru că aleşii din Parlament se află în vacanţă, dar şi pentru că cei mai mulţi dintre liderii Coaliţiei au fost complet dezinteresaţi. Până la urmă, partidele din Coaliţie au ajuns la un acord prin care Guvernul să dea o ordonanţă de urgenţă prin care să fie prelungită perioada de interimat. Aceasta era cea mai facilă variantă, însă era necesar consensul între parteneri, precum şi acordul premierului, care acum există.

Ce prevede OUG? „În cazul în care desemnarea conducerii Societăţii Române de Radiodifuziune, respectiv a Societăţii Române de Televiziune nu este realizată pe durata vacanţei parlamentare şi în lipsa obiectivă a convocării Parlamentului în sesiune extraordinară, până la data la care mandatul directorului general interimar numit în condiţiile prevăzute la alin. (8) încetează, ca urmare a ajungerii la termen, mandatul directorului general interimar se prelungeşte de drept pentru două perioade succesive de maximum 45 de zile, până la numirea Consiliului de Administraţie, dar fără a depăşi cu mai mult de 30 de zile prima zi a următoarei sesiuni ordinare a Parlamentului”.

În BPR, controlat de actuala Putere, ar fi fost propusă o prelungire cu 60 de zile a mandatului Ramonei Săseanu şi al lui Liviu Popescu, fiind responsabili doar de gestionarea „treburilor curente”, adică semnarea documentelor pentru salarii şi funcţionarea instituţiei, însă fără vreo posibilitate de a face angajări sau a întreprinde vreo reformă.

Poziţia PSD este că actuala Putere a ajuns să aducă TVR şi Radio România în criză, aşa că tot Coaliţia trebuie să găsească şi o soluţie de rezolvare, din moment ce nu a făcut niciun pas pentru a se consulta cu Opoziţia. „E responsabilitatea guvernanţilor să găsească soluţia legală pentru rezolvarea situaţiei. Ei au creat-o, ei să o rezolve. Eu nu prea cred că poate fi prelungit interimatul”, a spus Lucian Romaşcanu, liderul senatorilor PSD. Social-democratul a precizat că PSD este gata oricând şi pentru începerea procedurii normale de numire a unei noi conduceri a TVR şi Radio România, având oameni pregătiţi pentru funcţiile care revin partidului din care face parte.

Ramona Săseanu extrasă de la TVR Craiova a fost investiţia de încredere a lui Ludovic Orban, dar speră să îl convingă şi pe Florin Cîţu, în ipoteza victoriei acestuia la conducerea PNL de utilitatea ei într-o asemenea funcţie. Deputatul de Olt, Gigel Ştirbu, până mai ieri în „aripa Orban”, din stimă şi onoare s-a transferat în „aripa Cîţu”, o va recomanda cu căldură pe Ramona Săseanu pentru fidelitatea şi devotamentul ei, în exces, basculate cauzei liberale.