Filmul câştigător al Ursului de Argint la Berlin 2016 va deschide cea de-a VII-a ediţie a Divan Film Festival

0
338

dinescu festival film„Moarte în Sarajevo” / „Death in Sarajevo”, filmul câştigător al Trofeului Ursul de Argint şi al Premiului FIPRESCI la Berlinale 2016, va rula în avanpremieră naţională în deschiderea celei de-a VII-a ediţii a Divan Film Festival. Proiecţia filmului va avea loc în Centrul Vechi al Craiovei, sâmbătă, 20 august, ora 21.30, acesta urmând a fi reluat şi în programul din Portul Cultural Cetate. Divan Film Festival (Divanul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară), eveniment dedicat cinematografiei şi bucătăriei balcanice, ajuns la a VII-a ediţie, va avea loc în perioada 20 – 28 august la Craiova şi Port Cultural Cetate, după cum urmează: Craiova, 20 – 21 august, Port Cultural Cetate, 22 – 28 august. Pe tot parcursul festivalului vor rula 35 de filme din 9 ţări. Tema din acest an va fi „Poveşti urbane din Balcani”. Invitaţii provin inclusiv din China, Italia şi Maria Britanie.

  Astăzi începe cea de-a VII-a ediţie a Divan Film Festival, singurul festival de film balcanic din România. Timp de două zile, sâmbătă şi duminică, 20 şi 21 august, vor avea loc proiecţii de film în Craiova (în aer liber în Centrul Vechi şi la Cinema Inspire din Mercur Center), după care evenimentul va continua în Portul Cultural Cetate, până pe 28 august.

  Deschiderea oficială a evenimentului are loc astăzi, ora 21.30, cu „Moarte în Sarajevo” / „Death in Sarajevo”, ultimul film al lui Denis Tanovic, filmul câştigător al Trofeului Ursul de Argint şi al premiului FIPRESCI la Berlinale 2016. Duminică, de la aceeaşi oră, va rula filmul „Parada”, care va fi reluat marţi în Portul Cultural Cetate, în prezenţa regizorului Srjdan Dragojevic, unul dintre invitaţii festivalului. „Parada” aduce în atenţia publicului două subiecte sensibile din acest colţ al Europei: drepturile homosexualilor şi implicit homofobia balcanică.

  „Este al patrulea an în care Primăria Municipiului Craiova se implică în organizarea acestui festival. Până acum am avut şi sunt convins că şi de acum încolo vom avea parte de experienţe plăcute în cadrul Divan Film Festival, care aduce un semnificativ beneficiu de imagine municipiului Craiova”, a declarat Ionuţ Pârvulescu, reprezentantul Primăriei Craiova la conferinţa de presă, care a avut loc, ieri, la Galeria Port Cetate, din Calea Unirii nr. 49, Craiova.Divan - Moarte in Sarajevo

„Poveşti urbane din Balcani”

  Din programul Divan Film Festival, a cărui temă este anul acesta “Poveşti urbane din Balcani”, fac parte 10 filme de lungmetraj, 26 de scurtmetraje balcanice şi 3 filme de mediumetraj. “O parte ilustrează tema de anul acesta, mai ales lungmetrajele, acesta fiind motivul pentru care avem şi filme mai vechi, dar inedite pentru publicul românesc, în timp ce scurtmetrajele sunt selectate pe criteriul noutăţii şi al valorii”, a precizat Marian Țuţui, directorul artistic al festivalului.

  “Deşi ţările balcanice păreau condamnate la ruralism, Agatha Christie și Graham Greene au fost fascinați de peisajul şi fauna umană ce popula Orient Express-ul în drumul spre Paris de la Istanbul prin Bucureşti şi Belgrad. În ultimii ani, creaţiile lui Theo Angelopoulos și Nuri BilgeCeylan au oferit imagini ale Greciei sau ale Istanbulului diferite de cele turistice. La fel şi filmele Noului Val Românesc, care au dezvăluit un Bucureşti nefardat. Există aşadar şi un peisaj citadin balcanic, mai mult sau mai puţin pitoresc, încărcat de tensiune şi personalitate”, a mai precizat Marian Țuţui.

Printre filmele care vor ilustra tema din acest an se numără două comedii spumoase, câştigătoare a mai multor premii, dar şi adevărate succese de box-office la vremea lansării lor: „Bal-Can-Can” / „Bal-Kan-Kan” (2005, regia Darko Mitrevski, Macedonia-Italia-Marea Britanie) şi „Parada” / „The Parade” (2011, regia Srdjan Dragojevic, Serbia-Slovenia-Croaţia-Macedonia-Franţa-Marea Britanie).dinescu festival film (2)

Sub ochii criticilor de cinema

  În perioada 22 – 24 august, Divan Film Festival va găzdui în Portul Cultural Cetate „Proiectul 5C”, un program itinerant de cultură cinematografică dedicat tinerilor critici de cinema. Proiectul este realizat în colaborare cu Asociaţia Institutul Cultural Balcanic (România), Adriapol (Albania), BalkanskiKulturniKrug (Croaţia) şi Altcine (Grecia), cu sprijinul Programului Media al UE. “Proiectul 5C” a fost iniţiat în ianuarie la Atena, când un juriu format din profesionişti ai industriei cinematografice europene au selectat autorii celor mai bune recenzii ale filmelor din festivalul de scurtmetraje balcanice on-line AltcineAction!

Cei cinci critici de cinema selectaţi sunt: Galina Maksimovic (Serbia), Rhianon Wain (Marea Britanie), Ozge Ozduzen (Turcia), Andrei Șendrea (România) şi Mariana Hristova (Bulgaria). În cadrul acestui proiect, cei cinci tineri critici participă de-a lungul unui an la festivaluri de film din Balcani, vizionări, workshop-uri şi seminarii. La Divan Film Festival, pe lângă proiecţii de filme şi întâlniri cu cineaştii, cei cinci critici vor participa la două masterclass-uri: “Critica de film în era digitală” şi “Înăuntrul camerei de montaj”, susţinute de criticul de film Dana Duma, respectiv de Aleksandra Milovanovic, asistent universitar la Universitatea de Arte din Belgrad.

Plaja de la Cetate, un alt magnet turistic

  „Trebuie să vă spun că, din Craiova, vin la Cetate peste o sută de maşini zilnic. În Port Cetate există o plajă făcută de primăria comunei, un loc pur şi simplu special. Dacă mai adăugăm că anul acesta au oprit şi 25 de vapoare din Viena cu turişti, chiar am punctat un loc din Oltenia care sper să fie un exemplu pentru toţi. După cum ştiţi, Doljul are cea mai mare graniţă cu Dunărea dintre toate judeţele. Or, eu personal habar nu aveam că, la 80 km de Craiova, poţi să faci plajă pe malul Dunării”, e afirmat poetul Mircea Dinescu.dinescu festival film (3)

Miercurea vietnameză

  Nici demonstraţiile culinare nu lipsesc din programul Divanului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară. Pe lângă bucatele balcanice, gătite de Mircea Dinescu, anul acesta, pentru prima dată în cadrul festivalului, participanţii vor savura preparate vietnameze. „Miercuri va găti o vietnameză. Soţia unui olandez care are un atelier de construit bărci şi iahturi, la 30 km de Cetate, a venit la mine şi a gătit. Drept pentru care, miercuri, se vor servi preparate vietnameze”, a mai punctat Mircea Dinescu.

  În Craiova, proiecţiile de film vor avea loc la Cinema Inspire (Mercur Center) şi în Centrul Vechi. Intrare este liberă la toate proiecţiile şi concertele Divan Film Festival, atât în Craiova, cât şi în Portul Cultural Cetate.

  Pe timpul desfăşurării festivalului camparea la Portul Cultural Cetate este gratuită şi se va face în limita locurilor disponibile. Înscrierile se pot face pe pagina de Facebook a festivalului: https://www.facebook.com/DivanFilmFestival