Viitorului Guvern i se va solicita ajutor de stat pentru Fabrica de Avioane

0
379

1Reprezentanţii ALDE Dolj au recepţionat apelul făcut recent de liderul de sindicat Victor Peţa cu privire la viitorul incert al Fabricii de Avioane de la Craiova şi au hotărât să solicite viitorului guvern un program concret de revigorare a fabricii. Aceştia propun acordarea unui ajutor de stat, care ar fi o gură de oxigen pentru unitatea industrială în materie de aviaţie, una de elită altădată, modelul IAR 99 Șoim fiind cunoscut ca unul de succes în Europa.

Corneliu Diţescu, fost director al Termocentralei Turceni, s-a înrolat recent în rândurile organizaţiei judeţene ALDE Dolj. Cu înaltă expertiză pe piaţa de energie, acesta a făcut, ieri, într-o conferinţă de presă, o radiografie a stării economiei din ultimele luni, care, în opinia sa, nu se ridică la nivelul aşteptărilor. „Dacă înainte de sfârşitul anului 2015, datele statistice s-au regăsit într-o îmbunătăţire a oricărui cetăţean din România – majorări salariale, majorări de pensii care se micşoraseră cu nişte ani în urmă – anul acesta, după schimbarea Guvernului, o schimbare făcută în condiţii neclare, s-a considerat totuşi că acest guvern de specialişti, de tehnocraţi, ar trebui să aducă un plus economiei româneşti, fiind detaşat de influenţe politice. Din păcate, dacă la început au existat ceva speranţe, foarte repede acestea s-au transformat într-o dezamăgire. Oricare dintre noi, fără să avem o pregătire de specialitate, putem să observăm efecte dintre cele mai nefavorabile de moment, dar şi în perioada următoare pe termen mediu şi lung”, a afirmat Diţescu.

„Nivelul investiţiilor este unul dezastruos”

Reprezentantul ALDE Dolj a pus în discuţie subiectul fierbinte, dezbătut în ultima perioadă, şi anume absorbţia de fonduri europene de Guvernul condus de Dacian Cioloş. „Este un subiect des adus în discuţie, în presă, în societatea civilă, şi anume absorbţia fondurilor europene. Am trecut de jumătatea anului şi suntem la zero, am înţeles că ar fi un procent de 0,18%. Presupun că s-a mai plătit un studiu de fezabilitate din acela făcut prin vreo garsonieră. Totodată, nivelul investiţiilor făcute în acest an este unul dezastruos. Ne aşteptăm ca, în perioada următoare, să resimţim pe pielea noastră, din păcate, efectele acestei perioade în care nu am reuşit să absorbim nimic, iar în viaţa publică nu s-au făcut demersuri nici pentru viitor. Să ştim că s-au elaborat documentaţii, că s-au pregătit licitaţii, pentru că ştim că pentru a se susţine o licitaţie, este nevoie de câteva luni bune. Dacă acum nu ai anunţat public o licitaţie importantă, rezultă, în mod evident, că începutul anului viitor va fi tot zero”, este previziunea sumbră a acestuia.2

„Actual guvern să nu-şi pună probleme de mare perspectivă”

Conducerea ALDE Dolj consideră că acest Guvern îşi planifică nişte proiecte cu bătaie pe termen lung, în condiţiile în care, în toamnă, se vor desfăşura alegeri parlamentare şi se va instala un nou guvern, unul politic de această dată. „Acest guvern, unul pe perioadă limitată, nefiind un guvern politic, nu ar trebui să-şi facă probleme de mare perspectivă. Și-a găsit de lucru să atace unele chestiuni deja puse la punct, care ar trebui să se deruleze conform unui calendar, şi cu votul tuturor forţelor politice din România. În ultima săptămână au apărut două anunţuri importante din partea acestui guvern, şi anume că ar dori să ia în discuţie măsurile de relansare fiscală, care au fost stabilite şi aprobate în Parlamentul României, cu o majoritate largă, dacă nu cu unanimitate, prin promulgarea noului Cod Fiscal de preşedintele României. Ar vrea să reia în discuţie acele măsuri în condiţiile în care actualul guvern mai are 4 luni de activitate. În plus, să reiei în discuţie ceea ce deja s-a discutat şi s-a pus de acord nu este un lucru normal. Acele măsuri de relaxare fiscală vin să îmbunătăţească viaţa oamenilor în general, dar şi să îmbunătăţească activitatea IMM-urilor care sunt sufletul economiei”, a mai declarat Corneliu Diţescu.

Cine se face vinovat de slaba colectare la buget

Și încasările reduse la bugetul de stat, pe primele şase luni ale anului, sunt puse în cârca Guvernului Cioloş. Reprezentanţii ALDE Dolj consideră că agenţii economici nu au din ce să îşi plătească datoriile pentru că nu merge economia. „Acest guvern ne anunţă senin că deficitul la încasări la bugetul de stat, pe primele şase luni, este de 3,9 miliarde de lei, adică un miliard de dolari. Ar fi corect să facem o comparaţie cu primele şase luni ale anului trecut, când era un excedent la încasările bugetare, de 4,5 miliarde de lei, adică cu 0,6% din PIB. Aceste cifre te fac să crezi orice la un moment dat, inclusiv că acest guvern nu este interesat de bunul mers al României şi că ar răspunde la unele directive venite din exterior. Ceea ce ni se pare nouă suspect este că un partid care se revendică de dreapta, aşa cum este PNL, susţine acest guvern. Ba, mai mult, îi curtează pe unii miniştri ai acestui guvern tehnocrat să se înscrie în PNL. Pe noi ne surprinde acest lucru şi ALDE, un partid care a plecat de la guvernare anul trecut şi care, în mod cert, va reveni la guvernare la finele acestui an, are o altă viziune. Sperăm că, într-o perioadă foarte scurtă, să se revină pe creşterea economică”.

Întrebat şi cine se face vinovat de slaba colectare, Corneliu Diţescu a răspuns că „nici nu am menţionat numele Cioloş, dar statul român are un aparat care încasează aceşti bani la buget. Sunt oameni desemnaţi de guvern care încasează aceşti bani”.

„Agentul economic plăteşte în funcţie de cifra de afaceri”

Preşedintele ALDE Dolj, Ion Cupă, a încercat să explice mecanismul de colectare a încasărilor, prin prisma pregătirii sale şi a funcţie de director al Finanţelor gorjene, funcţie deţinută înainte de a deveni parlamentar. „Slaba colectare nu este o vină a Finanţelor. Finanţele îşi fac treaba, dar ca oamenii să poată să-şi plătească datoriile şi ca încasările să fie mai mare trebuie ca economia să funcţioneze. Adică trebuie pompaţi bani în economie. Faptul că acest Guvern a stop fondurile europene, nu s-au ţinut licitaţii, nu s-au introdus bani în economie şi este normal să ducă la lipsa de încasări. Nu funcţionarii sunt de vină, agentul economic plăteşte în funcţie de cifra de afaceri, dacă cifra de afaceri este mică, atunci nu are din ce să plătească”.

Pe deputatul Cupă îl contrazic, însă, datele publicate recent de Eurostat, care a anunţat oficial că România a avut cea mai mare creştere economică din UE, în trimestrul doi din 2016, cu o creştere a PIB de 1,5%, comparativ cu precedentele trei luni.3

„ALDE va cere viitorului Guvern să găsească o soluţie”

Fostul director al Termocentralei Turceni s-a arătat sensibil la problemele economice de la Dolj, în mod special cele ale Fabricii de Avioane. După ce a făcut o prezentare a trecutului şi prezentului acestei uzine, Diţescu a precizat că ALDE Dolj va solicita viitorului guvern să aloce un ajutor de stat fabricii de la Craiova. „Este un subiect extrem de interesant şi vrem să ne exprimăm punctul nostru de vedere şi să sprijinim totodată. Fabrica de Avioane din Craiova este una dintre mărcile importante ale oraşului, în domeniul industrial. Fabrica de Avioane era una dintre cele mai importante din Europa, ajunsese la un moment dat să producă un avion cu care România ieşea în lume şi a fost foarte apreciat, inclusiv de concurenţă. Ce este bine că, de la o vreme, se plătesc salariile la timp, dar de la 4.500 de salariaţi, câţi erau în 1989, au ajuns la 300, câţi sunt acum. Trăiesc din repararea şi modernizarea unor avioane, prin colaborarea cu firme din Grecia, Israel. La ora actuală, fabrica are întocmit un program de restructurare care cuprinde diverse măsuri, dar şi o solicitare de ajutor de stat. Moştenirile din perioadele conducerilor anterioare îşi spun cuvântul şi există datorii către bugetul de stat şi furnizori. ALDE va cere viitorului Guvern să găsească o soluţie, fie acordarea unui ajutor de stat, fie ştergerea datoriilor, fie convertirea lor în acţiuni sau în obligaţiuni de stat. Sunt soluţii care s-au aplicat în cadrul altor unităţi de stat din România, ajutorul de stat fiind o posibilitate legală de a ajuta agentul economic ca să îşi revină”, a mai declarat Corneliu Diţescu.

MARGA BULUGEAN şi LAURA MOȚÎRLICHE